Olen kyllä karppaillut ajoittain, mutta tuo teoreettinen puoli kiinnostaa.
Syövän hoidossa on tullut uusia hyviä tuloksia KD:llä 2017-2018. Yksi tutkijoista Barbara Kofler sanoo eräässä toisessa lähteessä.
"Participants maintained blood glucoses under 100?mg/dl ( 5.55 mmol/L) and blood ketones around 1–2?mM (1-2 mmol/L) on the average".
Eli tutkimuksissa sallitaan vielä 5,54 mmol/L sokeritasot. Siis insuliiniko sallii ja ei salli solujen sokerin käyttöä verestä.
Ja itse tutkimuskoosteessa sanotaan näin:
"Thus, the rationale in providing a fat-rich, low-carbohydrate diet in cancer therapy is to reduce circulating glucose levels and induce ketosis
such that cancer cells are starved of energy while normal cells adapt their metabolism to use ketone bodies and survive. Furthermore, by reducing blood
glucose also levels of insulin and insulin-like growth factor, which are important drivers of cancer cell proliferation, drop.
Numerous preclinical studies have provided evidence for an anti-tumor effec"
https://www.researchgate.net/publicatio ... er_therapyBarbara Kofler: Research Program for Receptor
Biochemistry and Tumor Metabolism, University Hospital
for Pediatrics of the Paracelsus Medical University, 5020
Salzburg, Austria