Kävinpä koirani kanssa eläinlääkärissä, joka kyseli koiran syömisiä. Kerroin sen saavan mm. aamuisin voissa paistetun kananmunan samalla kun itsellenikin paistelen. Lääkärin mielestä munaa ei saa joka päivä antaa, sillä se estää biotiinin imeytymisen. Ihmettelin, koska luulin sen koskevan vain raakaa munaa.
Kotona sitten googlailin asiaa
Lainaa:
Avidiini
Kananmunan valkuainen sisältää avidiini -nimistä proteiinia. Munansyöttäjille sen ongelma on siinä, että avidiini sitoo itseensä biotiinia. Tämä sidos on erittäin luja, eikä sitä kyetä ruoansulatusjärjestelmässä rikkomaan. Avidiini ei siis tuhoa biotiinia, kuten usein kuulee väitettävän. Se ainoastaan estää biotiinin imeytymisen. Ohutsuolen epiteelisoluissa on erityisiä soluja, joiden tehtävä on “kaapata” biotiini ja imeyttää se elimistöön. Avidiinimolekyyli on kuitenkin niin iso, että se ei pysty kiinnittymään näihin soluihin. Ja vaikka pystyisikin, niin siitä ei olisi apua, sillä avidiinin ja biotiinin sidosta ei saada rikki, eikä suolisto päästä vierasta proteiinia läpi elimistöön.
Teoriassa siis valkuaisen avidiini aiheuttaa biotiinin puutetta. Mutta ainoastaan teoriassa.
Avidiini ei kykene “koskemaan” elimistön biotiinivarastoihin. Se ei myöskään kykene vaikuttamaan ennen munaa, ja munan jälkeen syötyyn biotiiniin. Lisäksi kaikki keltuaisen biotiini ei koskaan ole tekemisissä valkuaisen avidiinin kanssa – avidiini ei ole mikään aktiivinen metsästäjä, joka jahtaa biotiinia suolistossa. Liitoksen syntymistä varten tarvitaan molekyylien kosketus. Ja avidiini pystyy sitomaan itseensä enintään neljä moolia biotiinia, tämä ei siis tarkoita, että se sitoisi nimenomaan neljä – se voi myös sitoa vain yhden, tai ei yhtään.
Vaikka pitkään on opetettu, että avidiinista selviää kypsentämällä munan, tai vain hyydyttämällä valkuaisen, niin se ei pidä paikkaansa. Munaa on kypsennettävä sadassa asteessa vähintään 10 minuuttia, eikä siinäkään vaiheessa ole tuhottu kaikkea avidiinia. Sen sijaan avidiini ei kestä happamuutta, joten vatsalaukku sulattaa sen kuten kaiken muunkin proteiinin.
https://www.katiska.info/ruokinta/raaka ... kananmuna/