karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 14:52:29

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 37 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2019-08-12 21:35:03 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
Voiko kerman säilyvyyttä pidentää muuttamalla se smetanaksi? Eli jos hapatan kermaa, jonka viimeinen päiväys on huomenna, säilyykö siitä saatava smetana vielä viikon?

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-12 22:01:32 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 15263
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
On ainakin meillä säilynyt, ja pitempäänkin.

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-12 22:23:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-01-29 23:23:25
Viestit: 8758
On täälläkin säilynyt omatekoisena smetanana sen viikon lasipurkissa ja tiivis kansi kumirenkaalla välissä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-13 07:55:57 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
Olen paljonkin tehnyt jugurttia karppaukseni alkuaikoina kaupan lähes ilmaisesta maidosta. Nyttemmin olen alkanut kaupasta ostamaan myös smetanaa, milestäni se on kuitenkin turhan kallista. Hienoa että tälläinenkin ketju on ilmestynyt sivustolle, se antaa ainaki minulle sopivan kimmokkeen lähteä metsästämään/ ostamaan punalappuisia kermapurkkeja smetanan tekoa varten.

Kun paljon rummutetaan ruokahävikistä tässä on erikoisen hyvä käytännön esimerkki terveellisestä tavasta huolehtia ettei erästä arvokasta ravintoainetta( eli rasvaa) joudu hukkaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-13 08:18:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Kaupan smetanoiden ongelmat:
Joko ovat laktoosittomia/vähälaktoosisia (=menee vatsa sekaisin) tai se eestiläinen on niin vähärasvainen (20%) ettei sitä pitäisi saada kutsua smetanaksi.

Olenkin itse tehnyt smetanani jo kuukausia ja hyvin se tuntuu jääkaapissa säilyvän yli viikonkin. Toki teen smetanaa sellaisesta kermasta, joka tuntuu jo alkaneen hapantua, mutta sellaista näkyy meikäläisen residenssissä tosi harvoin, koska kermakierto 1,5 litraa /vko (yhden hengen talous) on niin nopea.

Ylipäätään maitohapatetut asiat säilyvät melko hyvin pitkään siitä syystä, että ne maitohappobakteerit vetävät turpiin kaikkia muita bakteereja, jotka yrittävät apajille. Hyvin säilyi reissuviikon ajan jääkaapissa itse tehdyn smetanan jämät niin, että sen kokonaisiäksi valmistumisesta viimeisen lusikallisen syömiseen tuli melkein 2 viikkoa. Astia EI ollut mitenkään tiivis.

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-13 11:35:33 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
vanha karppu kirjoitti:
Voiko kerman säilyvyyttä pidentää muuttamalla se smetanaksi? Eli jos hapatan kermaa, jonka viimeinen päiväys on huomenna, säilyykö siitä saatava smetana vielä viikon?

On ainakin meillä säilynyt ongelmitta.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-14 03:26:32 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Vaikuttaa mielenkiintoiselta, Miten tämä kerman hapatus käytännössä tehdään?

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-14 07:12:27 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 15263
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
Kerma ja smetanan siemen lasipurkkiim, sekoitetaan vähän, päälle pölysuoja. Purkki pöydälle pimeään nurkkaan, odotetaan 1 - 2 vuorokautta. Valmis smetana jääkaappiin.

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-14 08:08:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Eipä ole tarvittu lisäsuoloja meillä vielä kertaakaan sitten joulukuun, jolloin tämän aloin.
Juuri on täytynyt uusia kaksi tai kolme kertaa, ja sekin saattoi johtua aloittelusta,
koska tämä nykyinen siemen on peräisin huhtikuisesta smetanapurkista :)

Linkki kokkausosastolle: viewtopic.php?p=2281294#p2281294

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-15 10:31:22 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
Löysin jugurttikoneen kaapista ja laitoin siihen kaksi kahden desin kermapurkkia muhimaan. Purkit avasin kokonaan ja lisäsin niihin reilun ruokalusikallisen jotain smetanaa siemeneksi, purkit suljin ikean purkinsulkijoilla. Puolitoista vrk. on mennyt, maistoin ja jatkan prosessia ehkä yön yli. Mikähän olisi paras smetana siemeneksi? Olisikohan Tallinnassa jotakin sopivampaa/rasvaisempaa siemeneksi sopivaa?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-15 10:40:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Minä käytin siemenenä Hakaniemen Hallin hienosta juustokaupasta nimeltään Lentävä Lehmä osatmaani ranskalaista hapankermaa (Creme Crue), joka on tehty raakamaitoon. Sillä siemenellä on nyt menty muutama kuukausi.

Mutta kuten Els aiemmin totesi, kaupan laktoositonkin smetana käy siemeneksi.

(Jugurttikone kuulostaa hienolta mutta hankalalta, minä vaan pidän purkkia huoneenlämmössä happanemassa 1-2 vrk. :D )

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-15 20:42:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-10-25 16:08:52
Viestit: 629
Paikkakunta: In the Pirkinning
Hmm, nyt sitten se hyöty? Käyttöikää varmaan lisää.
Okei, Rainbow:n smetana taitaa olla halvimmasta päästä, reilu 9€/kg, joten esim. Maitokolmion kermalla päästään puoleen hintaan. Nämä ilman lappualeja.

Smetana varmaan on hieman monikäyttöisempi. Toki itse kaipaisin siihen makua, sekoittelemalla aineksia saanee lisää makua.

_________________
Tie pettymykseen on päällystetty hyvillä aikeilla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-15 22:02:43 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Hinta on vain yksi juttu. Omasta siemenestä ja liiterin kermasta itsetehtynä kotismetana on alle neljä euroa/kilo
Maku on toinen. Ainakin toistaiseksi kotismetana on kirkkaasti päihittänyt kaupan tuotteet, lähes aina.
Kolmas on tuo säilyvyys. Boonuksena sillä vielä saa lisäsäilyvyyttä lappukermalle, silloin kun sitä on tarjolla.
Neljäs (ehkä vain meillä?) on helppous. Riittää että on yhtä hapanmaitotuotetta joka lähtöön mutta jokseenkin aina; sama tarvitseeko sitä aamiaiselle, pitsanpohjaan, dipiksi, ruoanlaittoon vai jälkkäriksi.
Viides, aka Ayers ja sensellaiset, aikaa sitten karppilassa jauhetut jutut: omasta siemenestä kotona tehden hapattajat ovat aina samaa, jokamikä voi olla hyvä juttu ruoansulatukselle ja suolistosymbiooteille.
... ja sitten vielä laatu. Näin tehden meidän smetanamme ei ole ikinä laktoositonta :)

Voihan tähän ehkä joskus vielä kyllästyäkin, mutta ei ainakaan vielä. Aloitettiin vasta viime jouluna :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-15 22:09:27 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
Hyvin olit els koonnut hyödyt tuohon. :D Ajoittain teen itse smetanaa. varmaan olisi parempi tehdä koko ajan, kun se nyt kuitenkin on vaivatonta. En oikein ole löytänyt sopivaa siementä vielä, etsintä jatkukoon. Sitten kun saan sen huippissmetanan "oikean" makuisesta smetanasta, niin siirrynkin tekemään sitä jatkuvasti ja jätän sopivasti omaa siementä.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-17 05:58:03 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Täytyy laittaa kokeiluun.
Koska tämähän on hapatettu tuote, niin pitäisi sopia laktoosi-intollerikollekkin?

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-18 04:47:52 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Laittelin eilen kerman "happanemaan" mikäköhän tämän säilyvyys jääkaapissa on suunnilleen? Viikko, pari?
En kyllä usko, että tämä kovinkaan kauaa pääsee kaapissa vanhenemaan, sillä smetanaa tai ranskankermaa tulee laiteltua kokkeliin päivittäin. Omaan majoneesiin, sekoitettuna saa hyvää salaatinkastiketta.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-18 11:39:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-01-29 23:23:25
Viestit: 8758
Laitoin eilen alkuillasta 8dl kermaa ja 1dl omaa smetananloppua lasipurkkiin uudeksi satsiksi ja yläkaapin hyllylle purkki. Äsken katoin sitä ja oli jo aika paksua niin jääkaappiin siirsin ja siellä kylmässä paksunee vielä lisää, lusikalla leikattavaa. Kyllä se 1-2 viikkoa kestää minulla säilytyksessä ja lopusta jätän sen siemenen uuteen satsiin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-18 17:11:28 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Äh, toivottavasti smetana ei ottanut itseensä.
Eilen ei ollut lasipurkkeja, joten pistin sen isoon kahvikuppiin. Aamulla kävin ostamassa lisää lasipurkkeja ja siirsin smetanan sinne. Annetaanpa olla huomiseen ja sitten siirrän sen jkaappiin. Smetana oli vähän litkua vielä kupin pohjalla.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-27 04:16:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
Nyt löysin lähteen, jonka mukaan smetana säilyisi jopa 2 viikkoa. :)
https://www.keittotaito.com/smetana(itse_valmistettu).html

P.S. Minkä vuoksi sitä pitää säilyttää lasipurkissa? Netistä löytyvissä resepteissä ei ollut tällaista mainintaa.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-08-27 04:22:01 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
Nyt löysin lähteen, jonka mukaan smetana säilyisi jopa 2 viikkoa. :)
https://www.keittotaito.com/smetana(itse_valmistettu).html

P.S. Minkä vuoksi sitä pitää säilyttää lasipurkissa? Netistä löytyvissä resepteissä ei ollut tällaista mainintaa. "säästä tyhjentynyt turkinjogurttipurkki, se kannellinen pönttö, siinä on helppo sekoittaa aineet ja säilyttää smetanaa jääkaapissa".

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 37 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)