karppaus.info
http://karppi.ninja/forum/

Kerman käyttöiän pidentäminen (hallitusti) hapattamalla?
http://karppi.ninja/forum/viewtopic.php?f=13&t=83471
Sivu 2/2

Julkaisija:  els [ 2019-08-27 07:44:32 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Karppilassa on aika monta, jotka eivät käytä muovia missään elintarvikkeissa, varmaan siksi?
Meillä smetana tehdään ja säilytetään juuri noissa muoviämpäreissä (hiukan isompia tosin, alunperin arlalaisia).

Julkaisija:  NiilinKaimaani [ 2019-08-27 07:52:12 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Lasipurkki on siitä kätevä, että sen läpi näkee smetanan kypsymisvaiheen. Meillä hapatetaan myös kefiiriä, joka on niin hapanta, että siihen ei suositella muoviastioita, joten smetanaan tulee käytettyä niitä samoja lasipurkkeja kuin kefiiriin.

Julkaisija:  tuulimumma [ 2019-08-27 08:40:59 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Ruskeeseen lasitettuun savipurnukkaan pistin just tulemaan.

Edellisen loput meni caesarsalaattiin, kun osa porukoista ei voi käyttää majoo 8)
Lidlin smetana (Pohjolan meijeri,laktoositon), 42%, ja normikermaa.

Torreviejassa taas teen nata frescasta (ranskankerma) ja double creamista, 53.7% rasvaa...

Julkaisija:  Greda Carpo [ 2019-08-27 08:53:00 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Kyllä sillä siemensmetanalla on väliä. Tein satsin virolaisesta smetanasta ja vaikka se ei ole venyvää, niin mun satsista tuli. Täytyy nyt kokeilla läpi paikkakunnalta saatavissa olevat smetanat. Sen virolaisen smetanan tein omaan purkkiinsa, kun olin käyttänyt ensin smetanat veks. Jäihän siihen vähän siementä niinkin. :wink:

Julkaisija:  jäbä [ 2019-08-27 15:23:12 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

vanha karppu kirjoitti:
Nyt löysin lähteen, jonka mukaan smetana säilyisi jopa 2 viikkoa. :)
https://www.keittotaito.com/smetana(itse_valmistettu).html

P.S. Minkä vuoksi sitä pitää säilyttää lasipurkissa? Netistä löytyvissä resepteissä ei ollut tällaista mainintaa.


Osa rasvoista liuottaa muovista kemikaaleja. Lasista näkee myös läpi.

Julkaisija:  Geri [ 2019-08-28 11:06:16 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Laitan smetanan lasipurkkiin tekeytymään kun on noita purkkeja joihin sopii 1litra korkeintaan ainetta. Riittää yleensä 1-2 viikkoa tuo smetana ja 1dl lopusta säästän "siemeneksi".

Julkaisija:  els [ 2019-08-28 11:11:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

En tiedä enää, onko siemensmetanalla niin suurta väliä. Oma siemeneni on nyt huhtikuulta (sen jälkeen jatkanut omalla), ja suurin merkitys uudessa satsissa näyttäisi olleen se, otinko edellisen smetanan loput vai aloinko tehdä uutta satsia vasta käyttöön otetun smetanan päällysosista. Tuosta jälkimmäisestä on toistaiseksi tullut parhaiten oman suun mukaista, jos kohta kaikki ovat olleet syötäviä.

... joten nykyisin laitan uuden smetana tulemaan aina siinä vaiheessa,
kun otan edellisen reilun puolentoista litran smetanaerän käyttöön.
Kypsymisen jälkeen annan sen odottaa kaikessa rauhassa jääkaapissa edellisen satsin loppumista :)

Sinänsä helppo juttu, että kun sitä on ollut tänä vuonna aina saatavilla,
ei ole tarvinnut hankkia tänä vuonna keittiöön mitään muuta hapanmaitotuotetta
Kaikki ruoanlaittokin on hoitunut tuolla.

Julkaisija:  Yufina [ 2019-09-03 14:32:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Nyt on itsellänikin smetana valmistumassa. :) Kauna tuon voi olettaa säilyvänsä valmistumisen jälkeen syötävänä, että osaisin sitten vähän arvioida kuinka isoa satsia kannattaa lähteä tekemään?

Edit: Riittääkö tuohon purkkiin ihan kunnon tiskaus vai oletteko tehneet sille jotain muuta käsittelyä?

Julkaisija:  Toisinsyöjä [ 2019-09-04 11:28:21 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

lunkwill kirjoitti:
Hmm, nyt sitten se hyöty? Käyttöikää varmaan lisää.


Minulle se hyöty on se, että ylipäätään SAAN SMETANAA.

Kuten aiemmin totesin, minulla menee vatsa sekaisin laktoosittomista ja vähälaktoosisista maitotuotteista ja kaikki kaupan smetanat ovat niitä, paitsi se yksi eestiläinen, mutta minun mielestäni sitä ei saisi edes kutsua smetanaksi, kun siinä on vain naurettavat 20% rasvaa.

Laitan smetanaa luuliemikeittoon, syön sitä pähkinöiden ja juuston kanssa kun haluan todella pienen aterian ja kun paistan pihvin, syön sen kanssa pöperön, jossa on hapankaalia, smetanaa ja siitä pannulta sinne sekaan kaadetut paistirasvat. Syön siis smetanaa jotakuinkin jokaisella suolaisella aterialla (mansikoiden kanssa vedän sentään kerman ihan happamattomana kermavaahtona),

Julkaisija:  NiilinKaimaani [ 2019-09-04 21:08:40 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Yufina kirjoitti:
Nyt on itsellänikin smetana valmistumassa. :)

Edit: Riittääkö tuohon purkkiin ihan kunnon tiskaus vai oletteko tehneet sille jotain muuta käsittelyä?

Normaali tiskaus, mutta extrahuuhtelut, ettei purkkiin jää tiskiainejäämiä. Niistä ne hapatuspöpöt eivät pidä.

Lisään vielä, etten pese purkkia kuin siinä tapauksessa, että reunoille jääneet jämät ovat päässeet pilaantumaan. Tavallisesti vain lisään kermaa purkkiin, jossa on siemen pohjalla (ja reunoilla).

Julkaisija:  mutenvain [ 2019-09-04 21:48:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Olenkohan toiminut väärin kun toimin näin: Avaan kahden desin kermapurkit lisään jokaiseen kukkura ruokalusikallisen smetanaa suljen purkit ikean purkinsulkijoilla ja asetan purkit (6kpl) jugurttikoneeseen noin vuorokaudeksi josta siirrän ne jääkaappiin? Liukeneeko kermapurkista prosessin aikana jotakin haitallista ainetta valmiiseen smetanaan?

Julkaisija:  jäbä [ 2019-09-05 06:44:16 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Eikö olisi jo käytönkin kannalta helpompaa laittaa kerma lasitölkkiin, sekoittaa lusikallinen smetanaa sinne ja laittaa harsoliina tms pölysuoja purkin päälle 1-2 vrk ajaksi?

Jokin pinnoite siellä kermatölkissä tietenkin on mutta mikäli siitä jotain liukenisi, olisi sitä jo liuennut kermankin siellä ollessa..

Julkaisija:  Yufina [ 2019-09-07 09:42:41 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Ensimmäiseen smetanaan tuli pieni hieman häiritsevä sivumaku. Onhan se silti syötävää, mutta ei vastaa kaupan makua. Olisikohan suhteessa ollut vika, vai liian lämmin sisälämpötila? Pitänee kokeilla kohta taas uudestaan..

Julkaisija:  els [ 2019-09-07 09:53:09 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Pari kertaa noin kävi meilläkin, varsinkin alussa. Mutta kun siitä huononmakuisesta otti uuden siemenen, niin seuraava satsi oli jo hyvää tai jopa ihan todella, todella hyvää. Elävä tuote on se, ja muuttuu hiljalleen käytössä.

Itse teen pesukonepestyyn parin litran muoviämpäriin, jossa on aiemmin ollut smetanaa.

Julkaisija:  jäbä [ 2019-09-07 13:24:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Paljonko noin isoon satsiin pitää laittaa siementä?
Voisihan sitä samalla tehdä vähän isomman satsin kerrallaan. Smetana kuitenkin säilyy suht’ hyvin ja eisen puoleen kyllä se meneekin aika nopeasti

Julkaisija:  els [ 2019-09-07 13:34:32 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Lusikallinen (mahtaako olla puoltakaan desiä) on riittänyt hyvin, katso keisarinpiirasketjun loppua : )

Julkaisija:  jäbä [ 2019-09-07 17:15:11 ]
Viestin otsikko:  Re: Kerman käyttöiän pidentäminen "smetanoinnilla"?

Jaa, mutta toihan keisarinpiiras ketju onkin mielenkiintoista luettavaa. Täytyykin oikein perehtyä kunnolla siihen.

Sivu 2/2 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/