Iltalehti: Älä anna hiilarien huijata - 10 ruokaa, joita kannattaa ehdottomasti nauttiaLainaa:
Ei syytä vältellä
Kaikki varmasti muistavat laihdutustrendi karppauksen, jossa hiilihydraattien määrä tiputettiin minimiin. Vähähiilihydraattinen dieetti pudottaa usein painoa vähärasvaista dieettiä tehokkaammin, ja erityisesti prosessoiduista hiilihydraateista tinkiminen voikin saada painon putoamisen lisäksi aikaan esimerkiksi hyvän HDL-kolesterolin kohoamisen sekä verenpaineen madaltumisen.
Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta hyötyvät erityisesti diabeetikot sekä ylipainoiset, mutta kaikille hiilihydraattien vähentäminen ei kuitenkaan välttämättä sovi.
On myös syytä muistaa, että hyvät hiilarit eivät suinkaan ole sairauksien tai painonnousun syynä, vaan niiden taustalla ovat sokerit sekä muut prosessoidut hiilihydraatit sekä niiden sisältämät tyhjät kalorit.
Yhden ainesosan hiilarit
Hiilihydraatit eivät sinänsä ole välttämättömyys, sillä keho pystyy toimimaan täysin normaalisti vailla grammaakaan hiilareita.
Hyvien hiilihydraattien välttely on kuitenkin turhaa, sillä esimerkiksi vihannekset sekä hedelmät sisältävät runsaasti elimistölle sekä terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.
Kuinka valita elimistölle parhaat mahdolliset hiilarit?
Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, onko tuotteessa muitakin aineita: yhden ainesosan "puhtaat" ruoat ovat useimmiten terveydelle parhaita, jos ainesosaluettelo on pitkä, sisältää tuote todennäköisesti tarpeettomia aineita.
Valitse siis lautasellesi kasviksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, kvinoaa, kauraa, tummaa riisiä, perunoita sekä bataatteja, ja jätä kauppaan mehut sekä virvoitusjuomat, valkoinen leipä, leivokset, jäätelöt, ranskalaiset sekä perunalastut – voit takuulla paremmin.
Muita hiilareita kuin "hyviä" ei diabeetikon eikä juuri muidenkaan kannata syödä lainkaan, mutta ei "hyviäkään" kannata vetää kaksin käsin. Jutussa mainostettuja palkokasveja, hedelmiä, kvinoaa, kauraa, tummaa riisiä, perunoita ja bataatteja syömällä hiilareiden määrä nousee äkkiä turhan suureksi, joten ne kannattaa jättää kauppaan.
Virallisterveellisen hölynpölyn mukaan "hyvät" hiilarit "tasoittavat" verensokeria eivätkä, kuten tässä jutussakin väitetään, aiheuta lihomista eivätkä sairauksia. Tuo on kaikki tuubaa, "hyvät" hiilareit eroavat "huonoista" vain siinä, että ne nostavat verensokeria hieman hitaammin, mutta tällä ei ole käytännössä suurtakaan merkitystä. Hiilareiden kokonaismäärä ratkaisee.