Olen ehkä maininnut, että tässä lähellä on Kierrätyskeskus. Noh. Kuinka ollakaan, tästä muinaismuistojen runsaudensarvesta tapaa löytyä myös keittokirjoja, jo9ista on viime aikoina niistä kehittynyt meikäläiselle suoranainen harrastus eli koukku. Varsinkin kierrätykseen siirtyneet karppikirjoiksi kutsutut tuppaavat viihdyttämään, kertoessaan säälimätöntä tarinaansa maamme (ja jenkkien) rasvakauhun vaikutuksista menneinä vuosikymmeninä. Niistkin löytää joskus hyviäkin vihjeitä, kunhan muistaa muuntaa ne, miten sen nyt sanoisi, tähän tosielämään soveltuviksi. Niinpä opin yhdestä vähärasvaisuuden raamatusta vihdoin ja viimein lähes pettämättömän tavan tehdä munakkaita. Jooei teflonpannulla ja jooei vähärasvaisena mutta muuten noita on tullut hienäkuusta eteenpäin harrasteltua. Ja tänään tuli hiin hyvä päivällinen että laitetaan se tänne
Kawaileva täytetty (jauhelihaa - juustoa) munakas, 1/per nenu
Täyte oli tässä vaiheessa valmista ja se oli runsaassa voissa paistettua kyytön jauhista, jonka ylenpalttiset rasvat oli imeytetty melkoiseen määrään kluivaa sipulirouhetta. Sen ja voin lisäksi siinä ei ollut muita mausteita. Noin desi riittää yhteen.
Juustoraaste oli tilsitin oltermannia (halpaa, hyvää, ok-makuista, ehkä pouli desiä raastetta per henki
Kuummennetaan jauheliha (tein mikrossa)
Rikotaan muna (meikäläiselle) tai kaksi (siipalle) kulhoon ja vatkataan haarukalla rakenne rikki.
Laitetaan iso ruokalusikallinen voita hyväkuntoiseen pieneen teräspannuun (meillä noi 20 senttinen, se pienin)
Kun kuohuu kunnolla, kaadetaan munaseos sekaan, ja käännetään levy nollille.
Nostellaan munakasseosta niin että kypsyy tasaisesti.
Kun puolivalmis, kaadetaan toisen puolen päälle jauheliha ja sen päälle juustoraaste
Nostetaan munakkaan toinen puoli varovasti päälle, annetaan kypsyä hetki ja liu'utetaan lautaselle.
Tehdään seuraava munakas.
Syödään raikkaan salaatin kanssa; hyvä itävaltalainen Gruner Veltliner sopii tähän kuin nenä päähän.
"Raikkaassa salaatissa" oli tänään (kahdelle): pieni kourallinen ituja, viiden sentin pätkä paksua purjoa suikaloituna, 10 sentin pätkä erittäin ohutta käyrää kurkkua, kaksi lehdenpuolikasta kiinankaalia, puolikas suomalaista omenaa ja pieni kourallinen rasilaisen hapankaalia. Ai niin ja puolikas kotimainen vihreä paprika (joka oli jotenkin unohtunut jääkaappiin). Mausteina vajaa ruokalusikallinen kotimaista makeaa thai-kastiketta, myllystä pyöräytykset mustaapippuria ja suolaa, hiukan omenaviinietikkaa ja luraus Borgesin perusoliiviöljyä.
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)