Meillä on varmaan aina riittänyt kaapissa purtavaa ainakin kymmeneksi päiväksi.
Ehkä siksi olen päätynyt käymään kaupassakin vain kerran viikossa
Voi säilyy missä vaan ja jo muutama paketti auttaa pitkälle. 2 kg riittää pitkälle
Kiinteä rasva ylipäätään säilyy hyvin huonommassakin viileäsäilössä (kellari/parveke/piha),
ja Suomen kesäkin on paitsi vähäluminen, niin myöskin lyhyt --> säilyvyys pienempi ongelma
-
Kuivat pavut ja herneet ovat idutettavissa salaattituoreeksi ja hapatettavissa käyttömuonaksi. 1 kg jotain näistä riittää jo kuukaudeksi.
-
Juurekset kestävät pitkänkin ajan muuallakin kuin jääkaapissa ja naattejakin voi versottaa. Jääkaapin vihanneslokeroon mahtuu pari kiloa ja sillä pärjää karppi jo viikkoja.
- Juureksista/kasviksista on helppo alkaa hätätilassa hapattaa pitempään säilyvääkin. Ne tosin tulisi hankittua vasta onnettomuuden iskettyä, niin saisi hapattaa tuoreeltaan eikä nuivahtaneita. Ainoa valmislisä mitä näihin tarvitaan on
suola. Sitä siis kilo varastoon...
-
Munat säilyvät huonnenlämmössä hyvinkin sen 10 päivää. 30 kpl kestää tavallisessa käytössä reilun viikon, hätätilanteessa näitä tulisi varmaan säännösteltyä, huippuruokana.
- Huonokin kellari auttaa pitkälle, vanhoissa taloissa oli keittiössä huonosti eristetty kaappi ja pihalle/parvekkeelle voi järjestellä yhtä ja toista styroksilla ja insipiraatiolla, jos on pakko
Suolan ohella
viina ja etikka venyttävät kätevästi tuoreen käyttöikää, jos on pakko. Litra kumpaakin
Liha ON tuoretavaraa, mutta jo luuliemi kestää rasvakantensa alla kevyesti toista viikkoa.
--> Niinpä keittäisin pakkasessa olevat
luut rasvaliemeksi, jos olisi pakko (eikä ulkona tarpeeksi pakkasta)
--> ja
pakkasessa olevaa lihaa pitäisi hädän hetkellä tuunata; ehkä tulisi kokeiltua uuninpankkokuivatusta tjsp?
Mutta nämä tekisin vasta hädän hetkellä, koska niille on muutenkin käyttöä.
Ja hätäsäilöntöjä varten talossa olisi hyvä olla suolan lisäksi myös etikkaa ja viinaa, ainakin litra kumpaakin
Mitä eroa nykyisiin varastoihin?
Voita tulisi haettua ehkä kilo lisää, samoin munia, jos pelkäisin pahaa.
Suolaa, etikkaa ja viinaa on kaapeissa käytännössä aina muutenkin.
Kasvispuoli vaihtuisi kokonaan juureksiin, jotka säilyvät paremmin.
Pakastimeen ei tarvittaisi mitään...
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)