.. niin kalorittomista keinomakeutusaineista kuin mm. sokerista ja glukoosisiirapista. Synninpäästön saa stevia.
Mielihyvällä panen merkille, että lehdessä on asiallinen ruokaan ja terveyteen liittyvä juttu.
https://www.is.fi/terveys/art-2000009712320.htmlKalorittomista:
Lainaa:
KALORITTOMIIN makeutusaineisiin liittyy myös muunlaisia [mahdollisen syöpäriskin ohella] terveysriskejä.
– Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että keinotekoiset makeutusaineet edistävät maksan rasvoittumista ja insuliiniresistenssin lisääntymistä. Monet tutkijat eivät suosittele niiden käyttöä ylipainoisille ja tyypin 2 diabeetikoille, yliopistonlehtori ja bakteriologian dosentti Satu Pekkala sanoo.
Makeutusaineet voivat olla osatekijöinä myös muissa jatkuvasti yleistyvissä sairauksissa, kuten suoliston ongelmissa.
– Jo pitkään on tiedetty, että makeutusaineet vaikuttavat epäsuotuisasti elintärkeiden suolistomikrobien lajikirjoon, Pekkala kertoo.
SUOMESSA myytävien elintarvikkeiden ainesosaluettelosta voi löytää myös erytritolin. Tämän kalorittoman makeutusaineen on uutisoitu lisäävän jopa hengenvaarallisten sydänkohtausten tai aivohalvausten riskiä.
– Tuore tutkimus osoittaa, että erytritoli lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin. Tämä johtuu nykytietojen mukaan siitä, että erytritoli kasvattaa riskiä veritulppiin, Pekkala kertoo.
Erytritolitutkimus toteutettiin isolla joukolla amerikkalaisia ja eurooppalaisia, joka Pekkalan mukaan lisää tulosten luotettavuutta.
Erytritoli on hyväksytty EU:ssa elintarvikelisäaineeksi. Sitä pidetään turvallisena, koska sitä saa myös luontaisesti ravinnosta hyvin pieniä määriä.
– Totuus on, että elintarvikkeisiin lisätty määrä erytritolia on hyvin paljon korkeampi, Pekkala perustelee.
– Veritulppariskin lisäksi erytritolin ajatellaan lisäävän myös syöpätautien riskiä.
On törkeää, että erytritolia markkinoitiin karppisokerina. Ei karppi sitä syö. Ei turskakaan.