karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 07:20:33

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 28 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-01-05 13:15:49 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-08-14 13:08:12
Viestit: 221
Onkohan otsikko liian pitkä?

Olen nyt jonkin verran törmännyt 16/8h rytmitykseen, eli 16h paastoa ja syömisen aikaikkuna 8h. Mutta kaikki tekstit ovat olleet kovin lyhyitä tai käytetty kuntosalitreenaamisen ja heidän ravintosuositusten mukaisissa yhteyksissä (jotka ei kiinnosta), ja haluaisin ymmärtää tätä metodia hieman paremmin, tai lähinnä kai juuri tuon mitä otsikkoonkin laitoin.. että miksi juuri 16 tuntia paastoa? Autofagia kiinnostaa myös, mutta ulkomaankielet ja tieteellinen teksti on kovin vaikea selkoista. Osaako täällä joku vinkata hyvää selkokielistä kirjaa tai internetsivustoa aiheesta? Tai kertoa itse? Onko 16 tuntia minimi vai maksimi? Saako suuremmat terveyshyödyt jos paastoaakin joka päivä 19 tai 20 tuntia? Laihduttamisen kannalta tämä asia ei kiinnosta, mutta vastustuskyvyn paraneminen ja kehon uusiutumisen/paranemisen kannalta kyllä. Itselläni on astmaa ja allergioita (eläinten aiheuttamaa), joihin ihmekyllä kuvittelen saavani jotain apua paastoamalla :mrgreen:

:smt100


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-05 14:18:46 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ei sellaista yhtä parasta taida olla edes olemassa :)

Autofagia (eli simppelisti sanottuna se, että kroppa alkaa käyttää kudosvarastojaan tehokkaammin hyväkseen) nappaa päälle jo yön aikana. 12 tuntia, 24 tuntia, 36 tuntia, päiviä, kuukausia... kaikki ne optimoivat kudosten käyttöä ravinnoksi. Silloin kun se toimii kropan eduksi, sisuksista siivottava turha on peräisisin jostain muualta kuin vaikkapa ohutsuolen seinämistä tai aivokudoksesta... josta puolestaan aletaan "siivota" tavaraa tarpeettomana pitemmän nälkiintymisen aikana; ja joo, olen tavannut sellaisen(kin) ihmisen irl. Oli varmaan ketoosissaan onnellinen elämänsä loppuun saakka, ja kulki itse valitsemaansa polkua valonsyöjänä, mutta optimaalisuus on sitten jo toinen juttu.

Terveellisyyden osalta paastossakin paljon riippuu siitä a) mitä syö, b) miten syö ja sen lisäksi vielä siitä, c) mitä oma pää kestää. Nälkä on ihka oikea ja fysiologisesti tärkeä viesti keholta, että jossain tarvitaan jotain. Sitä ei kannata ainakaan vähätellä eikä ole aina fiksua yrittää hallita sitä pelkän mielen voimalla.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-09 13:26:16 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-27 08:15:46
Viestit: 1788
Optimaalisuudesta puhuttaessa hyvä muistaa sekin, että kolmen päivän, eli noin 72 tunnin jälkeen keho alkaa säätämään energiankulutusta pienemmäksi, eli ainakaan sen pitempään ei kannattane paastota.

_________________
Pharmageddon!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-09 17:05:31 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
Muistaakseni Phinney varoittelee jo parin vuorokauden paastosta. Alkaa kuulemma jo pilkkoa pienessä määrin proteiineja (lihaksia).
Tässä, kohdasta 1:10:30
https://www.youtube.com/watch?v=Qk0U006YZ2w

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-10 15:32:21 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-08-14 13:08:12
Viestit: 221
Kiitos kaikille kommenteista, vaikka en saanutkaan yksiselitteistä tai selkeää vastausta :smt048

Ja ymmärrän sen kyllä, mun aivot ei vaan taivu kaikkien eri mahdollisuuksien ja osatekijöiden huomioimiseen ja niistä oikeanlaisten johtopäätösten vetämiseen. Mutta siis, ilmeisesti asia ole ihan niin yksioikoista kuin ehkä kuvittelin ja vähintäänkin toivoin! Eikä paaston hyödytkään siten täysin varmat. Ehkä pitää vaan jättää asia hautumaan ja antaa sen ajan kanssa muotoutua.

Tällä hetkellä siis itse kokeilen tuota 16:8 rytmitystä. Se ei tunnu mitenkään vaikealta, vaan sujuu oikein luanikkaasti. Taitaa olla vaan taas niin pinnassa (kuoleman)sairauden pelko, että siksi haluaisi ohjeet omaksi mielenrauhaksi, että kun teet näin, niin teet parhaasi pysyäksesi terveenä :? Vaan eipä tässä elämässä koskaan takeita saa 8)

Edelleen kyllä luen mielelläni lisää kommenteja, jos joku sellaisen haluaa tänne kirjoittaa.

Ja Phinneyn luentoihin mun on ollutkin juuri tarkoitus perehtyä, vielä en vain ole ehtinyt!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-10 17:20:50 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2016-03-16 16:05:35
Viestit: 472
En tiedä saatko selkeää vastausta mutta Dr. Jason Fung puhuu myös paljon pätkäpaastosta. Hänellä on oma blogi myös, ja hän on yksi dietdoctor.com sivuston asiantuntijalääkäreistä. Lisäksi hänen videoitaan löytyy paljon Youtubesta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-11 12:30:37 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-08-14 13:08:12
Viestit: 221
River kirjoitti:


Hei kiitos tästä! :smt023


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-05-08 08:20:21 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2018-03-07 10:57:31
Viestit: 59
Jason Fungin puolesta minäkin liputan, paljon selkokielisiä ohjeita. Sekä DietDoktorin sivuilla että tuubissa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-05-09 22:04:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-01-29 23:23:25
Viestit: 8762
Jason Fungin juttuja lueskellut ja pätkäpaastolla olen 19h paastoa yöaika mukaanlukien. Hyvin sujuu.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 10:37:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Saako pätkäpaastotessa laiduntaa sen 8 h? Eli kumpi on parempi, syödä esim. 3 selkeää ateriaa päivässä pidemmällä aikaikkunalla vai ahtaa syömiset kahdeksaan tuntiin, mutta silloin syödä useamman kerran?

Ja kannattaako pätkäpaastota ollenkaan, jos on joka tapauksessa sellainen lääkitys joka on otettava viis kertaa päivässä ja joka kerta kitusiin menee siis jotain puoli grammaa tärkkelystä?

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 12:11:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-04-03 15:26:52
Viestit: 5440
Eiköhän jokaisen kannata etsiä se mikä itselle sopii. Ekalla kierroksella karppasin 3 ateriaa -rytmillä ja se toimi. Nyt pyrin tuohon 16/8 rytmiin 2 aterialla (tai no jos aamun rasvakahvi lasketaan ateriaksi niin se on sitten 3). Laiduntamisen tarvetta en ymmärrä enkä käsitä, miksi tarvitsisi ahtaa ruokaansa noihin tunteihin. Minulla toimii ja olen pienentynyt (en tiedä kiloja, vaatekoko kiinnostaa enemmän) rytmillä aamukahvi voilla/kookosöljyllä noin klo 6 (arkiaamuina), töissä ruokaisa salaatti kunnon oliiviöljyllä + mahdollisesti smetanaa marjoilla, kotona kunnon ateria mitä nyt tarjolla onkaan ja kermakahvi. Töissä juon ison teemukillisen, joskus vähän kookosöljyä sekaan jos tuntuu että jää nälkä. Kyllä noihin syömisiin saa tarvittavat kalorit ihan ahtamatta. Viikonloput voi olla eri rytmit.

Puolesta grammasta tärkkelystä en olisi huolissaan, jos lääke muuten on sellainen, että sen voi ottaa tyhjään vatsaan.

_________________
huh'


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 12:14:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Mä en ole siis itse laiduntaja ollenkaan, päinvastoin syöminen on vaikeaa ja syömiseen ryhtyminen vielä vaikeampaa. Pohdin jos pienten määrien syöminen olisi helpompaa. Että jos yrittäisi soveltaa pätkäpaastoa niin.

En nyt ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit, ahtaa ruokansa noihin tunteihin, jos kerran itsekin harjoitat ruuan "ahtamista" 8 tuntiin? Enkä todella tajua mitä tarkoitti

pipru kirjoitti:
Kyllä noihin syömisiin saa tarvittavat kalorit ihan ahtamatta.


mutta kiva että saat, ja kiva että toimii...

...enkä tajua sitäkään vastasitko jossain kohden kysymykseeni, ei ole pakko tietenkään...

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 12:25:02 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Ja kysymyshän siis on, jos joku asiaan perehtynyt haluaa ystävällisesti vastata kirjallisuuden tai oman laajan kokemuksen pohjalta, hyödyttääkö paljon pieniä aterioita (mitä els kutsuu laiduntamiseksi) syöminen pätkäpaastoikkunan sisällä mitään vai onko parempi sitten syödä esim. kolme ateriaa päivän aikana jaettuna pidemmälle aikavälille.

Ihmettelen kans sitä kun joka &%¤# kysymykseen pitää kommentoida et kokeile itse mikä sopii. Turha täällä sitten on keskustella mistään, menen kolooni häpeämään ja testaan ihan itse onko hyötyä vai ei.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 12:31:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-04-03 15:26:52
Viestit: 5440
Itse sinä puhuit ahtamisesta. Minulle se sana nyt tuo mieleen, että jotenkin väkisin, pakolla. Itse en niin koe, pari määrällisesti normaalin kokoista ruokaa, energiatiheää ja ravitsevaa ruokaa. Mutta ollaan erilaisia.

No, kirjoitin jo pitkähkön tekstin joka päättyi, että kokeile mikä sinulle toimii, mutta antaa olla, pyyhin pois. (Väliin oli siis tullut tuo viimeisin vastuksesi).

_________________
huh'


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 12:34:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
No kaikki syöminen on mulle pakolla, kun vuotava suoli tekee sen että on ihan sama mitä syön, siitä tulee jokatap allergiaoireita. Olisin onnellinen jos ei tarvitsisi syödä, mutta kun tarttee, niin yritän löytää siihen ratkaisuja. Viimeiset 20 v. yrittänyt, jotta sinänsä ei kiirettä, voin tietysti tuhlata vielä 20 v. näihin omiin kokeiluihin.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 13:13:36 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Laiduntaminen on minulle kyllä jotain ihan muuta kuin kolme ateriaa päivässä, olivat ne sitten kahdeksan tai 14 tunnin aikaikkunassa...

Mutta kysymykseen: en ole nähnyt sellaista tutkimusasettelua, jossa 8 tunnin aitoa laidunnusta (lue koko ajan syömistä) yhdistettynä pätkäpaastoon verrattaisiin kolmen selkeän aterian (ja vain niiden) syömiseen.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 13:35:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Niin siis. Vastasit kysymykseen, kiitos. Ja tosiaan laidunnuksella tarkoitan nimenomaan laidunnusta, 8 tunnin ajan. Kuten jälkimmäisessä virkkeessä ilmaisitkin, vaihtoehdot olisivat 8h jatkuva syöminen vs. kolme selkeää ateriaa.

Eli lähinnä se, että elimistö saisi aikaa toipua sen 16 h. Että arvostaisiko se sitä enemmän kuin kolmen aterian välejä.

Olen tässä yrittänyt nyt maanantaista alkaen löytää pätkäpaastomallia joka toimisi. Lähinnä mietin töihin, että jos ottais pikkuvälipaloja (esim juutospaloja, kananmuna, smetanaa/voita) purkeissa töihin ja vois syödä pikkutauoilla niitä. En saa mitenkään syötyä muuten tarpeeksi. Nyt lomaolosuhteissakin on ollut vaikeaa eikä ole joka pv onnistunut yrityksistä huolimatta.

Olin niin harhainen et kuvittelin sen onnistuvan jopa maidottomasti. kahden maidottoman päivän (ma ja ti) jälkeen saikin taas olla kiitollinen et sai yleensä tarpeeksi kaloreita, lähteestä viis.

Sit vaan haluis kahvilakosta irti kaiken minkä saa.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 13:54:12 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1378
Aika moni pätkäpaaston puolestapuhuja suosittelee tuohon 8 tunnin syömisikkunaan kahta ateriaa. Ja tällä tavalla olen itsekin sitä toteuttanut hyvällä menestyksellä. Kaksi ateriaa on itselleni hieman helpompi kuin yksi. Tykkään kyllä syödä kunnolla, mutta joku 1500-1700 kcal / ateria on minulle jo vähän haaste (tuolla alueella saisi olla yhden aterian tapauksessa minulle). Itselleni pidän siis nyrkkisääntönä sitä, että max 2 ateriaa päivä, ja yksikin riittää aina kun siltä tuntuu. Paastoikkuna on pienimmillään tuon 16 tuntia, mutta usein enemmän. Tällä hetkellä on todella helppoa syödä ensimmäisen kerran joskus yhden-kahden maissa. Toinen ateria sattuu tuolloin yleensä seitsemän tienoolle. Jos syön vain kerran, niin se on sitten yleensä kuuden maissa.

Olen siis pätkäpaastonnut jo vuosia, mahtava vaikutus reumaattiseen niveltulehdukseen silloinkin, kun ruokavalion sisältö on ollut huonompi. Nyt rasvakarpilla vointi kohenee taas kaikin puolin koko ajan.

Mitä taas alkuperäiseen otsikkoon tulee, niin vaikuttaisi siltä, että paastoikkunan vaihtelu voi olla ihan hyödyllistä. En ole itse noita 23 tuntia pidempiä jaksoja testaillut oman systeemin lomassa. Voisi kokeilla, kerran pari kuussa esim. 30-48 h. Pientä vaihtelua tulee siis jo nyt tosi luonnostaan.

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 14:25:12 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Erfis, luitko tämän osion ylimmäksi liimattua aloitusviestiä (suomennos Eadesiltä)?

Siinä oli yksi tutkimus, joka oli vähän sinne päin.
Pätkäpaasto oli 24 tuntia eikä 16 tuntia.
Koeryhmä oli jyrsijöitä eikä ihmisiä.
Eikä koeryhmäläisillä ollut lääkitystä (joka voi muttaa tilannetta ruoansulatuksessa).
... mutta: siinä kokeessa 24/24 pätkäpaastorytmi rotilla toimi.
Siis se, että ruokaa oli vapaasti tarjolla laidunnettavissa vuorokauden verran, ja sitten kaikki ruoka kerättiin vuorokaudeksi pois.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-08-06 14:30:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Hmmm. Ehkä siis wörtti kokeilla.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 28 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)