IS:kin uutisoi
https://www.is.fi/terveys/art-2000006197238.htmlLainaa:
Kananmuna omassa sarjassaan
Tutkimuksessa havainnoidut henkilöt saivat fosfatidyylikoliinia päivässä keskimäärin 188 milligrammaa. Noin 39 prosenttia tästä saatiin kananmunia syömällä, 37 prosenttia lihasta.
Yksi kananmuna sisältää ravintoainetta noin 130 milligrammaa. Lihan ravintoainepitoisuudet vaihtelevat lihatyypeittäin.
– Tutkimuksessa käytetty lihan muuttuja sisältää prosessoidun ja prosessoimattoman punaisen lihan, vaalean lihan, sisäelimet ja riistan. Se ei ole niin selkeä joukko kuin kananmuna, Ylilauri sanoo.
Fosfatidyylikoliinia saadaan kananmunien ja lihan ohella muun muassa hedelmistä, marjoista, kasviksista, kalasta, viljoista, maitotuotteista ja rasvoista. Määrät ovat kuitenkin Ylilaurin mukaan huomattavasti pienempiä.
– Kyllä ne painivat aivan eri sarjassa. Meidän aineistossamme vain vajaat seitsemän prosenttia tuli hedelmistä, marjoista ja vihanneksista, reilu viisi prosenttia kalasta ja muista lähteistä vielä vähemmän, Ylilauri kertoo.
---
Meidän tutkimuksessa kananmunien käyttömäärä on ollut enimmillään noin yhtä kananmunaa päivässä, eli suhteellisen maltillista.
Viralliset Faktantarkastajat ovat hiljaa?