karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2018-12-14 02:21:26

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-01-12 21:43:36 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 1370
Paikkakunta: Metsässä pellon reunassa
Terveeks.

Hyvä meininki ja hyvä olo. Joulustakin selvittiin :mrgreen: (15.11. 85,5kg -> nyt 78kg, noin 5-6kg matkaa vielä...)

Nyt askarruttavaan asiaan. Tuo ketoosin syvyys? Ottaako maksa prosessiin nautitun rasvan vai kokonaan varastorasvoista vai sekä että?
Vähän ollut huomaavinaan että jos oikeen lutraan voilla jne ni sitte näyttäis tikku tummempaa? Vähän on mutu tieto kylläkin. Eli onko siinä jotain preferenssiä
kuinka prosessi etenee/toimii? Kumpaa on maksalla helpompi käsitellä? Varastorasvaa vai nautittua rasvaa eli kumpi helpommin saatavilla?

-> jos se nyt on noin että vähän nautitun rasvan määrää vähentämällä saisin varastorasvat paremmin palamaan? Onko ihan väärä johtopäätös?

Jos joku pitkän linjan veteraani osais valaista?

Kiitellen, Jorppe

Muoks: Pikkasen oon tuunannnu aamumunakasta; 2 munaa ja toisesta laitan vaan keltuaisen. Silläkin on mutu-tuntu että alkuillan virtsa (ennen illallista) tekis
tummemman tikun. Noh, mene ja tiedä...


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-13 10:04:43 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 39364
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Jorma Eräjorma kirjoitti:
-> jos se nyt on noin että vähän nautitun rasvan määrää vähentämällä saisin varastorasvat paremmin palamaan? Onko ihan väärä johtopäätös?

Joo on.

Ketoosin syvyys riippuu pääasiassa kahdesta asiasta:
1. Siitä kumpaa polttoainetta (glukoosia vai rasvaa) lihasten energiatehtaat ovat tottuneet käyttämään
2. Sitä kuinka paljon glukoosia on saatavilla jakeluverkostossa eli verenkierrossa.
Tuo ensimmäinen säätää tilannetta niin vahvasti, etteivät kalorilaskut auta.
Ja tuo toinen puolestaan ei riipu vain syödyistä hiilareista vaan ykköskohdasta ja maksan kyvystä/halusta tehdä glukoosia (joka maksan tekemä glukoosi on se ykköslöpö aina kun tilanne sen sallii)

Moni karppausta aloitteleva menee ensin ketoosiin siksi, että heillä lihakset ovat edelleen sokeripolttoisia jokamikä kuluttaa veren glukoosivarantoja jokamikä saa maksan tekemään vesiliukoista polttoainetta eli ketoneja jopa rasvasta, jotta aivoille riittäisi se mitä aivot tarvitsevat. Ja sitten kun/jos se aloittelija on ja pysyy runsasrasvaisella ja niukkahiilarisella pari kuukautta, ketoosi tuppaa katoamaan... koska ketoneja ei enää tarvita. Silloin maksa tuottaa varastoistaan tarvittavan glukoosin aivoille, ja lihakset eivät koske siihen vaikka jakelureitin varrella ovatkin. Ne eivät tarvitse sokeriliukoista kamaa, koska jokaisen solun mitokondriot ovat oppineet käyttämään rasvan rasvana.

Systeemi on nerokas ja upea ja tasan ihmiskropan hyvinvointiin kehitetty :)

Nimmarilla "kymmenen vuotta aitona rasvakarppina (syödyistä kaloreista noin 80% rasvasta) eikä koskaan syvässä ketoosissa"

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-13 10:52:29 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 1370
Paikkakunta: Metsässä pellon reunassa
- kumpaa polttoainetta; sitähän minä en kyllä osaa sanoa. Oppiiko kroppa 2n kk ketoomalla rasvapolttoiseksi?
- glukoosi verenkierrossa; no ei varmaan taida enää löytyä paitsi maksan tekemänä.

Btw; Stixit ihan mustalla jo noin vkon plus verran. Sitä ennen on ollu semmonen 3n palkin roosan värinen. Viittaisko siis että 1. väittämä on nyt toteutunut l. kroppa oppinut rasvapolttoiseksi tämän 2kk aikana? (aijoo, yks juttu. Tarkoitus siis ketoilla tavoitekiloille ja kts sitten paljonko hiiliä voi syödä ilman että paino lähtee kovaan nousuun. Tosin mittailen tuota verenpainetta aikaajoin ja että saisin senkin alemmaks niin jos kilot on jo alhaalla mutta verenpaine ei, niin jatkan ketoilua...)

Lainaa:
Moni karppausta aloitteleva menee ensin ketoosiin siksi, että heillä lihakset ovat edelleen sokeripolttoisia jokamikä kuluttaa veren glukoosivarantoja jokamikä saa maksan tekemään vesiliukoista polttoainetta eli ketoneja jopa rasvasta, jotta aivoille riittäisi se mitä aivot tarvitsevat. Ja sitten kun/jos se aloittelija on ja pysyy runsasrasvaisella ja niukkahiilarisella pari kuukautta, ketoosi tuppaa katoamaan... koska ketoneja ei enää tarvita. Silloin maksa tuottaa varastoistaan tarvittavan glukoosin aivoille, ja lihakset eivät koske siihen vaikka jakelureitin varrella ovatkin. Ne eivät tarvitse sokeriliukoista kamaa, koska jokaisen solun mitokondriot ovat oppineet käyttämään rasvan rasvana.


Tässä vähän tipuin. Sori. Lukenu kyllä asiasta ja asian vierestä, mutta ei tainnu nyt vastata tuohon minun orkkiskysymykseen. Eli kumpaa maksa prosessissaan suosii? Nautittua vai varastoista? Kun laitoit tuossa että että "maksa tuottaa varastoistaan". ??

Lisäkysymys vastaukseen liittyen; Miksi ei ketoneja tarvita? Tä? Eikö se nyt menekkään niin että maksa kääntää rasvaa ketoneiksi ja niitä solut ravinnokseen käyttävät? Paitsi aivot jotka tarvitsevat glukoosia mutta senhän lienee maksaa vääntää aminohaposta?

Kiitos vastauksesta, Els. Paljonhan on askarruttavaa asiaa. Perusjuttu kummiskin että hyvin menee. Olo oikein hyvä. Unen tarve vähentyny. Ruokarytmi 2 krt ja pieni iltapala. Aamiainen mallia heavy ja sillä potkii kevyesti siiheks että alkuillasta kotona jolloin on illallisen vuoro.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-13 13:32:53 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 39364
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Juuei se mene niin. Ja rautalankaa tuon selittämiseen tarvitaan aikasten paljon, mutta ehkä jostain lukemalla (Eades, on sieltä helpommasta päästä, ja Peterin hyperlipidit sitten jo aika tiukaa kamaa; suomeksi tuo on selitetty ainakin Melkein kivikautisessa keittokirjassa, jota ei kuitenkaan taida enää kovin helposti löytyä mistään...)

Ketonit ova vesiliukoinen "glukoosin vastine" jota kroppa tekee silloin kun glukoosin tarve on huima. Sen pystyy pitämään huimana vähähiilihydraattisellakin, jos käyttää energianlähteenä pääasiassa proteiineja eikä rasvaa. Ja jooei, se ei ole erityisen fiksu tapa, ainakaan pitkän päälle. Sekä laihdutuksen että yleisen hyvinvoinnin kannalta kannattaa niiden jotka voivat (aina tämä ei käy, mutta sentään melkein ihan aina, ja varsinkin suhtkoht terveille) pyrkiä sinne rasvapolttoisiin lihaksiin. Ja se oikeastaan onnistuu parissa kuukaudessa vain, jos (prode + hiilarit) summattuna pidetään järjellisen matalina, hihasta revittynä ehkä luokkaa alle 200g tjsp per päivä.

Vanhoista karppilan viestiketjuista löytyy lisaa, kunhan niitä jaksaa plarata. Toinen vaihtoehto on joku aitobiokemiallinen tietolähde malliin peter tai kirja Crash Course on Metabolism, mutta ne taitavat olla aika harvojen herkkua : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-13 14:18:01 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 1370
Paikkakunta: Metsässä pellon reunassa
Selasinkin jo sekä Ketokarppi-osaa jonnekkin s 15 asti. Myös Atkins samoten. Jotakin löytyi avuksi.

Kirjoista. Sain impattua Crash course on Nutrition and Metabolism, joten sitäpä tavaamaan. Muinaista Keittokirjaa olis näemmä antikvaareilla tarjolla about 10n hintaan....

Kiitellen taas. Nyt hirvenliha-kaalipadan kimppuun....

Yt, Jorppe


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-13 17:52:52 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 1370
Paikkakunta: Metsässä pellon reunassa
Tieto lisää tuskaa. Els'in innoituksesta etsiskelin eri hakusanoilla netistä. Ehkä parhaiten alkuperäistä kysymykseen vastaa löydetty pdf

-> https://www.rose-hulman.edu/~brandt/Che ... bodies.pdf

Ja perään toinenkin;

-> https://www.nature.com/articles/ejcn2013116.pdf


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)