karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:51:30

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 25 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Re: Mitä rasvaa?
ViestiLähetetty: 2010-02-22 00:56:23 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-20 19:57:14
Viestit: 346
laitan vielä toisen vastaukseni, kun yksärillä kysyttii jos aukenis jolle/ kiinnostaa, höpönlöpöö:

Daddy kirjoitti:
Juuri tuo "tutkimusten mukaan" kalskahti munkin mieleen, kun ei tarkemmin viitattu. Nimenomaan tuota ristiriitasuutta, epätieteellistä faktaa; oma asiavirhe siis kun ylipäänsä nostin esille.

Jos siis puhutaan tutkimuksista ja tieteestä, olis kiva tehdä asianmukaiset viittaukset ja perustella oikeesti kunnolla eikä antaa muutamalla viittauksella/ hienolla sanalla/ jne mukatieteellistä mielikuvaa (ja/tai joissakin tapauksissa pilata hyvää asiaa tällä).

Taisin tekstissäni viitatakin vain auringonkukansiementen määrään (4 rkl) riittävän valkuaisen saannissa- en ap tarkoittanut etes, että jollain mungiduilla välttis pärjäisi. Mainitsemassani kirjassakin/ lähteessä oli (kun nyt kirjaa pääsin tutkimaan) ristiriitaisia tietoja proteiinin suhteen - ja kokonaan vääriäkin, kuten tuo auringonkukansiementen prosentuaalinen valkuaismäärä (tai sitten vaan sekoiltiin tuon valkuais-proteiini-aminohappokäsitteen kanssa eikä selitetty kovin selkeästi, en tiedä). Ihminen ottaa helposti ulkopuolelta muotteja ja malleja, joten tuo 4 rkl taitaa olla melkonen legenda monenkin (vanhan) elävän ruokailijan aivoissa- eihän täälläkään moni kyseenalaista vaikka makeutusaineita.

Jonkinlaista asiantynkää aiheesta löysin kuitenkin;

Aminohapot vai proteiinit -proteiinimyytti

Eli entsyymit ja aminohapot, ei turhaa energiaa proteiinien heivaamiseen suuntaan ja toiseen. En ole asiantuntija, en suoraansanoen tiedä yhtäänmitäänmistään koska ihminen on mikä on suhteessa historiaansa ja ympäristöönsä, joten olen ja olisin mieluummin hiljaa kuin laukoisin ties mitä typeryyksiä vielä. Mitä pienempiin osiin ravintoa mennään pilkkomaan, sitä vähemmällä varmuudella olisi kai asiaan puututtava :oops: aina joku kofaktori/ synenergia jää uupumaan -ja/ tai joku tietävämpi sanoo painavan sanansa.
-ap pointti koko jutussa mulla oli kuitenkin se että koko maapähkinävoipönikkää ei tarvitse ahtaa naamaansa proteiininkaipuussa, kokonaisuus ratkasee.

***

Ihminenhän pärjää tosi terveenä yllättävän monenlaisella ravinnolla, paha mennä sanomaan jollekin ettei se voi olla terve ko ei passaa mun pirtaan. Tiede koittaa vaan selittää miksi joku juttu saattaa toimia ja joku ei (ja tutkia lisää). Ja ihmiset tekee johtopäätöksiä (usein kyseenalaistamisen arvoisista) tutkimuksista.
Tutkijat on ko pikkulapsia, helposti unohtuu kriittinen-asiallinen keskustelu käsillä olevaan aiheeseen, kaikkihan tahtoo olla (aina) oikeessa ja voittaa ja spekulointi on kivaa... Mistää ku ei oikeesti ikuna tiä ihan kaikkea.

***

Paras mennä oman tuntuman mukaan ja testailla yksilötasolla mikä toimii, mikä ei. Tuore ja lähellä tuotettu/ kasvanu ruoka, oli se kasvista tai mitähyvää, on avvain. Pitkälle luottasin vanhan kansan oppeihin vaikka yrttilääkinnässä (en kaikessa ja kaikissa jutuissa tietty, pakko korostaa).

100% elävällä ravinnolla ollessani btw iho hehku, kynnet kasvo ja tukka tippu paksuna vyötärölle (söin suhteellisen paljon rasvaa enkä muutenkaan liiemmin katsonut määrien perään). Nykyään menee itsetuotettua eläinperästäkin ja muutajotai jonkin verta- enpä tahdo millään muotoa väittää olevani ainoana oikeassa sen suhteen, mitä itse suuhuni työnnän. En tosin pakastepitsaakaan hyvinvoinnin tuojaksi sanoisi :roll: Sitte muutki tekijät, jotka terveyteen/ hyvinvointiin vaikuttaa, toisilla enempi ja toisilla vähempi..

_________________
höpöttää


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mitä rasvaa?
ViestiLähetetty: 2010-02-22 09:00:24 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Väite siitä, että neljä ruokalusikallista idätettyjä auringonkukansiemeniä riittäisi päivän proteiinisaantiin, on silkkaa potaskaa.

Sen voi kuka tahansa tarkistaa, näin:
1. Ota 100g kuivia auringonkukansiemeniä (valkuaista 24g)
2. Liota ne.
3. Idätä ne haluamallesi tasolle.
4. Punnitse sato. Siinä on edelleen 24g valkuaista, mutta massa jo paljon, paljon enemmän kuin alussa.

Näiden valkuaispitoisuus on 24g/(punnitustuloksesi satoina grammoina)

Ja neljän ruokalusikallisen valkuaismäärä on tuo äsken mittaamasi valkuaispitoisuus x (4 rkl'n paino, satoina grammoina)

Arvaan tulokseksi jotain 2 ja 4 gramman välillä, kun en ole vielä auringonkukilla tarkastanut tuota.
2-4 grammaa valkuaista ei ole päivän tarve millekään ihmiselle, vaan korkeintaan kymmenes- tai kahdeskymmenesosa siitä.

- Ei takuulla riitä päivätarpeisiin, mikä millään fysiologian kirjalla on mitään merkitystä.
- Valkuaisen (eli typpipitoisen aineksen) tarve on fakta kaikille eläville, koska siitä me kaikki teemme proteiinimme, jotka puolestaan ovat meidän ehdottoman pakollisia rakennuspalikoitamme, miljoonissa muodoissaan ja käytöisään.
- Se on se mistä on tapeltu evoluution alkuajoista lähtien, ja minkä takia kasvi- ja eläinkunta (ja bakteeritkin) ovat niin persoja hyödyntämään toisensa jämät luista alkaen. Ja se (eli typpilannoiteteollisuus) on se, jolla olemme tällä hetkellä riistämässä maaperästä kaiken elinvoiman noin 1000 kertaa nopeammin kuin aiemman sekakierron ja vuoroviljeltyn aikaan.
- Jotkut kasvit (mm pavut) ovat siitä harvinaisia, että ne voivat sitoa ilmakehän typpeä elävään kiertoon (mistä syystä soijaa käytettiin muinaisessa Kiinassa varsinkin lannoitteena), mutta nekin tekevät sen vasta aikuisina - ja tosi hitaasti. Siksi siemeniin ladataan tarpeeksi valkuaista koko siemenen vauvaiän tarpeisiin...mutta auringonkukka ei kuulu edes papuihin, vaan on typen nettokuluttaja, joten se ei pysty ilmasta typpeä tekemään edes aikuisen. Eivätkä edes papuvauvat selviä pitkään ilman ruokapadalle eli (maaperän tai lannoitteen) typpeä.

Suositeltavaa lukemista evoluutiosta: Nick Lane, Life Ascending (2009)

Ps. Ja kerrottakoon nyt samalla, että näitä myyttisiä väitteitä riittää paljon pahempiakin. Eikä tietenkään vain vegeillä vaikka itsekin vegeaikana (mistään mitään tietämättä saati laskematta) uskoin tosissani, että valkuaisen päivätarve ihmisellä löytyy puolikkaasta kananmunasta (jossa on hulppeat 3.5 grammaa valkuaista). Ja edellisvuotisella idätyskurssilla kurssin pitäjä kertoi, ettei idätettyjä auringonkukansiemeniä tarvita kuin yksi ruokalusikallinen päivän valkuaistarpeeseen... Mutta nämä myytit on sentään helppoja murtaa - kunhan osaa/älyää/viitsii laskea

Ja täällä näemmä vielä tutkimusvahvistus asiaan. Tosin näen vain abstraktin, kun en jaksa ostaa tuota, mutta saman se sanoo: valkuaisen määrä ei lisäänny idätettäessä, vaan vähenee.
http://www.springerlink.com/content/t53222141722173l/


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mitä rasvaa?
ViestiLähetetty: 2010-02-22 10:49:17 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Joo kyllä näin. 1/20 päivän prodetarpeesta lähinnä. Väite kasviperäisen proteiinin paremmuudesta on myös täysin käsittämätön. Itseasiassa kasviperäisen proteiinin etu on päin vastoin siinä, että se sisältää runsaasti ihmiselle tarpeettomia aminoita, jotka vähentävät insuliinintuotantoa ja rohkaisevat glukagonia verrattuna lihaan tai kalaan. Molempia paras siis.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mitä rasvaa?
ViestiLähetetty: 2010-10-07 19:27:00 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2010-10-07 19:23:23
Viestit: 170
Aamupalalla syön pellavansiemeniä rasvanlähteenä.

Välipalalla rahkaan kookos/saksanpähkinä tms. öljyä.

Kalan paistan avokadoöljyssä.

Illalla sitten hampun/auringonkukansiemeniä tai/ja manteleita.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mitä rasvaa?
ViestiLähetetty: 2011-11-05 18:06:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2007-09-11 13:26:15
Viestit: 1268
ziik kirjoitti:
Mitä rasvaa käytätte ruuanlaitossa? Itse oon tottunut käyttämään voita mutta mielelläni vaihtaisin sen kasvisperäiseen.. Onko jotain suosituksia, maun tai terveellisyyden puolesta?


Neitsytkookosöljyä ja -oliiviöljyä.

Voita harvemmin.

Eikös kookosöljyä ole kehuttu viime vuosina maasta taivaisiin. Ja oliiviöljyhän on vanha tuttu mutta kannattaa varoa ettei käytä sitä liian kuumissa lämpötiloissa. Terveellisyys muuttuu epäterveelliseksi.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 25 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)