karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-05-12 22:45:44

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2023-07-15 07:46:20 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29313
.. niin kalorittomista keinomakeutusaineista kuin mm. sokerista ja glukoosisiirapista. Synninpäästön saa stevia.

Mielihyvällä panen merkille, että lehdessä on asiallinen ruokaan ja terveyteen liittyvä juttu.
https://www.is.fi/terveys/art-2000009712320.html

Kalorittomista:

Lainaa:
KALORITTOMIIN makeutusaineisiin liittyy myös muunlaisia [mahdollisen syöpäriskin ohella] terveysriskejä.

– Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että keinotekoiset makeutusaineet edistävät maksan rasvoittumista ja insuliiniresistenssin lisääntymistä. Monet tutkijat eivät suosittele niiden käyttöä ylipainoisille ja tyypin 2 diabeetikoille, yliopistonlehtori ja bakteriologian dosentti Satu Pekkala sanoo.

Makeutusaineet voivat olla osatekijöinä myös muissa jatkuvasti yleistyvissä sairauksissa, kuten suoliston ongelmissa.

– Jo pitkään on tiedetty, että makeutusaineet vaikuttavat epäsuotuisasti elintärkeiden suolistomikrobien lajikirjoon, Pekkala kertoo.

SUOMESSA myytävien elintarvikkeiden ainesosaluettelosta voi löytää myös erytritolin. Tämän kalorittoman makeutusaineen on uutisoitu lisäävän jopa hengenvaarallisten sydänkohtausten tai aivohalvausten riskiä.

– Tuore tutkimus osoittaa, että erytritoli lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin. Tämä johtuu nykytietojen mukaan siitä, että erytritoli kasvattaa riskiä veritulppiin, Pekkala kertoo.

Erytritolitutkimus toteutettiin isolla joukolla amerikkalaisia ja eurooppalaisia, joka Pekkalan mukaan lisää tulosten luotettavuutta.

Erytritoli on hyväksytty EU:ssa elintarvikelisäaineeksi. Sitä pidetään turvallisena, koska sitä saa myös luontaisesti ravinnosta hyvin pieniä määriä.

– Totuus on, että elintarvikkeisiin lisätty määrä erytritolia on hyvin paljon korkeampi, Pekkala perustelee.

– Veritulppariskin lisäksi erytritolin ajatellaan lisäävän myös syöpätautien riskiä.

On törkeää, että erytritolia markkinoitiin karppisokerina. Ei karppi sitä syö. Ei turskakaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-07-15 08:22:30 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29313
Kalorillisista;

Lainaa:
JOS RUOKAVALIO sisältää paljon sokeria, se voi kostautua monenlaisina terveysongelmina. Sokeri voi esimerkiksi rasvoittaa maksan jo muutamassa kuukaudessa.


Kaloreita sisältäviä makeutusaineita ovat muun muassa glukoosisiirappi, glukoosi–fruktoosisiirappi sekä vastaavat yhdistelmät. Niitä voi saada tietämättään paljonkin, koska niitä lisätään usein yllättäviin tuotteisiin kuten leipiin tai proteiinipatukoihin. Ruokateollisuus korvaa tavallisen sokerin hinnaltaan halvemmalla siirapilla lukuisissa tuotteissa.

– Ruokateollisuus menee jatkuvasti siihen suuntaan, että elintarvikkeita tehdään halvoista raaka-aineista, Kuusipalo sanoo.

Glukoosi–fruktoosisiirappi on Yhdysvalloissa maissinviljelyn sivutuote, ja siksi sitä on saatavilla halvalla. Terveyden kannalta se on erityisen haitallista.

– Tutkimusten perusteella voisi sanoa, että glukoosi–fruktoosisiirappi on lähes myrkkyä maksalle, Pekkala summaa.

Asiaa on tutkittu sekä satunnaistetuissa kokeissa että populaatiotutkimuksissa, joista on tehty myös meta-analyysejä.

– Ne kaikki osoittavat melkoisen kiistatta, että erityisesti fruktoosia sisältävät makeutusaineet ovat yhteydessä rasvamaksaan, lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään, Pekkala perustelee.

Samoin on osoitettu yhteys myös haitalliseen sisäelinrasvaan sekä veren triglyseridi-rasvojen lisääntymiseen.

Light-tuotteista glukoosi-fruktoosisiirappia ei pitäisi löytyä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-07-15 08:38:57 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29313
Kasviperäisistä:

Lainaa:
JOTKUT makeutusaineet saattavat olla muita turvallisempia. Pekkala mainitsee kasviperäiset valmisteet.

– Ne aiheuttavat harvoin vakavia terveysriskejä, Pekkala arvioi.

Tällainen sokerinkorvike on esimerkiksi stevia, joka ei sisällä kaloreita tai hiilihydraatteja, eikä vaikuta verensokeriarvoihin.

– Stevia saattaa suojata maksan rasvoittumiselta toisin kuin pöytäsokeri, jonka hajoamistuote fruktoosi edistää useiden tutkimusten mukaan rasvamaksan kehittymistä, Pekkala lisää.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2024-05-01 08:36:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Maikkarilla juttua neotaamista
Tutkimus: Tällä makeutusaineella terveydelle haitallisia vaikutuksia
Lainaa:
Tutkimuksen mukaan pienikin määrä neotaamia (E691), jota käytetään muun muassa leivonnaisissa, limsoissa ja purukumeissa, voi sairastuttaa vatsan tervettä bakteerikantaa. Seurauksena tästä voi aiheutua ärtyneen suolen oireyhtymä, insuliiniresistenssi ja pahimmassa tapauksessa verenmyrkytys.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2024-05-04 18:05:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1207
Yhden miehen komitea kirjoitti:
On törkeää, että erytritolia markkinoitiin karppisokerina. Ei karppi sitä syö. Ei turskakaan.
Minä kyllä nautin joka päivä teelusikallisen erytritolia teen kanssa. Ei ole vielä tullut veritulppaa. :)

(Sokerista en pidä, koska se on niin ärsyttävän tahmaista ja siitä tulee ikävän hapan jälkimaku ja se aiheuttaa bakteerikasvua hampaiden päälle.)

Ihmettelen myös fruktoosin demonisointia. Ei se ole haitallista kohtuullisesti käytettynä.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2024-05-04 19:27:11 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Se fruktoosi on vähän niinkuin valintakysymys:
Fruktoosin + alkoholin kokonaismäärä päivässä on aika merkityksellinen.
Ja sopiva määrä tuota summaa laskee edelleen merkittävästi, jos käyttää monityydyttämättömiä rasvoja (lue omega kuutosta)

Ilman omega kuutosta ja alkoholia fruktoosin suvaittu alaraja (arvioitu muinaisesta tutkimuksesta) on luokkaa 15-20 grammaa.
Tai sitten tuo on se suvaittu alaraja normi-ihmiselle (joka syö varsinkin niitä omegakuutosia)...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: AhrefsBot ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)