Tunnetko siis härkiksen, nyhtökauran valmistusprosessit? Itse en ole löytänyt niistä tietoa.
P.S. Löysin tofun valmistusohjeen. Sen mukaan tofun valmistus ei kestä kuukausitolkulla kuten maidosta valmistettujen juustojen valmistus, vaan pikemminkin ehkä noin tunnin (plus liotus yön yli, mikä ei lisää lainkaan työvoima- tai vuokrakustannuksia). Lisäksi tofua tarvitsee kuumentaa vain 15 minuuttia eli sähköönkään ei kulu juuri lainkaan rahaa.
Hintaa on tosin mahdoton laskea reseptistä, koska siinä ei kerrottu syntyvän tofun määrää suhteessa valmistukseen käytettyjen soijapapujen määrään. Kerrottiin vain, että tulisi puolta halvemmaksi kuin kaupasta ostettu, mutta missään ei kerrota, mitä tofu maksaa kaupassa...
Itse muistelen, että tofu on todella kallista, kilohinnaltaan lähellä maidosta tehtyjä juustoja. Jos muistikuvani on oikea, ihmettelen kovaa hintaa, koska tofun valmistuskustannukset ovat käsittääkseni paljon pienemmät kuin tavallisella juustolla. (Varmaan jo senkin vuoksi, että soijapapua viljellään seuduilla, joilla saadaan monta satoa vuodessa.)
Näistä löysin hintatietoja:
- nyhtökaura 14–18 e (siitä huolimatta että valmistaja teki viime vuonna tappiota 7,4 miljoonaa euroa)
- härkäpapusuikale 14 e
- herneproteiinipihvi on
halvimmillaankin yli 30 euroa kilo.
Jauhelihan ja maidon korvikkeiden myynti vastaa vain muutamia prosentteja aidon jauhelihan ja maidon myynnistä.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006115098.html