Oman suhteensa pääsisi tarkistamaan ihan mittaamalla - jos sitä todella haluaisi.
Sen jälkeen voisi kokeilla, paljonko vaikuttaa
- kalaöljyn ja muiden pitkien omegoiden tuoreus ja kunnollisuus (ne härskiintyvät nopeasti)
- kasviöljyjen lyhyiden omegoiden kunnollisuus (ne ne vasta härskiintyvätkin - jos niitä ei ole jo valmistusprosessissa muutettu)
- omegasuhde
- pitkien vs lyhyiden kunnollisten omegoiden määrä
- ... ja omegoiden määrä ravinnossa ylipäätään.
Nuo vielä vaikuttavat ristiin sekä keskenään että muun ruoan kanssa, ja mm siihen kokonaistulehdustasoon, joka on meikäläiselle kovin kiinnostava juttu, vaikuttaa erityisesti Pufan kokonaismäärä ja fruktoosi. Ja riittävät hivenet. Ja riittävä kolesteroli. Ja suoliston ja sen flooran kunto. Ja...
Oman suhteen mittaaminen antaisi toki lukuarvot sinänsä kiinnostavalle asialle.
Toinen vähintäin yhtä hyvä markkeri on oma kunto ja hyvinvointi, jos sitä osaa katsoa, ja jos siinä on eroa.
Muoks: Näiden kahden oletan näyttävän samaa, tämänhetkisen tietämykseni valossa.Olen itse toistaiseksi tyytynyt jälkimmäiseen eli oman olon tunnusteluun, syystä että sain synnyinlahjaksi (niin huonot geenit eli) tämmöisen erityisherkän kropan, joka sanelee aika tarkasti mitä voin syödä - tai ainakin sen, mitä ei kannata syödä. Siis nyt kun sitä osaa kuunnella. Aiemmin se oli aina rikki, joten ei sitä silloin voinut kuunnellakaan.
Ja tällä kropalla Kawa tuoreine omegoineen ja riittävällä kolesterolilla näyttää toimivan ihan hyvin. Pääpää pysyy selkeänä, iho kunnossa, flunssat poissa ja elämä muutenkin jotensakin rauhallisen oloista ja elämisen arvoista. Kasviöljyn lisäys, tietyt jalostesokerit, liian runsaat (ja liian vähät) hiilarit, teknovilja ja erinäinen muu asia näkyvät kropassa niin selkeinä muutoksina huonompaa, ettei vaikutusta tarvitse kysyä. Toisaalta sianrasva, kana ja keltuaiset runsaampine kuutosineen eivät näy - tai siis näkyvät, hyvänä kokonaiskuntona, flunssattomuutena, siedettävänä ihona ja sen sellaisena.
Ja kannattanee muistaa, että likipitäen kasviöljyttömänä omegoiden pohjatasokin on meikäläisellä jotain ihan muuta kuin useimmilla jenkkifoorumien pähkinäleivonnais- ja oliiviöljy-paleoilla. Useimmat ovat käytännössä korkeintaan 80/20 linjaa sielläkin; ja se loput 20% on nimenomaan rasvojen osalta aika erilaista kuin meikäläisen 20 prossaa
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)