Robert Lustig, Kalifornian yliopiston tutkija, sanoo, että liian suuri sokerin syönti vinouttaa kehon hormonitasapainon, mikä puolestaan aiheuttaa ylenmääräisen syömisen ja lihomisen.
Professori Lustig sanoo, että ruoanvalmistustavat ovat luoneet "myrkyllisen ympäristön", joka tekee lapsista ylipainoisia. Hänen mukaansa liian suuri sokerimäärä ilman riittäviä kuituja nostaa insuliinitasoja voimakkaasti. Insuliini rohkaisee syömään lisää estämällä kehon rasvakudoksista lähtöisin olevien signaalien pääsyn aivoihin ja synnyttämällä miellyttävän olon aterian jälkeen.
Professori Lustigin mukaan ruoanvalmistustavat ovat muuttuneet viimeisen 30 vuoden aikana siten, että sokeria on lisätty moniin sellaisiin ruokiin, joissa sitä ei aiemmin ollut. Hänen mukaansa se ja samanaikainen kuitujen vähentäminen on luonut riippuvuutta aiheuttavia ruokia.
Lustigin mukaan lapsia ei voi syyttää huonoista ruokatottumuksista, kun heille tarjotaan niin epäterveellisiä vaihtoehtoja. Yksikään lapsi ei valitse ylipainoisuutta, hän toteaa.
Lähde:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4784873.stm