Järkyttävää!
Lääkäri testasi: tuttu einesruoka liian nopeasti syötävää ja siksi se voi lihottaa - ”Järkyttävää”Lainaa:
Lihomisen mekanismeihin perehtynyt lääkäri Pertti Mustajoki kokeili itse, miten syömisen hidastaminen voi auttaa painonhallinnassa.
- Esimerkiksi perunamuusi on niin helposti syötävää ruokaa, että sitä tulee hotkittua herkästi aivan liikaa.
- Mitä enemmän pureskelet jokaista suupalaasi ja mitä hitaammin syöt, sitä parempi.
- Ruoanvalmistustapa voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten nopeasti ja miten paljon ruokaa tulet syöneeksi.
Syömisesi nopeudella voi olla yllättävän suuri vaikutus siihen, lihotko vai et. Nopea syöminen voi johtaa ylimääräisiin kaloreihin.
Asiaa avaa blogissaan lihavuuden syihin ja perehtynyt hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.
Mustajoki testasi itse syömisen nopeuden vaikutusta. Kimmoke testiin tuli hollantilaisten ravintotutkijoiden kokeesta, jossa selvitettiin peräti 45 ruokalajin syöntinopeus.
Mustajoki kokeili, kuinka kauan häneltä menee aikaa syödä 50 grammaa paloiteltua jälkiuunileipää. Palan painikkeeksi hän kertoo hörpänneensä vettä.
Leivän syömiseen meni kuusi minuuttia 15 sekuntia. Mustajoki laski, että hänellä jälkiuunileivän syömisen nopeus oli kahdeksan grammaa minuutissa. Se on hyvä, riittävän hidas syömisnopeus.
Mustajoki iloitsee siitä, että meillä Suomessa käytetään paljon niin sanottua hidasleipää, jonka pureskeluun menee paljon aikaa.
Hidasleipää ovat esimerkiksi juuri jälkiuunileipä ja varrasnäkkileipä.
---
Mustajoki tunnustaa, että hänelle on päässyt kertymään pari kiloa ylimääräistä painoa. Hänelle on niihin vastalääke.
”Ryhdyn jokaisen suupalan kohdalla tekemään ainakin 15 pureskeluliikettä ennen nielemistä”, hän lupaa.