karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 08:38:09

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 151 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 68 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2014-11-02 13:47:18 
Poissa
vaelluskarppi
vaelluskarppi

Liittynyt: 2006-03-18 07:35:32
Viestit: 55976
Paikkakunta: Kerava
Joku sanoi että hapatuksen katsominen on hauskempaa kuin akvaarion katsominen mutta ei ainakaan mun mielestä. Kohta on kulunut vuorokausi kun laitoin lasipurkkiin kefiirin heraa, vettä, suolaa ja mung-ituja mutta mitään elämää ei oo huomattavissa. Jos huomiseen mennessä ei tapahdu mitään niin heitän roskiin ja saa mun puolesta olla hapatuskokeilut tässä.

_________________
Elämä on arvaamatonta, koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää. Eeva Kilpi

Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme että kaikki käy hyvin. Mauno Koivisto


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-02 14:34:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Ihan mälsää, että sulla ei oo onnistunut hapatuspuuhat. :( Itsellä kun alkoi herneen idut kuplimaan tyyliin 3 tunnissa. Rasilaisen liemien kanssa alle 2 tunnissa.

Itse ajattelin nyt seuraavaksi kokeilla tehdä kimchiä viven ketjusta/blogista löytyvällä ohjeella.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-02 15:11:36 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10830
Kimchistä mäkin ajattelin aloittaa hapatusurani. Laitanpa laiskoille (moi?) linkin viven blogiin, juurikin helppoon kimchireseptiin - https://ssiiri.wordpress.com/2014/10/31 ... apankaali/
Paljonkin kokeilemisen arvoisia reseptejä, ynnä muuta.

Ostin S-marketin etnohyllystä tölkin venäläistä hapankaalia (etiketin mukaan venäläistä, jaksa hakea tölkkiä tähän...), vielä maistamatta, edullista kuitenkin. Josta mieleen, joku jossain mainitsi syövänsä hapankaalia turkkilaisen juksun kanssa. Olisko yyberterveellinen aamiainen, mustikoita vielä, ja munavoita!? :D

Ja, on edelleen jääkaapissa suolakurkkulientä, pitäiskö kokeilla pikakimchiä tjs. maustevihannesjutskaa, paprikaa, chiliä, sipulia, valkosipulia liemeen, mitä sattuu olemaan? Ei varmaan sipulia?

(AM, mä luen A of F'n viimeistään joulupyhinä!)

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-02 15:37:02 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Ehkä niitä ituja voi haju- ja makutestata kuitenkin ennen kuin heittää pois? Luulisi että jos on sekä heraa että suolaa, jotain tapahtuisi :-k Hassua ettei kuplia nouse.

***

Meidän jääkaappiin oli unohtunut pari suolakurkkupurkkia. Luulin että vietiin kaikki avokin työpajalle (jossa on jääkaappi, muttei sähkölaskua :) ). Suurin osa vietiinkin, ja samalla katsoin, että kaikki kiinteä tavara oli suolaliemen peitossa. No näistä unohtuneista en tietenkään tsekannut mitään, ja nesteen pinta olikin päässyt laskemaan --> purkkien pinnalla kasvoi kivasti hometta. Molemmat purkit ei-tiivisteellisiä, vähän huterilla kierrekansilla. Huom huom.

Nostelin homeet, homeiset lehdet ja muutaman pehmenneen kurkun kompostiin. Loppu hapate tuoksui hyvältä. Maistoin kurkkuja molemmista purkeista. Olivat hyviä. Siirsin selvinneet kurkut ja maustelehdet patenttipurkkiin ja käytin jopa vähemmän homehtuneen purkin liemet, kun home ei yltänyt litkuun asti ja kun liemi tuoksui hyvältä. Tarkkailen nyt uusiopurkkia, mutta luulen että päästään syömään kurkut. Jos home olisi ollut mustaa tai haisevaa, en tiedä olisinko uskaltanut säästää alakerrosten rapsakoita kurkkujakaan.

Aikaisemmin syksyllä menetin yhdet hapanpavut, niissä vesilukkomuovipussi oli luiskahtanut paikoiltaan. Hometta oli pinnalla vain vähän, mutta kaikki pavut olivat ihan pehmenneet ja haju aivan järkyttävä. Tuuletin ja poltin tuoksulyhtyä loppupäivän :D

Kummitusruokajuttuja pyhäinpäivän viikonlopuksi siis ! Jos nyt jotain ottaisin tästä opiksi, niin

-patenttipurkki käyttöön aina kun voi

-tavallisessa purkissa hapantuvaa tavaraa pitää tarkkailla huolellisesti

- vanha tapa peittää kurkut lehdillä on hyvä, makujen ja tanniinien lisäksi lehdet parhaassa tapauksessa suojaavat varsinaista syötävää homeelta, jos sitä pääsee syntymään.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-02 15:44:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Moi, kokeile ihmeessä pikakimchiä! Sitä voi kutsua myös curtidoksi, kenties

http://www.southbeachprimal.com/ferment ... auerkraut/

Suolakurkun liemessä saattaa olla jotain kaliumsorbaattia, etteivät kurkut kävisi lötköiksi, oletan. Toisissa on ja toisissa ei. Kannattaa tsekata jos haaveilee mikrobipöllystä.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-02 17:34:41 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10830
Arvo Morkkis kirjoitti:
Moi, kokeile ihmeessä pikakimchiä! Sitä voi kutsua myös curtidoksi, kenties

http://www.southbeachprimal.com/ferment ... auerkraut/

Suolakurkun liemessä saattaa olla jotain kaliumsorbaattia, etteivät kurkut kävisi lötköiksi, oletan. Toisissa on ja toisissa ei. Kannattaa tsekata jos haaveilee mikrobipöllystä.

Kaliumsorbaattia on joo, tsekkasin selosteen.
Mitä mä nyt teen!!!! Opiskelen pikakemiaa, neutraloin kaliumit ja sorbaatit piillä ja hohkakivellä? :mrgreen:
Eiku joo kyllä, luen. Alkemiaa.

Lötköjä nuo venäläiset suolakurkut ovat tavallaan, sisältä onttoja, nestepitoisia, pinnalta napakoita, kovakuorisia. Kannattaa leikata terävällä veitsellä siivuiksi tai muiksi, muuten roiskuu.

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-03 19:05:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-17 17:39:01
Viestit: 8015
Paikkakunta: Kallavesj'
Mä luen parhaillaan Kauppalehti Optiota nro 14, ilmestyi 18.9.14. Siinä on Takalan Mikon monisivuinen juttu Tertin kartanosta otsikolla 'Syksy zakuskoiksi'. Tertissä säilötään kaikennäköistä venäläisin ohjein, opein ja kahden venäläis-naisen avustamina 'YYA-sopimuksella'.
Lehdessä ohjeet seuraaville: säilötyt tomaatit, venäläiset hapankurkut, sienisäilykkeet, sekavat säilykevihannekset (sic... :lol: ) ja pikainen hapankaali.

Etsin linkkiä kuukelin kautta, mutta näyttäisi siltä, että ihan suoraan ei löydy. Joten jos ei muualta saa lehteä käpäliinsä, niin kirjastosta ainakin.

PS. Pistin samantien kirjastoon varauksen kirjasta 'Tertti, kartanon keittokirja'.

_________________
Tuli tuoksuu hyvältä... ja makuasioista voi kiistellä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-03 19:48:30 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10830
Venäläisnainen on yhdyssana... :mrgreen: Vai onko? Tertin kartanon kahvilassa söin joskus liian tiivistä suklaakakkua, hyvää mutta huh! Tarjoilijatytöillä kivat essut, ja muutenkin ambienssi. Go luomulähituotanto!

Mä pilkoin just vihreän paprikan, pari punaista chilipalkoa ja yhden ison yksikyntisen valkosipulin suolakurkkuliemeen muhimaan. Rapistelin meiran pussista inkiväärijauhetta myös. Laitoin jääkaappiin tekeytymään, koska en usko hapatukseen voimaan, koska kaliumsorbaatti, ja mitä jos se räjähtää. Kemia on kauhee taide. Tulkoon maustelilluhapanliemivihannesjutska. Perkele! :D

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-04 13:32:52 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-17 17:39:01
Viestit: 8015
Paikkakunta: Kallavesj'
moi kirjoitti:
Venäläisnainen on yhdyssana... Vai onko?
Oi voi moi - sinä kaikkien oikolukijoiden ja äidinkielenopettajien esikuva - olet tietysti oikeassa...! :respect: Myönnän auliisti hirveän kömmähdykseni ja pyydän nöyrimmästi anteeksi...! :mrgreen:

Enivei, Option juttu on kiinnostava ja Takalakin on vuosien saatossa oppinut kirjoittamaan.

_________________
Tuli tuoksuu hyvältä... ja makuasioista voi kiistellä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-08 16:47:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Nyt on kiinankaalit suolassa painon alla! Kimchiä siis tulossa viven ohjeella! :D Tosin korvaan inkiväärin piparjuurella(koska allergia) ja kevätsipuleista en ole varma. Pitää katsoa, jos lähiässässä olisi.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-09 16:53:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Kimchit ovat purkissa hapantumassa, huomenna ajattelin maistella! Lähiässästä ei löytynyt kevätsipulia, joten korvasin purjolla, ja inkiväärin tosiaan piparjuurella. Piparjuuri oli kotimaista, samoin purjo, niin siinä mielessä ei mielestäni huonoja vaihtoja. Tuoksu purkissa oli aika jännä, mutta hyvä. :D

Ja taidan tosiaan alkaa noita herneitä pitää tasaisesti idätyksessä ja hapatuksessa. Niin helppoa hommaa on, ja ovat hyvää niin hapatettuna kuin tuoreena. Nyt on hauskan näköinen sekoitus ei-luomua keltaista ja luomua vihreää hernettä. Eilen laitoin likoomaan, nyt jo näkyy minimaaliset iduntyngät. :smt048

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 00:34:40 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-21 12:27:58
Viestit: 107
Paikkakunta: Pori
Hienoa hapatusta hapatuksesta täällä!

Vaatimaton kesäkurpitsakokeiluni on menossa, mutta suunnitelmat ovat suurisuuntaiset. Hiukan tekniikkaa opittuani aion kokeilla, syövätkö bakteerit sokerit niin tehokkaasti, että pystyn syömään kasviksia, joissa on enemmän di- ja polysakkarideja.

:idea:

_________________
Hyvä rasva pitää nälän loitolla! - Ät rätt fett och bli mätt!

http://www.lenawiksten.fi/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 00:37:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
^ Olen miettinyt noita herneen minimaalisia iduntynkiä. Hernekeitossa yleensä näkyy niitä (myös laitoskeittiön), vaikka herneet on vain liotettu, ei tarkoituksella idätetty. Mahtaakohan siinä yön yli liotuksessa jo tapahtua vähän itämistä?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 00:45:10 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-21 12:27:58
Viestit: 107
Paikkakunta: Pori
Jotain radikaalia joka tapauksessa tapahtuu. Olen aina liottanut herneitä kokonaisen vuorokauden, huuhtonut välillä muutamaan kertaan, ja sitten keittänyt tuntikausia niitä vielä ennen keittämistä huuhdeltuja herneitä. Oma hernekeittoani olen pystynyt ihan viime aikoihin asti syömään (purkki- tai laitoshernekeittoa en) huolimatta kyvyttömyydestäni pilkkoa tärkkelyksiä.

_________________
Hyvä rasva pitää nälän loitolla! - Ät rätt fett och bli mätt!

http://www.lenawiksten.fi/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 08:46:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
meli kirjoitti:
^ Olen miettinyt noita herneen minimaalisia iduntynkiä. Hernekeitossa yleensä näkyy niitä (myös laitoskeittiön), vaikka herneet on vain liotettu, ei tarkoituksella idätetty. Mahtaakohan siinä yön yli liotuksessa jo tapahtua vähän itämistä?


Eiköhän siinä jotain itämistä tapahdu. Monissa laitoskeittiöissähän ne herneet laitetaan likomaan edellisen päivän lopussa, jolloin herneet saavat käytännössä likoa huomattavasti kauemmin kuin vain sen yön yli. Esim. jos herneet laitetaan keskiviikko-iltapäivällä klo. 15 likoomaan, ja keittoa aletaan keittelemään torstaina klo 7, saavat herneet likoa peräti 19 tuntia!

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 09:33:21 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
oulaliina kirjoitti:
Kimchit ovat purkissa hapantumassa, huomenna ajattelin maistella! Lähiässästä ei löytynyt kevätsipulia, joten korvasin purjolla, ja inkiväärin tosiaan piparjuurella. Piparjuuri oli kotimaista, samoin purjo, niin siinä mielessä ei mielestäni huonoja vaihtoja. Tuoksu purkissa oli aika jännä, mutta hyvä. :D


Avasin purkin, hauska pulputus oli menossa. :lol: Maistoinkin vähän. Ehkä vähän turhan reilu suolaus, mutta maku noin muuten varsin jees. Saanee upotettua muun ruoan sekaan.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 11:55:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Elwe kirjoitti:
Jotain radikaalia joka tapauksessa tapahtuu. Olen aina liottanut herneitä kokonaisen vuorokauden, huuhtonut välillä muutamaan kertaan, ja sitten keittänyt tuntikausia niitä vielä ennen keittämistä huuhdeltuja herneitä. Oma hernekeittoani olen pystynyt ihan viime aikoihin asti syömään (purkki- tai laitoshernekeittoa en) huolimatta kyvyttömyydestäni pilkkoa tärkkelyksiä.

Vuorokaudessa tietääkseni pääsee jo happanemaankin. Muistan lukeneeni jostain ohjeen "Jos haluat happaman maun, liota kokonainen vuorokausi".

Minun hernekeittoni ehtii yleensä liota n. 12-14 h ja sitten alan keittää. Valmiissa hernekeitossa näkyy yleensä valkoisia iduntynkiä, samanlaisia kuin tässä kuvassa mutta enemmän: http://miksuliini.vuodatus.net/lue/2007 ... ernekeitto


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-10 19:36:32 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-21 12:27:58
Viestit: 107
Paikkakunta: Pori
Sen verran paljon tekee kyllä hernekeittoa mieli, että voisi joskus herneet kunnolla hapattaa ja keittää sitten keitoksi. Kunnolla hapatetussa ei olisi enää juurikaan sokereita jäljellä, joten kaiken muun hyvän lisäksi se olisi jo oivaa karppiruokaakin (edellyttäen että myös maistuu hyvälle).

_________________
Hyvä rasva pitää nälän loitolla! - Ät rätt fett och bli mätt!

http://www.lenawiksten.fi/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-11 15:51:41 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10830
moi kirjoitti:
Mä pilkoin just vihreän paprikan, pari punaista chilipalkoa ja yhden ison yksikyntisen valkosipulin suolakurkkuliemeen muhimaan. Rapistelin meiran pussista inkiväärijauhetta myös. Laitoin jääkaappiin tekeytymään, koska en usko hapatukseen voimaan, koska kaliumsorbaatti, ja mitä jos se räjähtää. Kemia on kauhee taide. Tulkoon maustelilluhapanliemivihannesjutska.

Tuli mainio öööö... relissi, lisuke. Kivasti imeytynyt chilin ja valkosipulin maku rapsakoihin paprikasiivuihin ja liemeen, ja vice versa. Nautiskelin mm. keitettyjen munien ja ranskankerman kera.
Tartteekin pilkkoa suolakurkkutölkkiin valkosipulia ja chiliä.

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-12 08:59:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Joo, kyllä tuo kimchi aika hyvää on. Siihen makuun vähän niinkuin koukuttuu. Kandee tehdä.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 151 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 68 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)