D-vitamiinilisät eivät ehkäise diabetestaLainaa:
Uuden tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, etteivät D-vitamiinilisät pienennä jo valmiiksi suurentuneessa diabetesvaarassa olevien sairastumisriskiä.
D-vitamiinilisien syöminen ei tuoreen tutkimuksen perusteella ehkäise tyypin 2 diabeteksen kehittymistä potilailla, jotka ovat suurentuneessa sairastumisvaarassa. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.
Osana tutkimusta 2 400 esidiabetesta potevaa aikuista satunnaistettiin saamaan päivittäin 4 000 IU:ta D-vitamiinia tai lumevalmistetta kahden ja puolen vuoden ajan. Seurannan aikana tyypin 2 diabetes todettiin runsaalla 300 osallistujalla.
D-vitamiiniryhmäläisten veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti tutkimuksen aikana, mutta tämä ei vaikuttanut lainkaan siihen, miten todennäköisesti he sairastuivat diabetekseen. Tapauksia todettiin käytännössä saman verran sekä vitamiini- että lumeryhmässä. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei D-vitamiinilisät pienennä jo valmiiksi suurentuneessa diabetesvaarassa olevien sairastumisriskiä.
D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.
Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia.
Uutispalvelu Duodecim
Lainaa:
After a median follow-up of 2.5 years, the primary outcome of diabetes occurred in 293 participants in the vitamin D group and 323 in the placebo group (9.39 and 10.66 events per 100 person-years, respectively). The hazard ratio for vitamin D as compared with placebo was 0.88 (95% confidence interval, 0.75 to 1.04; P=0.12). The incidence of adverse events did not differ significantly between the two groups.
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1900906