karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-04-14 00:59:11

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1247 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 159 60 61 62 63
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-03-19 08:39:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4510
Huomenta
löyty suomalainen tutkimushelmi ncbi tietokannasta:
P Puska P Pietinen ja EK Hämäläinen testasivat eli tekivät tutkimuksen 1983 terveillä keski-ikäisillä suomalaisilla miehillä miten suomalaisista tehdään impotentteja ja dementaatikkoja.
tutkimus löytyy ncbi tietokannasta.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6298507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6538617/
testi onnistui valtavan hyvin:
testosteronitasot romahtivat miehillä kun heiltä otettiin ruokavaliosta voi ja läski pois ja tilalle annettiin margariinia ja rypsiöljyä ja lisättiin kuituja (nähtävästi ruisleipää)

oletko nähnyt tätä tutkimustulosta iltapäivälehdissä ... aivan oikein et ole.
mutta tutkimustulosta on referoitu paljon muissa tutkimuksissa.
mm:
https://academic.oup.com/jcem/article/90/6/3550/2870596
jossa tulos oli aivan samanlainen.

omega-6 PUFA öljyt laskee voimakkaasti testosteronia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950136/

seksiä ei tee mieli kun testosteronit ovat alhaalla ja masennustakin vielä aiheuttaa.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418274/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14757592/

alhainen testosteroni aiheuttaa dementiaa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26154489/

nopeasti sulavat high-GI ruuat kuten leipä aiheuttaa dementtiaa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29070566/

kuitu laskee testosteronia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15741266/

seksi ei kulje kun D-vitamiini tasot on alhaalla. auringosta saisi D-vitamiinia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817208/

alkoholi laskee testosteronia voimakkaasti
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056249/

mitä tästä seurasi:
masentuneet suomalaiset miehet rupesivat ryyppäämään sisällä (baareissa) kun seksi ei enää kiinnostanut... no alko laskee testoa vielä lisää.
D-vitamiinin puutos laskee testosteronia. (baareissa ja sisätiloissa kesälläkin)
no miehet ei enää muista minkä takia he ryyppäävät eivätkä muista kuka sai sen aikaan, koska heille tuli alzhaimer.
eukkoa vain syytetään kun joutuu juomaan viinaa.
mutta eukot lähtivät mallorcalle. :shock:

mutta vaimot oppi italian reissuilla käyttämään viiniä ja öljyjä, joten heilläkin meni myöhemmin muisti, eivätkä muista enää mitä tuli tehtyä italian poikien kanssa.
ei ainakaan muista jos oma ukko sitä kyselee.

no ei se mitään, nykyään eukot on ihan samassa dementtian tilassa. (ovat oppineet P Puskan tavoille).
mutta eukot jatkaa ja kertoo miehille, kuinka tärkeää on ottaa rypsiöljyä omega-6:sta pullosta suoraan ja pysymään auringosta pois ihosyövän takia ... ihan vain varmuuden vuoksi #-o samalla kun suunnittelevat uutta kreikan lomamatkaa tyttöjen kanssa.

voi meitä suomalaisia miehiä, eikö tästä opita mitään

edit: lisätty toinen Puskan linkki. Kiitos Kasari

_________________
Painonseurantaa täällä kohta 16 vuotta.
Kalorivajeella laihtuu, oli ne makrot miten päin vain, hh sopivasti, voita kapryyliä kookosta, fruktoosia niukasti, keltuaista mukaan, proteiinia kohtuudella, siemen öljytön jatkuu.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-19 10:04:51 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 4170
Paikkakunta: Metsässä korpikuusen kannon alla
=D> Hyvä löytö ja teksti. Kiitos


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-20 11:51:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4554
Ja tässä julkaisu vuotta myöhemmin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6538617/
Lainaa:
Our results indicate that in men a decrease in dietary fat content and an increase in the degree of unsaturation of fatty acids reduces the serum concentrations of androstenedione, testosterone and free testosterone.

ja siitä saadaankin linkki diabetekseen
viewtopic.php?f=30&t=105925

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-28 10:32:55 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4510
Huomenta
Lainaa:
Onko suolankin vastustamisessa menty metsään?

niin voisko kysyä samaan hengenvetoon: onko suolan suosimisessa menty metsään?
karppifoorumilla on kiivas eipäs juupas linkkiviljely suolan osalta.
jos joku haluaa perehtyä tähän suola-asiaan, asia ei ole yhden lauseen tai yhden linkin juttu.
tulen laittamaan tänne pikkusen juttua ja linkkejä jos jotain oikeesti kiinnostaa.
puhutaan U tai J käyristä, joissa liika ja liian vähän ei ole hyväksi.
puhutaan veren natriumin tasosta mmol
ikä, sukupuoli, sairaat, terveet, rotukysymykset, asuinpaikka, työ, harrastukset ym.

kaikista näistä puhutaan, mutta mikään ylläolevista yksistään ei kerro vastausta oikealle suolan määrälle.
ei edes
Lainaa:
Normaali veriplasman natriumpitoisuus on 135–145 mmol/l...Suolan runsas tai vähäinen käyttö ei kuitenkaan vaikuta juuri mitään veren natriumpitoisuuteen

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00097
yllä oleva juttu on hyvin tunnettu asia, kuten sekin että
Lainaa:
munuaiset pystyvät tehokkaasti säästämään tai erittämään pois natriumia

mutta se että 24h virtsakeräys ei kerro koko totuutta, onko kaikki ylimäärä natrium poistunut kehosta.
ei edes 3 vrk virtsakeräys kerro tätä asiaa. 7 vrk keräyskin kertoo vain 92% tarkkuudella poistuman.

tutkimusten mukaan 24h virtsakeräykset ovat tämän takia aika turhia.

kehossa on siis puskuri varasto liika natriumille ja samalla varasto niukalle natriumin saannin ajalle, josta natriumia saadaan kehon käyttöön, kun ruuasta saanti on niukkaa.
aivan valtavan hieno systeemi varastoida liika natrium.

herää kysymys, minne se ylimäärä natrium joka ei poistu virtsan mukana varastoituu.
ja mitä tämä natriumin ylimäärä varastointi aiheuttaa kehossa? [-o<

on tullut, tai voisko sanoa on uutta tutkimusnäyttöä, miten haitallinen on tämän varastoelimen liika täynnä oleva natrium varasto.
tässä tulee mieleen miten on hyvä välillä tyhjentää kehon liika glukoosi varastot maksasta, osapäivä paaston, paaston tai vhh:n tai ketodietin avulla.
ja sokerina pohjalla: insuliini (isot hh määrät) ja fosfaatit (makkaroiden lisäaine) edistää natriumin varastointi nopeutta.

tämä on hyvin tunnettu asia ollut jo yli 100 vuotta, kaikki natrium veriarvot ja natriumin poistumat näyttää olevan ok, mutta osa syötyä suolaa (natriumia) varastoituu kehoon, mutta minne?
Joo mutta, varastointipaikkakin on nykyään hyvin tunnettu asia... mutta miksi tästä ei keskustella?

siksi ei keskustella tästä varastointi pääasiasta, kun ei haluta lukea tutkimuksia.
kun unohdetaan tämä kehon natriumin varastointi ominaisuus, voidaan vain väitellä osa-argumenteilla.

kun avataan kehon natriumin varastointipaikka, silloin nähdään asia ihan uudessa valossa :idea:

_________________
Painonseurantaa täällä kohta 16 vuotta.
Kalorivajeella laihtuu, oli ne makrot miten päin vain, hh sopivasti, voita kapryyliä kookosta, fruktoosia niukasti, keltuaista mukaan, proteiinia kohtuudella, siemen öljytön jatkuu.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Liika Natrium
ViestiLähetetty: 2021-03-29 07:17:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4510
Huomenta
joo suurin natriumin varasto puskuri elin on iho, sitten lihakset ja huom myös aivot josta ei hyvä seuraa.
alla linkit jos jotain kiinnostaa.

Infection, Immunology and Inflammation

Jens Marc Titze, M.D.
Associate Professor of Medicine, Division of Clinical Pharmacology
Associate Professor, Molecular Physiology and Biophysics

Extra- and intracellular sodium metabolism
Lainaa:
Our laboratory aims to elucidate extra- and intracellular sodium metabolism and its relevance to human disease. We study the biology of sodium storage and elucidated findings that moved us beyond the equilibrium theory of sodium balance. Sodium is stored in the skin and in muscle without commensurate water retention. The resulting increase in tissue sodium concentration leads to activation of the immune system. Immune cells entering this hypertonic microenvironment exhibit both acute proinflammatory reactions and regulatory responses, which modulate tissue sodium content, immune function, and blood pressure. Experimental impairment of these processes leads to disease. Our evidence is based on animal and human studies, ranging from studies in genetically targeted animals to ultra-long-term (over months) balance investigations in humans.

Studies of sodium homeostasis in humans have relied on fixing salt intake, measuring phenotypic variables, and collecting urine for sodium excretion. Tissue sodium storage is undetectable in traditional clinical and population research. We therefore implemented sodium magnetic resonance imaging (Na-MRI) technology to “see” and quantify otherwise hidden sodium reservoirs. With Na-MRI, we can build a human investigative portfolio that fits perfectly with our basic research approaches. Na-MRI allowed us to verify our animal-based results in humans. We use this technology to study the role of sodium storage in hypertension, heart failure, diabetes, and autoimmune and cardiovascular disease in the aging population. We aim for trials to test the hypothesis that therapeutic reduction of tissue sodium storage will improve health and prevent cardiovascular disease.

https://www.vumc.org/viiii/person/jens-marc-titze-md
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4639973/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203836/

suomalaista tekstiä ei meinaa löytyä millään tästä natriumin varasto elimestä.
mutta suomalainen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Jula
Lainaa:
Antti Jula 2016
Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto 2016 tutkimusprofessori Antti Julalle
Antti Jula on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1977. Hän valmistui sisätautien erikoislääkäriksi 1984, ja sai sisätautiopin dosentin arvon vuonna 2006. Antti Jula on arvostettu kliininen tutkija. Hän on ollut keskeisesti mukana useissa merkittävissä kohorttitutkimuksissa, kuten FINRISKI- ja LASERI-tutkimus. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat olleet ravinnon ja verenpaineen vaikutus sydänterveyteen. Professori Jula on ollut tuottelias tutkija, sillä hän on toiminut kirjoittajana yli 300 kansainvälisessä artikkelissa. Näihin julkaisuihin on viitattu yli 10 000 kertaa ja hänen h-indeksinsä on 47. Hän on toiminut ohjaajana useassa väitöskirjatyössä...

https://www.turunmaanduodecim.fi/apurahat/antti-jula-2016/
Antti Jula, emeritusprofessori, sisätautien erikoislääkäri, tutkimusprofessori, sisätautiopin dosentti, LKT Turku. on perhtynyt tähän asiaa juurtajaksaen eli perusteellisesti ja hänellä on nämä asiat hallussa.

Antti Jula kertoo:
Lainaa:
natriumia kertyy paljon muuallekin kuin verenkiertoon: kudosvälitilaan, ihon alle ja rustoihin. Tällöin sitä ei edes voida mitata verenkierrosta.

voiko tätä selvemmin sanoa, ei voi. mutta mitä sitten tämä runsas ihon natrium varasto tekee tai saa aikaan?
suomalaisittain vois sanoa: "tönkkösuolattu nahka" :shock:
https://sydan.fi/artikkeli/ravitsemus-koskettaa-jokaista/
ja tarkemmin alla mitä tämä aiheuttaa ihan suomeksi.
tässä mainitut asia löytyy myös ncbi tietokannasta

https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/uploads/general/Antti-Jula-suolan-vahentamisen-kustannushyodyt-2011.pdf

Lainaa:
Tasaisenkin saannin aikana vuorokausivirtsan natriummäärä vaihtelee suuresti ja noudattaa aldosteroninerityksen 7 päivän infradiaanista rytmiä (4). Vuorokausivaihtelu yksilöllä on jopa suurempaa kuin yksilöiden välillä (5), ja tämä vaikeuttaa suolan ja tautiriskin yhteyksien arviointia. Luotettavaan suolan käytön arviointiin tarvitaan 4–7 ei-peräkkäisen päivän vuorokausivirtsan mittaukset (2). Suolan käyttö vaihtelee kuitenkin myös pitkällä aikavälillä, ja tautiriski saattaa tulla luotettavasti esiin vasta, kun arvio perustuu usean vuoden aikaisiin mittauksiin (6).


Menetelmä yliarvioi keskiarvoa alempaa ja aliarvioi keskiarvoa suurempaa natriumin saantia, mikä puolestaan latistaa suolan ja tautiriskin välisiä yhteyksiä (7–10). Lisäksi Kawasakin kaavalla arvioidun suolansaannin yhteys sydän- ja verisuonitautiriskiin oli mm. PURE-tutkimuksessa J-käyrän muotoinen, kun riski vuorokausivirtsan avulla määritettynä on lineaarinen ilman kynnysarvoja (11). J-käyrä perustuneekin kelvottomaan natriumin saannin arviointimenetelmään.

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/suolasuositukset-patevat-edelleen/?public=cfa06b73e29808a600c3f9274a870ebc
http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:10797

mikä meni pieleen 24h virtsankeräys J-käyrä tutkimuksessa?
Lainaa:
Several cohort studies with inaccurate estimates of sodium reported a J-shaped relationship with mortality. We compared various estimated sodium intakes with that measured by the gold-standard method of multiple non-consecutive 24-h urine collections and assessed their relationship with mortality.
...
Accurately measured sodium intake showed a linear relationship with mortality. Inaccurately estimated sodium changed the relationship and could explain much of the paradoxical J-shaped findings reported in some cohort studies.

https://academic.oup.com/ije/article/47/6/1784/5040736
ruodintaa miten kaikki J- tutkimukset tehtiin. alla linkki josta löytyy FULL TEXT linkki
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24515991/
Joo uskallatko lukea... tässä ruoditan 3487 natrium tutkimusta.
josta suurinosa liki kaikki sisälsi niin paljon virheitä että suurimmalla osalla tutkimuksia voi pyyhkiä P:tä :shock:
näistä vain 26 tutkimusta täytti kriteerit... no arvaten saattaa näissäkään ei ole mitään näyttöä J-käyristä tai että vähän natriumia ruuassa olisi vaarallista.
Lainaa:
Potential for Reverse Causality
Reverse causality in Na studies arises when sick individuals included in a study have reduced their Na intake either because of medical advice or an illness-related reduction in food consumption.21 This may result in a J-shaped relationship leading to the misinterpretation that very low levels of Na intake have resulted in illness, when instead, it is likely that the illness is responsible for the low level of Na intake.43 Reverse causality is more likely to be a problem in studies with a relatively high percentage of sick participants and when the study outcome is based on mortality rather than incident events.

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000015


ja jos jotain kiinnostaa, mitä liika natriumvarasto aiheuttaa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4932095/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5640984/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31503134/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6756190/
https://fmcna.com/insights/annual-medical-report/annual-medical-report-2019/salt-in-and-salt-out---where-is-the-balance-/
https://perruchenautomne.eu/wordpress/wp-content/uploads/2014/11/Spooky-sodium.pdf
https://jasn.asnjournals.org/content/28/6/1867
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3043551/
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120908081613.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130603135314.htm
Lainaa:
Sodium accumulation is associated with disability and a progressive course in multiple sclerosis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23801742/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7316850/
Lainaa:
Recent pre-clinical and clinical data support that even in the absence of an increase in BP, excess dietary sodium can adversely affect target organs, including the blood vessels, heart, kidneys, and brain.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5098396/
Ari kirjoitti:
kehossa on siis puskuri varasto liika natriumille ja samalla varasto niukalle natriumin saannin ajalle, josta natriumia saadaan kehon käyttöön, kun ruuasta saanti on niukkaa.

Lainaa:
The skin acts as a third compartment for sodium, capable of non-osmotic sodium storage and mediating a vasodilatory response via VEGF-C. This appears to constitute an extra-renal mechanism controlling blood pressure during high salt intake. Incorporating this model into the traditional paradigm of sodium homeostasis, the skin may act as a buffer as well as a reservoir for sodium, while the kidney controls sodium excretion and reabsorption, controlling serum osmolality and total body water. It is conceivable that people predisposed to salt-sensitive hypertension have defects in the pathways described above. What is less understood is why skin sodium accumulation with short-term dietary salt loading appears to protect from a rise in BP rise, but long-term high skin sodium is associated with higher BP and the propensity for SSBP.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153561/
suolaherkillä runsassuolainen ruokavalio näkyy heti Na-MRI kuvissa iholla.
https://archive.ismrm.org/2020/0485.html

edit: lisätty linkit

_________________
Painonseurantaa täällä kohta 16 vuotta.
Kalorivajeella laihtuu, oli ne makrot miten päin vain, hh sopivasti, voita kapryyliä kookosta, fruktoosia niukasti, keltuaista mukaan, proteiinia kohtuudella, siemen öljytön jatkuu.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Liian vähän suolaa
ViestiLähetetty: 2021-03-31 11:05:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4510
Huomenta
mitä natrium tekee verelle ja sykkeelle?
natrium laskee pulssia eli sykettä ja laskee veren viskositeettia (hyvä).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805644/
nestevajeessa (vähän vettä ja suolaa) olevien ihmisten verenpaine laskee ja pulssi nousee, vesinesteytys (vesi juomana) laskee pulssia muutamassa minuutissa.

vähäsuolainen laskee pikkusen verenpainetta mutta keho kompensoi verenpaineen laskua nostamalla sykettä.
samalla myös plasman tai seerumin reniinipitoisuus nousi merkittävästi, 304% (p <0,0001), aldosteroni, 322%, (p <0,0001), noradrenaliini, 30% (p <0,0001), kolesteroli, 5,4% (p <0,0001) ja LDL-kolesteroli, 4,6% (p <0,004), ja raja-arvoinen lisääntyminen adrenaliinissa, 12% (p = 0,04) ja triglyseridissä, 5,9% (p = 0,03) pienellä natriumin saannolla verrattuna korkeaan natriumin saantiin.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14974053/
onko hyvä että nuo hormonit nousee pysyvästi?

lipidien (mm. trigly ja LDL) nousu johtuu etupäässä veren nestemäärän laskulla (ns. kuivunut keho), eli veren litramäärä on pienempi. samalla veren viskositeetti nousee eli veri jäykistyy kun veren hematokriitti kasvaa. veri siis kansankielellä sakenee. lipidi arvot korjaantuu kyllä kun siiirrytään pois niukka suolaisesta ruokavaliosta. (miten sen nyt sanois veri neste määrän noustessa normaaliin, veri laimenee eli viskositeetti laskee)

veren viskositeetin nousu on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin ja aivoverisuonitukoksiin, aivoinfarktiin, enemmän kuin mikään muu yksittäinen arvo.
ym. aivoverenkierto-ongelmiin.

jos ruokavalio on ollut pitkään niukka suolainen, lisä natrium nostaa veren nestemäärää ja laskee pulssia ja kun veren määrä lisääntyy se vähentää veren viskositeettia (hyvä).
eli veri ei ole niin sakeaa.
natrium tehostaa myös sydämen pumppaustehoa.

glukoosi (hh) natrium (suola) vesi juoma nostaa nopeasti kuivuneen kehon nestemäärää ja veren litra määrää, samalla veren viskositeetti laskee (hyvä)

jos jotain kiinnostaa alla muutama lähdelinkki
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805644/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2653028/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14974053/
https://journals.physiology.org/doi/ful ... 00205.2005
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491126/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2787005/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22071811/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207053/
https://www.nature.com/articles/s41598-017-08446-4
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00205.2005?rfr_dat=cr_pub++0pubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8594004/
https://terveurheilija.fi/urheilijan-ra ... eensaanti/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581671/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11723023/
https://wchh.onlinelibrary.wiley.com/do ... 2/pdi.2111
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484177/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723555/
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/is-blood-like-your-waistline-the-thinner-the-better
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7895421
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9181254/
https://ndnr.com/cardiopulmonary-medicine/blood-viscosity/
https://holisticprimarycare.net/topics/chronic-disease/blood-viscosity-the-unifying-parameter-in-cardiovascular-disease-risk-3/
https://journals.lww.com/cmj/fulltext/2010/11020/Effects_of_a_carbohydrate_electrolyte_beverage_on.9.aspx#F4A-9
mitä muuta haittaa kehon kuivumisesta ja niukka suolaisesta ruokavaliosta on, alla linkit josta löytyy lähteet myös ncbi tietokantaan.
https://www.ecowatch.com/signs-of-dehydration-2303117403.html?page=1
https://www.ecowatch.com/signs-of-dehydration-2303117403.html?page=2

_________________
Painonseurantaa täällä kohta 16 vuotta.
Kalorivajeella laihtuu, oli ne makrot miten päin vain, hh sopivasti, voita kapryyliä kookosta, fruktoosia niukasti, keltuaista mukaan, proteiinia kohtuudella, siemen öljytön jatkuu.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-01 06:07:32 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4510
Huomenta
Ari kirjoitti:
karppifoorumilla on kiivas eipäs juupas linkkiviljely suolan osalta.
jos joku haluaa perehtyä tähän suola-asiaan, asia ei ole yhden lauseen tai yhden linkin juttu.
tulen laittamaan tänne pikkusen juttua ja linkkejä jos jotain oikeesti kiinnostaa.

näin siis edellä.
jatketaan suola sopan keittämistä.
Kaksi janotyyppiä: Osmoottinen ja hypovoleeminen, mitä niillä on eroa?
Lainaa:
Hypovoleeminen jano ja suolannälkä
Hikoilun, ripulin tai verenvuodon takia tapahtunut nestehukka aiheuttaa nesteentarpeen, vaikka osmoottinen paine pysyy samana, sydänmmen kyky pumpata vettä aivoihin heikentyy – samoin kuin solujen ravinteiden saanti verestä.

Ruumis reagoi tähän erittämällä hormoneja, jotka supistavat verisuonia; vasopressiiniä ja angiotensiini II:a. Kun verenpaine laskee tarpeeksi, munuaiset alkavat erittävät reniiniä verenkiertoon, joka leikkaa verenkierrossa olevasta suuresta molekyylistä angiotensinogeenistä, palan pois muodostaen siitä angiontensiini I:a, jonka entsyymit muokkaavat angiontensiini II:si.
Samoin kuin vasopressiini, angiotentiini II supistaa verisuonia verenpaineen laskun kompensoimikseksi.

Angiotensiini II myös auttaa janon käynnistämisessä, yhdessä suurissa verisuonissa olevien reseptorien kanssa. Tämä jano eroaa kuitenkin merkttävästi osmoottisesta janosta, koska veden lisäämisen lisäksi, sen tavoitteena on palauttaa suolatasapaino.

Tälläistä janoa kutsutaan hypovoleemiseksi (hypo = alle, volume = tilavuus, määrä), koska se perustuu nesteen vajaukseen.

Kun angiotensiini II päätyy aivoihin se stimuloi aivojen kolmannen ventrikkelin viereisiä neuroneita, joiden aksonit päätyvät hypotalamukseen, jossa ne erittävät angiotensiini II:a hermovälittäjäaineena.

Toisin sanoen kolmannen vertrikkelin ympäristössä olevat neuronit reagoivat, mutta myös erittävät angiotensiini II:a. Usein hermovälittäjäaineet ja niiden funktiot eivät ole sattumaa. Aivot siis käyttävät kemikaalia, jolla on jo läheinen toiminto muualla ruumiissa.

Osmoottisessa janossa on tarve juoda vettä, mutta hypovoleemisessa janossa ei kannata juoda pelkkää vettä, sillä se laimentaa jo ennalta matalia pitoisuuksia, siksi on tarve juoda hieman suolaisempaa vettä kasvaa. Myös suolan himo nousee, jota kutsutaan suolannäläksi (natrium specific hunger).

Kun suolavarannot alkavat tyhjentyä lisämunuaiset tuottavat aldosteronia, joka saa munuaiset, sylkirauhaset ja hikirauhaset säilyttämään suolaa. Angiotensiini II ja aldosteroni yhdessä muttavat makunystyröiden ominaisuuksia kielessä sekä neuroneissa tractus solitarius tumakkeessa ja muualla aivoissa suolansaannin kasvattamiseksi.

Alhainen veren määrä -> munuaiset erittävät reniiniä verenkiertoon -> proteiinit veressä muodostavat angiotensiin I:a -> angiotensiini I muutetaan II:si -> Angiontensiini II supistaa verisuonia ja stimuloi subforkinaalielimessä (SFO) juomisen

Lainaa:
Osmoottinen vs. hypovoleeminen jano lyhyesti
Osmoottinen jano
-Alkaa kun liuenneen aineen kasvu solujen ulkopuolella saa aikaan veden poistumisen solujen sisältä
-Poistuu juomalla vettä
-Tarkkalijoina reseptorit OVLT:ssä, SFO:ssa ja kolmannen aivoventrikkelin ympäristössä
-Ruumis erittää vasopressiiniä veden säästämiseksi
Hypovoleeminen jano
- Alkaa jos veren määrä vähäinen
- Poistuu juomalla suolaista nestettä
- Tarkkailijoina reseptorit jotka tarkkailevat verenpainetta isoissa verisuonissa sekä SFO:ssa ja kolmannen aivoventrikkelin ympäristössä
- Ruumis erittää angiotensiini II:a

lähde:
http://psykologianperuskaura.blogspot.com/2017/01/neuropsykologia-osmoottinen-ja.html
Mutta onko sinulla jano (veden tarve eli nestevaje )vai suolan tarve (natriumvaje)
erotatko ne toisistaan, sekoitatko siihen vielä nälän.

Kuka on syyllinen jos sinulla tekee liikaa mieli suolaa?
sinä ite, elintarviketeollisuus vai äitisi joka on raskaana ja odottaan sinua?
joo kaikki kolme edellä :shock:
kannattaa lukea alla 2 ensimmäistä linkkiä ihan kokonaan.
onko meidän todella saatava natriumia -> KYLLÄ ON, onko olemassa suolahimoa tai ns. "tuimaa oloa" (tekee suolaa mieli)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718499/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16492132/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467095/

joo näyttää meidän hormoonit säätelevän monia asioita, mutta tunnistammeko mitä ne meille kertoo?
ei siltä aina näytä, mutta syy ei ole aina meidän.
itsensä yrittäminen tai totuttaminen niukka suolaiseen ruokavalioon laukaisee hormoni selviämis ryöpyn, joka johtaa vain pahempaan suolanhimoon.
keho tarvitsee ihan oikeesti suolaa eli natriumia.
kuoletko? et ihan vielä https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3087791/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3776494/
nestevajeessa olevan munuaiset lakkaa tuottamasta tarpeeksi virtsaa ja lopulta loppuu kokonaan virtsantuotanto.
sen jälkeen mene pieleen kalium arvot ...
mutta tarvitset Kaliumia, nestevajeessa olevan ihmisen Kaliumvaje saa kuitenkin sydämesi pysähtymää
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16600469/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016067/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20584206/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4357351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4969023/
Lainaa:
Se, että ruoan kaliumin määrä ei vaikuta veriarvoon, johtuu veren kaliumpitoisuuden säätelystä saman tapaan kuin natriumin kohdalla. Jotta elimistömme toimisi häiriöttä, veren kaliumin pitoisuuden pitää pysyä tietyissä rajoissa. Munuaiset säätelevät tehokkaasti kaliumtasapainoa elimistössä. Kaliumin liian suuri tai liian pieni pitoisuus johtuu häiriöstä tässä säätelyssä tai kaliumin menetyksestä muulla tavoin.

Veren kaliumpitoisuutta tutkitaan elimistön neste- ja suolatasapainon, happo-emästasapainon tai nesteenpoistolääkityksen seurannassa.

Yleisin matalan kalium-arvon (hypokalemian) syy on tiettyjen nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käyttö. Niiden vaikutuksesta kaliumia menetetään virtsan mukana tavallista enemmän. Osa nesteenpoistolääkkeistä voi toisaalta aiheuttaa kaliumin kohoamista. Siksi nesteenpoistolääkkeitä käyttävien potilaiden kaliumarvoja seurataan säännöllisesti. Pitkään jatkunut oksentelut ja ripuli voivat myös johtaa kaliumin liialliseen menetykseen. Syömishäiriöt, kuten salaoksentelu ja anoreksia, voivat myös aiheuttaa hypokalemiaa. Joskus syynä on lisämunuaisen erittämän suolahormonin eli aldosteronin liikavaikutus. Matalia kaliumpitoisuuksia todetaan harvinaisempina syinä ulostuslääkkeiden liikakäytön seurauksena tai lakritsin syöjillä. Hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille, ja jos kaliumarvo pienenee kovin paljon, lihakset käyvät voimattomiksi.

P-K viitearvot aikuiset ja yli 16-vuotiaat (HUSLAB), ks.Viitearvojen tulkinta

3.3–4.9 mmol/l (millimoolia litrassa)
https://www.terveyskirjasto.fi/snk03062

kuoleman tapaukset joita natrium tutkimuksissa on, liittyy yleensä muihin sairauksiin ja erityisesti nestevajeesen joka on kytköksissä niukka natriumiin ja K Kaliumvajeeseen.
ed. viesteissä löytyy linkit.
mutta verikokeet kertoo jos et tunne mitään.
Lainaa:
Intrinsic encoded mechanisms keep plasma osmolality within a relatively narrow preset range, from about 275 to 295 mOsm/kg; the serum level of sodium is the principal determinant, at 135 to 145 mEq/L.24 Serum sodium levels greater than 145 mEq/L are defined as hypernatremia and commonly are due to a water deficit, from inadequate intake of water or impaired thirst mechanisms. According to estimates, 7% of ICU patients experience hypernatremia. Hypernatremia is rarely listed as a primary cause of death, but it may be a contributing factor in the high 40% mortality rate in patients who have this solute and water disorder.10

Plasma osmolality is tightly regulated, and an increase as small as 1% to 2% greater than the normal range will stimulate increased excitatory output that triggers the release of vasopressin and the thirst sensation.20 The secreted vasopressin peptides bind to specific receptors, vasopressin V2 receptors, in the kidneys to increase the water permeability of the distal collecting tubules, thus decreasing water loss and increasing urine concentration. Leiper24 has estimated that 70% of the stimulus to drink is determined by small increases in plasma osmolality.

Conversely, a decrease in osmolality of 1% to 2%, indicating osmotic dilution, inhibits vasopressin secretion, and the excess water is excreted as dilute urine.20,24,25 Bourque20(p519) described these rapid shifts in tonicity: “In a dehydrated individual, drinking the equivalent of two large glasses of water (~850 mL) lowers osmolality by approximately 6 mOsm/kg within 30 minutes” (see Sidebar 1).


eli P-Na viitearvot aikuiset (HUSLAB), ks.Viitearvojen tulkinta

137–145 mmol/l (millimoolia litrassa)
https://www.terveyskirjasto.fi/snk03061
jos arvosi on lähellä ala-arvoa 137 olet juonut liikaa vettä, vähennä veden juontia
jos arvosi on lähellä ylä-arvoa 145 tai yli olet juonut liian vähän vettä. olet nestevajeessa, et ole siis suola vajeessa.

nestevajeessa verenpaine laskee normaalia arvoa alemmaksi mutta leposyke nopeus nousee voimakkaasti normaaliin nähden. (leposyke voi nousta jopa yli 40 yli normaalin, kun ollaan usean litran nestevajeessa).

lue ainakin nämä linkin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718499/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871322/

Lainaa:
Virtsan osmolaliteettia pidetään oikeampana munuaisten väkevöimiskyvyn mittarina kuin virtsan suhteellista tiheyttä, koska veden eritystä säädellään munuaisissa ruumiinnesteiden osmoottisen paineen perusteella. Vesitasapainosta saadaan paras kuva määrittämällä samanaikaisesti virtsan ja plasman (seerumin) osmolaliteetti...Virtsan osmolaliteetti heijastaa elimistön nestetasapainoa, mikäli aivolisäkkeen ADH-eritys ja munuaistubulusten kyky konsentroida virtsaa ovat normaaleja. Virtsan osmolaliteetin tulkintaa varten onkin hyvä pyytää myös seerumin osmolaliteetin (S-Osmol) määritys. Munuaisten konsentrointikyvyn arvioimiseksi osmolaliteetit kannattaa tutkia vesipaaston jälkeen, joka on toteutettava tarvittaessa lääkärin valvonnassa.

http://oyslab.fi/ohjekirja/2444.html
Neste- ja elektrolyyttitasapainon tutkiminen, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen sekä munuaisten toiminnan selvittäminen
Viitearvot
alle 2 v 50 - 600 mosm/kg H2O
2-15 v 50 - 1200 mosm/kg H2O
aikuiset 600 - 1200 mosm/kg H2O

_________________
Painonseurantaa täällä kohta 16 vuotta.
Kalorivajeella laihtuu, oli ne makrot miten päin vain, hh sopivasti, voita kapryyliä kookosta, fruktoosia niukasti, keltuaista mukaan, proteiinia kohtuudella, siemen öljytön jatkuu.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1247 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 159 60 61 62 63

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)