Kasarin muut jutut -alueelle louhimat (kiitos Kasari!) Iltasanomien jutun kommentit kertovat olennaisen tuosta kuopiolaisten ja siemenöljy- ja margariinifirmojen rahoittaman Harvardin herra WU:n tutkimuksesta, jota Duodecimin propagandaosasto markkinoi rypsiöljyn maineen palauttajana. Koska muut jutut -alue näkyy vain rekisteröityneille, kopioin sitaatit myös tähän:
Iltasanomien kommenteista:
Lainaa:
Miksi dosentti Jyrki Virtanen kaikista muista rasvoista puhuessaan ei maitse omaa tutkimustaan vuodelta 2014, jossa loppupäätelmänä oli, että tyydyttynyt rasva ei ole sepelvaltimotaudin riskitekijä, ei edes paljon ko. rasvaa syövillä?
Kyseessä oli vieläpä sama aineisto. Tämän jutun tulos on uutisoinnin arvoinen, mutta tyydyttyneen rasvan vaarattomaksi toteaminen ei ole mainitsemisen arvoinen asia? Vai tässä tutkittu korrelaatio on pätevää tiedettä, mutta kun tulos ei miellytä, niin korrelaatio ei kelpaa tieteeksi?
Lainaa:
"Omega-6 rasvoista siis suurempi osa tuli lihoista kuin rypsi-/rapsiöljypullosta, mutta silti tässäkin uutisoinnissa halutaan antaa kuva, että pullosta saatu omega-6 selittäisi terveyshyödyt."
Kyllä, eli kyse lienee juurikin siitä, onko sitä omega-6:sta ollut edes siihen pieneen välttämättömään tarpeeseen vähiten saaneilla 80-luvulla.
Ja mielenkiintoista oli myös, että aineistossa eniten tyydyttynyttä rasvaa (23 E-%, kok rasva 45 E-%) ja vähiten kavisrasvaa syöneet söivät myös vähiten statiineja seurannassa. He söivät eniten lihaa, vähiten hiilareita (alle 40 E-%, mikä selittänee diabeteksen vähyyden heillä), vähiten kuitua, olivat hoikimpia ja heillä oli paras HDL (joka kompensoi hieman korkeamman LDL:n) ja liikkuivat vähiten. Silti verenpainetta vähiten eikä myöskään sydntauteja enempää.