Keskustelupalsta ei minusta luonteensa vuoksi voi oikein olla uskottava tiedonjaon foorumi. Tiedonjakoon liittyy paitsi asiantuntijoiden henkilöityminen, myös jonkinlainen "kelpoisuusseulan" (akateeminen, traditionaalinen mediajulkisuus...) läpikäynti, näitä on vaikea anonyymillä keskustelupalstalla saavuttaa. Ruohonjuuritason työtä ei silti sovi vähätellä.
Toistaiseksi kun tässä mennään ilman virallisen tahon siunausta, omakohtaiset kokemukset ovat uusille aloittajille kultaakin kalliimpia. Mystiikan vaalimisesta ei mielestäni ole kysymys, mutta ollaksen yleisesti hyväksyttävää ja kenen tahansa saavutettavissa ihmisen pitää pystyä tarttumaan tähän ruokavalioon haluamallaan tasolla - aineenvaihdunnan tosiasioista yksinkertaisiin "tee näin" -ohjeisiin. "Tee näin" -ohjeiden kaipaajia tälläkin palstalla riittää. (Ja nyt en todellakaan viittaa tuohon kuohuntaa aiheuttaneeseen keskusteluun, mielestäni siinä ei missään tapauksessa ollut tästä kysymys. Tuon keskustelun tiimoilla olen lähinnä huolissani ulkopuolisista lukijoista).
Tällä hetkellä, ilman virallisen tahon suojelusta, "tee näin" -taso on oikeasti ongelmallinen. Kenellä on vastuu yksilöstä? Yksilöllä itsellään - tietenkin -
mutta tässä tilanteessa asiasta ei saa olla minkäänlaista epäselvyyttä. Suosittelen jokaiselle aloittajalle jonkinlaista tutustumista siihen, mihin tämä homma perustuu ja tekemään muutoksia omaan ruokavalioon
tiedon perusteella. Voin tarjota vihjeitä, mutta en ratkaisua. Lankakerän pään siis, mutta purkaminen on jätettävä asiasta kiinnostuneelle.
Olen tässä pohdiskellut kovasti jonkinlaista järjesteytymisen mahdollisuutta (onhan siitä täälläkin keskusteltu). Järjestäytymisessä houkuttelisi "virallisten" kanavien hyödyntämisen parempi mahdollisuus, toiminnan rahoitusmahdollisuudet ja juuri tuo "tiedon virallistumisen" puolesta työskenteleminen ylipäätään. Suomesta löytyisi kiinnostavia puhemiehiä asialle Mannisesta Heikkilään. Maataloustuottajat(lähinnä liha- ja maitotuotanto, kasvisten viljely
) ja jopa jotkut elintarviketeollisuuden tuottajat (esim. maitotaloustuotteiden valmistajat) saattaisivat olla kiinnostuneita yhteistyöstä. Alueen tutkimuskaan ei Suomessa etene, jos ei ole mitään henkistä tukea taustalla. Elintarviketeollisuus lobbaa nykyisiä suosituksia jo ihan riittävästi.