Minä olen tottunut syömään kananmunia lapsesta asti, ja erityisesti keltuaiset ovat
aina olleet herkkuani, ne ovat paitsi superterveellisiä myös maukkaita. Olin varmaan
vasta viisivuotias, kun itse muistan mummun tarjonneen minulle aladobia, keitettyjä
kananmunia, kirnupiimää, Koskenlaskijajuustoa ja Kruunumajoneesia. Mummu teki
aina kaikki ruoat alusta asti itse, oli syntynyt vuonna 1899, eli vuotta ennen kuin
Kekkonen. Äitini oli syntynyt vuonna 1932 ja minä 1968. Mummu käytti ruoissaan
myös aitoa voita ja täysmaitoa, sodan aikaan eläneenä hänelle maistuivat kyllä
myös makeat herkut, kuten itseleipomansa voilla leivottu pulla ja viiniryypäleet.
Mummu oli elänyt molempien maailmansotien aikana ja nähnyt vuoden 1918
kapinan, eli köyhyyttä oli myös kokenut. Myöhemmin maalaistalon emäntänä
hän laittoikin sitten kaikki alusta asti itse ja teki rakkaudella kaikille läheisilleen
hyvää ruokaa. Kananmunista pidän paljon edelleenkin ja käytän monipuolisesti
keitettyinä, munakkaina ja erilaisissa LCHF -tyyliin tehdyissä paistoksissa. Ja keltuainen
maistuu voinokareen ja suolan kera minulle yhä, nams
_________________
Haasteet tekevät elämästämme mielenkiintoista ja niiden voittaminen
tekee elämästä tarkoituksellista