Antti Heikkilä fasetti kommentin tuohon toimittaja Petra Sneckin kirjoittamaan IL:n juttuun.
Toimittaja Petra Senck on Iltalehdessä kertonut transrasvojen vaarallisuudesta. Juttu perustuu japanilaiseen Neurology -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, kuinka kasvirasvojen prosessoinnissa syntyvät transrasvat aiheuttavat dementiaa. Biomarkkerina mitattiin eladiinihappoa, joka on yksi prosessoinnissa syntyvä transrasva.
https://n.neurology.org/content/early/2 ... 0000008464Se, mikä jutussa on suorastaan rikollista, on Senckin tapa sekoittaa luonnon transrasvat ja prosessoinnissa syntyvät transrasvat keskenään. Tutkimuksessa sanotaan selvästi, että kyse on prosessoinnin synnyttämistä transrasvoista. Petra Senck Iltalehden myötävaikutuksessa sekoittaa asiat, valehtelee ja harhauttamalla asettaa ihmiset suorastaan vaaralle alttiiksi.
Rypsiöljyn prosessoinnissa osa sen alfalinoleenihaposta muuttuu transrasvaksi. Kanadalaisten lähteiden mukaan rapsiöljy sisältää vähintään 2 % transrasvaa.
http://www.scielo.br/pdf/aabc/v79n2/a15v79n2.pdfOn oletettavaa, että myös rypsiöljyn prosessointi tuottaa transrasvaa. Suomessahan asiasta ei puhuta. Finelin luettelossa mainitaan, ettei rypsiöljy sisällä transrasvaa. Väite on laskennallinen eikä suoraan mitattu, joten kyse on hämäyksestä. Valtaosa prosessoidusta ruuasta sisältää transrasvaa, mikä on yhdistetty sydäntautiin ja syöpään. Eläinrasvat sisältävät luonnon transrasvaa (CLA), joka poiketen edellisestä edistää terveyttä, mutta markkinakoneisto ja sellaiset toimittajat kuten Senck sekoittavat nämä transrasvat täysin tarkoituksella. Tiedetään, että luonnon CLA estää syöpää, sydäntautia, diabetesta ja lihomista.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413010/Myös prosessoidut ruuat (roskaruoka) sisältävät transrasvaa, jotka edellä mainitun lisäksi aiheuttavat sydäntautia, tyypin 2 diabetesta, hedelmättömyyttä, keskenmenoja, sikiön kehityshäiriöitä, syöpää, lihavuutta, allergiaa, neurologisia ongelmia, maksan toiminnan häiriöitä jne.
https://www.researchgate.net/publicatio ... H_PROBLEMSMargariineissa ja vastaavissa leivontarasvoissa voi olla jopa 15% transrasvaa. New Yorkissa kiellettiin ravintoloita käyttämästä transrasvaa ja sillä on ollut tehoa. Sydänkohtausten määrä laski. Tanska kielsi kasviöljyjen prosessoinnissa syntyvät transrasvat 2004.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26319518Tähän päivään mennessä on arvoitu yli 10 000 tanskalaisten välttyneen ennenaikaiselta sydänkuolemalta. Silloinen pääjohtaja Pekka Puska esitti julkisesti, etteivät nämä transrasvat ole ongelma. Siten yli 10 000 suomalaista on kuollut ennenaikaisesti. On arvailujen varassa, kuinka paljon Puskan päätös on lisännyt myös muistisairaiden määrää Suomessa, joka on maailmanennätys tasoa.
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/dd ... fdc7fbe4d6