Professori puolustaa lisäaineita: "Miksi ihmiset haluavat ruuasta sellaista kuin mummo teki?"Lainaa:
Hän ottaa esimerkiksi lesitiinin E 322. Keltuaisen sisältämä lesitiini kuohkeuttaa jäätelön, mutta jäätelöön ei ole välttämätöntä käyttää koko kananmunaa, kun voi lisätä pelkän lesitiinin.
Heinosen nimi nousee yhtenään esille mediassa. Kaava on aina sama: Jonkin lisäaineen väitetään olevan vaarallista. Heinonen kumoaa väitteen.
"Lisäaineen kemiallinen nimi on usein outo, vaikka kyseessä voi olla tavallinen, luonnossa esiintyvä aine."
Heinonen, 54, toteuttaa yliopiston kolmatta tehtävää, yhteiskunnallista vuorovaikutusta, varsin velvollisuudentuntoisesti. Välillä hän esiintyy jopa internetin keskustelupalstoilla nimimerkin suojissa.
"Yritän herätellä ihmisen omaa kriittisyyttä. Jos joku kehuu pakurikäävän ylläpitävän vastustuskykyä, kyselen, onko asiasta tieteellistä näyttöä tai mitkä ovat mahdolliset vaikuttavat aineet."
...
Jos kriteerit ovat näin tiukat, onko minkään aineen haitallisuudesta vankkaa ja kiistämätöntä tieteellistä näyttöä?
Vastaus on helppo:
"Rasva, suola ja sokeri."
Lisäaineiden ansiosta ruokiin saadaan makua ja rakennetta ilman tätä pahaa kolmikkoa.
"Syön itse mieluummin vähärasvaisen jogurtin, jossa täyteläisyys on saavutettu sakeuttamisaineilla, kuin rasvaista mutta E-kooditonta jogurttia."
Koska E-koodit pelottavat kuluttajia, monet valmistajat kirjoittavat koodin auki. Esimerkiksi jogurttitölkissä lukee pektiini, natriumsitraatti ja karmiini, kun ennen sama olisi ilmoitettu koodeilla E 440, E 331 ja E 120.
"E-koodi huonon ruuan merkkinä on samanlainen epätieteellinen väite kuin että värikkyys kertoisi kasviksen terveellisyydestä."
Se tästä jutusta EI selvinnyt miksi ostaa lisäaineistettua ruokaa kaupasta, kun sitä saa yhtä helposti ilmankin?
Se kyllä selvisi, että kun ruuassa ei saa olla rasva, suolaa tai sokeria, niin ruoka ei voi maistua hyvälle. Ja tässä kohtaa tarvitaan lisäaineita. Sääli.
Onko luonnossa mautonta ruokaa? Ei. Tarvitaanko lisäaineita jos luonnossa on herkullista ruokaa? Ei.
Tietysti joillain lisäaineilla varmasti on paikkansa, mutta pääsääntöisesti en niitä koe tarvitsevani. Varsinkin jos saa ilman.