Lainaa:
Länsimaalaisessa ruuassa saattaa olla vähän ravinteita ja kuituja, ja se sisältää paljon sokeroituja, rasvaisia ja pitkälle käsiteltyjä aineksia.
Myös tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ovat yleistyneet länsimaissa. Suomessa siitä povataan kansantautia. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy perinnöllinen alttius. Suolistobakteerit, ravinto ja ympäristötekijät laukaisevat ne.
Myös tulehdukselliset suolistosairaudet ovat sidoksissa maantieteeseen. Kun kuubalaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, heidän IBD-sairastelunsa on noussut Yhdysvaltojen tasolle.
”IBD:n esiintyvyys saavuttaa kohdemaan esiintyvyyden varsin nopeasti”, valaisee Helsingin yliopiston gastroenterologian professori Martti Färkkilä.
YKSI selitys näille sairauksille on syömisen rytmi, jota määrittävät jo ruokailuvälineet. Kaukoidässä syödään puikoilla, mikä hidastaa syömisen rytmiä ja pienentää suupaloja.
Syövätkö kuubalaisetkin puikoilla?
Lainaa:
Yhtä suosittu ranskalaisille oli ruokavalio, jota tutkijat sanovat terveystietoiseksi.
”Se tarkoittaa täysjyväleipää, keittoja, hedelmiä, teetä ja vähärasvaisia ruokia, mutta yllättäen kakuilla ja leivonnaisilla täydennettynä”, sanoo raportissa tutkimusjohtaja Rozenn Gazan Marseillen yliopistosta.
”Tämä on todella mielenkiintoista. Näemme, että olonsa terveelliseksi tuntevat henkilöt eivät unohda syömisen nautinnollista ulottuvuutta. Tämä on tärkeä näkökohta Ranskassa.”
1) Terveellisestä ruokavaliosta puuttuu nautinnollinen ulottuvuus
2) Koska ranskalaiset ovat laihoja, niin kakut ja leivonnaiset ovatkin jotenkin hyvä asia. Sen sijaan kun vaikka suomalaiset syövät kakkuja ja leivonnaisia, se ei ole nautinnollinen ulottuvuus vaan huono tapa.