karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-28 11:29:22

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Vihannesten kypsentäminen
ViestiLähetetty: 2021-02-27 20:28:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Kun kaalia tai sipulia hauduttaa pitkään, ne muuttuvat makeiksi. Lisääkö hauduttaminen vihannesten hiilihydraatti- tai fruktoosipitoisuutta?

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-27 22:22:47 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Yksi sokeri (tärkkelys) purkaantuu kypsentäessä toiseksi sokeriksi (glukoosi), niin että hiilaihydraatit eivät varsinaisesti lisäänny, vaan vain laji muuttuu.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-28 00:34:16 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Taisin löytää jo vastauksen. Tää on mitä just pelkäsin eli ainakin loppuun asti haudutetut, ruskeiksi muuttuneet vihannekset taitavat nostaa verensokeria ilmeisesti todella paljon. :(

-"I'm a diabetic, I check my blood glucose levels after meals. Raw onions do not spike my sugar much. Caramelized, sweated or Sautéed Onions do. The glucose rise and insulin response is different. Just because the carb count stayed the same doesn't mean you didn't make the glucose in onions more bio-available by cooking."

-"My nutritionist says for keto, absolutely no caramelized onions, and raw onions only about once per week."

Toisaalta: "every person reacts differently. I have no reaction to carmelized onions (which I sautee in butter and bourbon) but others do - my mother is diabetic and sees a big spike from carmelized onions."

https://www.reddit.com/r/keto/comments/ ... ed_onions/

-"I have to avoid over cooked onions all toegether, they will spike me worse than pure sugar. Most veggies I have found out are fine for me to eat slightly cooked but never over cooked or reheated to much."

-"Carmelized onions and carmelized carrots both will give me the same spike as potatoes."

- "Cooking stuff raises the amount of sugar in most things. Heat is a great thing to help break down complicated chemicals into simpler stuff. Assume if it's cooked at all it has more sugar naturally and you'll be mostly right."

-"I tried a recipe for fried cauliflower. The first batch was good, not much of a spike. Learned my lesson on the next batch, fried them till real brown and crunchy, I thought my meter was going to jump out of my hands when I checked my BG. That lovely, tasty, brown crunchy cauliflower had turned into rocket fuel when I wasn't looking. If I knew I was going to spike that high I would have opped for the french fries."

https://www.diabetesforums.com/forums/t ... ut-onions/

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-28 09:34:08 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ensiksi: sikäli mikäli minä mitään tiedän, kaikissa karamellisoitujen sipulien resepteissä on mukana myös sokeria.

Toiseksi: Harva syö kokonaista raakaa sipulia (no meillä voi mennä, mutten tiedä juuri muita, ja meilläkin enimmäkseen raakana kuluu vain puolikas per nenu), mutta paistettua sipulisilppua voi syödä monta ruokalusikallista (koska se on herkullista), varsinkin jos se on tarkoitettu lämpimäksi kasvislisukkeeksi. Ja tuo on jo aika monta sipulia, koska nestettä on kadonnut kiitettävästi.

Ja kolmanneksi: edes useampi lusikallinen paistettua sipulia kuullokkeessa ei ole näkynyt meidän verensokereissamme. Tosin meillä kaikki paistetaan voissa... siinä missä edelleen moni jenkkilän ketoilija harrastaa kasviperäisiä rasvoja, niitä friteerauksessa tavallisia.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-01 00:53:37 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Sokerin käyttö ilmeisesti nopeuttaa karamellisoitumista. Mitään sokeria ei kuitenkaan tarvita, vaan lähes mistä tahansa vihanneksesta tulee ruskeaa, makeaa "vanukasta", kun vain tarpeeksi kauan kypsentää. (Ainakaan minun suvuissani ei kukaan käytä sokeria eturuokien valmistuksessa.)

Osa em. keskusteluketjujen diabeetikoista haudutti sipulinsa itse, joten kyse ei voi olla vain lisätyn sokerin vaikutuksista. Enkä ymmärrä muutenkaan, miksi sakkaroosilla maustettu sipuli olisi verensokeria vähemmän nostavaa kuin pidemmän aikaa mutta ilman sakkaroosia haudutettu sipuli. Suurin osa sakkaroosin makeudestahan tulee fruktoosista, joka ei nosta paljoakaan verensokeria. Mutta kun sipulin hiilarit pilkkoutuvat glukoosiksi, ne nostavat todella paljon verensokeria.

Ja kyllähän sen maustakin olisi (siis minun) pitänyt tajuta, että tässä on paljon sokeria, koska tämä on niin imelää.

Kaalista tulee melkein yhtä imelää kuin sipulista, kun sen hauduttaa ruskeaksi asti. Maistuu todellakin enemmän jälki- kuin eturuoalta. :D

els kirjoitti:
edes useampi lusikallinen paistettua sipulia kuullokkeessa ei ole näkynyt meidän verensokereissamme. Tosin meillä kaikki paistetaan voissa... siinä missä edelleen moni jenkkilän ketoilija harrastaa kasviperäisiä rasvoja, niitä friteerauksessa tavallisia.

Ja puhutaanko me edes samasta asiasta? Paistettu/kuullotettu sipuli on eri asia kuin vähintään puoli tuntia haudutettu eli karamellisoitu. Mutta kuten jo yksi keskustelija totesi glykemiaindeksi on hyvin yksilöllinen asia. (Ja diabeetikot reagoivat lisäksi yleensä terveitä voimakkaammin.)

Eikä taideta puhua myöskään samoista määristä. Minä syön joka päivä kaaliannoksen, joka on valmistettu 200 grammasta kaalinlehtiä. (Kahdelle aterialle jaettuna tosin.)

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-01 03:59:40 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Kyllähän suurimmassa osassa kasviksia on sokeria ja vanha sananlaskukin sanoo. Ken keitetyn paistaa, se makean maistaa.
Kypsennys saa kasvisten sokerin esiin, oli se sitten keitetty tai paistettu, sen takia makeus nousee kypsentäessä. Se, että voiko se vaikuttaako verensokereihin, en tiedä. Mutta miksei vaikuttaisi, kun sokeri erottuu kasvisten kuituisesta rakenteesta ja näin ollen voi mahdollisesti vaikuttaa verensokerin nousuun.

Sama juttu jos syöt omenan tai teet siitä mehua. Mehussa on enemmän sokeria ja sen vaikutus on eri, kuin syödessä omenaa jossa on kuituja joukossa vaikka periaatteessa sokerin määrä on sama.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-01 09:32:09 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Karpulle: Varmaan puhumme eri asioista. Kypsennys ja karamellisointiin asti kypsennys ovat aika eri asioita, ja minä taisin yksisilmäisesti katsoa tämän jutun otsikkoa ja ensimmäistä viestiä : )

Ainoa pitkään kypsentämäni pääruokakasvis karppiaikana on ollut lanttulaatikko (kokkausketjussa Camillan mamman sellainen), ja suurina määrinä se takuulla nostaisi verensokeria vaikkapa ruoalla diabetestään hoitavalla siipallani, toisin kuin lantturaaste tai siitä tehty kuulloke (joka jälkimmäinen muuten on erinomaista munakkaan kanssa). Aika usein pääsemme testaamaan, kun tuo diagnoosi on roikkunut läheisen pään päällä jo kohta vuosikymmenen, ja kun minäkin saan omat sokerini helposti nousemaan ruoalla, niin että kotimittarilla ja omakustanteisilla tikuilla tulee tarkistettua vähän sitä ja tätä.

Toisaalta, kypsennys nostaa glykeemistä indeksiä käytännössä kaikissa hiilareissa. Makaroonin (tai hienommin pastan) GI riippuu vahvasti kypsennysasteesta, ja juureksia voi raakaraasteena syödä moni diabeetikkokin, toisin kuin niitä kypsennettyjä versioita.

(Ps. Lihakaalipata on toinen pitkään hauduttamani ruoka, mutta siitä en ole verensokeripiikkejä nähnyt jälkikäteen;
tosin käytän rasvaa hidasteena sen verran runsaasti, ettei se ehkä ole ihme?)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-02 00:52:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Osaatko arvioida, mikä on lihan ja kaalin suhde ko. padassa? Siis raakana punnittuna.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-02 09:04:49 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Summamutikassa veikkaisin että kilo rasvaista jauhelihaa, reilu kilo kaalia ja ainakin neljänneskilo lisärasvaa (yleensä voita ja kermaa). Kolmen litran padallinen, riittää suunnilleen kymmeneen annokseen, valmistus kestää pari päivää, paranee uusintalämmityksellä...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-03 03:20:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Miten ruoan kypsennys voi kestää useita päiviä??? Poriseeko kattilasi myös yön yli? Vai sekoitatko sitä ehkä vain 2 kertaa vuorokaudessa?

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-03 08:09:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
No en sentään. Vain luu- ja räimäleliemiä tulee keiteltyä hiljaisella tulella päivätolkulla.

Mutta Mysin sanoin (ohje oli alunperin häneltä) kaalipata maistuu oikealta vasta kun se (muka valmiina) saa saa vielä levätä vähintäin yön yli viileässä ja sitten lämmitetään uudestaan. Ja kun valmistukseen (alku liedellä, loput uunissa) kuluu tunteja, niin eipä sitä ole koskaan tuotu pöytään edes ensimmäistä kertaa ennen kuin projektin alusta oli kulunut pitkälti yli vuorokausi.

Ohje löytyy kokkausosiosta, meikäläisen vitjasta (keisarinpiiras ja muita kwasniewskiläisiä, kolmas sivu),
ja sen pohjana on Mysin kaalipata, napattu Hesarin kuukausiliitteestä jokunen vuosikymmen sitten.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-04 00:06:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Jatkokypsennyksen voisi varmaan hoitaa uunin sijaan painekattilassa... Säästäisi ympäristöä.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-04 03:50:14 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
vanha karppu kirjoitti:
Jatkokypsennyksen voisi varmaan hoitaa uunin sijaan painekattilassa... Säästäisi ympäristöä.


Ei voi. Painekattila perustuu korkeaan lämpötilaan ja paineeseen. Paineistetussa tilassa veden kiehumispiste on korkeampi, jolloin kypsyminen nopeutuu.
Koko ruoan voi tehdä painekattilassa mutta sen rakenne ja maku on eri kuin pitkään kypsentäessä / hauduttaessa / uunissa.

Painekattila on hyvä ja sillä voi tehdä nopeasti hyvää ruokaa mutta on kuitenkin eri asia kuin haudutus tai uuni.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-04 09:02:36 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Jäbä jo selittikinmaku- ja rakennepuolen.

Ympäristön säästäminenkin on vähän hiinä ja hiinä, ainakin täällä Suomessa, ja jos ei tee tuota kesällä.
Silloin kun talo vaatii lämmitystä, on aika lailla sama tuleeko se lämpö uunista vai pattereista : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-04 10:01:05 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
Lämmitämme kylmänä vuodenaikana leivinuunia suurinpiirtein joka päivä. Sillä on erittäin hyvä valmistaa kaikenlaista ruokaa joulukinkusta, munakkaista ja camillan mamman lanttuloorasta lähtien. Vihannesten haudutus onnistuu samoin lohen kypsennys, myös muiden kalojen valmistus jopa niin etteivät ruodot haittaa syömistä. Tälläkin hetkellä hautuu filerodusta lohesta jäänyt selkäruoto,pää ja muut ylijääneet osat ortexin lasivuokassa sitruunalla ja suolalla maustettuina eilisiltana lämmitetyssä uunissa odottaen nälän heräämistä illalla. Poistan lohen roippeista vain kidukset ja leikkkaan ulkonevat evät kalasaksilla pois ja paloittelen myös pään. Tämmöistä olen sen kypsyttyä syönyt valittämättä maineestani kuunnelen puheita ilmastonmuutoksesta ja ruokahävikistä. Vaatii hiukan kokemusta ja viitseliäisyyttä että osaa laittaa oikeaan aikaan erilaiset ruuat uuniin polttamatta tahi jättämättä niitä raakaksi. Leivinuuni on minulle korvaamaton ruuavalmistuksessa muiden hyötyjen lisäksi, sähköuunia käytän joskus tehdessäni jugurttia.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 10 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)