Sivulta 52/108:
Lainaa:
Miksi lapsille rasvatonta maitoa?
• Rasvattoman maidon ja piimän ravintosisältö eroaa muista maitolaaduista vain rasvan määrässä.
• Rasvaton maito sisältää kaikki maidon luontaiset ravintoaineet, mm. proteiinit, jodi, kalsium, sinkki,
B2-vitamiini, B12-vitamiini ja D-vitamiini.
• Maidossa on kasvulle välttämättömiä ravintotekijöitä hyvin imeytyvässä ja luonnollisessa muodossa.
• Kevyt- ja täysmaidon sisältämä maitorasva on lähes 70 %:sti kovaa, tyydyttynyttä tai transrasvaa.
• Mm. suomalaisessa lapsiin kohdistuneessa STRIP-tutkimuksessa osoitettiin, että rasvattoman
maidon ja kasvirasvan käyttö edistävät sydän- ja verisuoniterveyttä varhaislapsuudesta lähtien.
• Maidon luontaisesti tyydyttynyt kova rasva ei ole ravitsemuksellisesti tarpeellista. Se on ruokavaliossa pelkkä energianlähde, jolla on myös tieteellisesti osoitettu yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin.
Suomi vaikuttaa olevan ainoa maa maailmassa, joka suosittelee pikkulapsille rasvatonta maitoa. Olen lukenut Ruotsin, USA:n, Kanadan ja UK:n suositukset ja niissä oltiin sitä mieltä, että lapsi tarvitsee sen maidon rasvan energian. Rasvaton maito toki sisältää kaikki maidon vesiliukoiset ravintoaineet, mutta ei rasvaliukoisia (A- ja K-vitamiinit) muita kuin erikseen lisätty D-vitamiini (joka on ensin liuotettu maissiöljyyn).
Toisekseen, vain niellyt ravintoaineet päätyvät elimistöön. Satun tietämään, että moni koululainen jättää rasvattoman maidon juomatta ihan vain maun takia.