Kiinassa valtio pyrkii edistämään maidon ja maitojalosteiden kulutusta niiden korkean ravintoarvon vuoksi. Kiinan ravitsemussuosituksissa neuvotaan nauttimaan vähintään 300 grammaa maitoa päivässä tai vastaava määrä muita maitotuotteita. Kun laktoosi-intoleranssi on yleistä, kasvava kysyntä kohdistuu erityisesti juustoihin ja jukurtteihin.
Maitotuotteiden kulutus on vielä pientä (noin kolmasosa) maailman keskiarvoon verrattuna, mutta kasvaa nopeasti. Pari vuotta sitten niiden kulutus oli maitona laskettuna (kilo juustoa about 10 kiloa maitoa) henkeä kohden 6 kiloa, nyt 36 kiloa.
Marion Nestle: What’s up with cheese in China?Valio on 1990-luvulta saakka vienyt Kiinaan pieniä määriä elintarviketeollisuuden raaka-aineita. Viime vuonna se sai vientiluvat äidinmaidon korvikkeiden viennille. Kuluttajatuotteiden kauppaa se on käynnistelemässä verkkokauppa ja some edellä.
Pahimman margariiniöyhötyksen ja voivuorten aikaan suomalaiset narrattiin syömään pahanmakuisia ja epäterveellisiä transrasvamargariineja ja vietiin terveellinen ja herkullinen voi veronmaksajan suurin subventioin ulkomaille. Tuleeko vastaavanlainen möhläys tapahtumaan herkullisten ja terveellisten juustojemme kohdalla?