karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 12:31:32

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 12 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2020-03-24 09:26:03 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4872
Tongitaan uutta tai sitten vanhaa, ravitsemussuosituksia tukevaa, horinaa.
Duodecim jakaa
Tutkimus: Ruokavalio tärkeä vielä eläkeiässäkin – näin se vaikuttaa
Lainaa:

Ruokavaliolla on yhteys siihen, miten todennäköisesti iäkkäälle kehittyy fyysistä haurastumista.

Hyvä, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voi auttaa pysymään hyvässä kunnossa vielä eläkeiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ruokavaliolla on yhteys siihen, miten todennäköisesti iäkkäälle kehittyy fyysistä haurastumista.

Tutkimuksen havainnot perustuvat 72 000 naisen kaksikymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana ruokavaliota ja fyysistä toimintakykyä tarkasteltiin neljän vuoden välein. Kun tutkijat jakoivat naiset ryhmiin sen perusteella, miten terveellistä ruokavaliota he noudattivat, fyysisen toimintakyvyn havaittiin olevan sitä todennäköisemmin hyvä, mitä terveellisemmin nainen söi.
Ruokavaliolla monenlaisia vaikutuksia

Ruokavalio vaikutti muun muassa siihen, kuinka todennäköisesti osallistujalla oli uupumusta, huono kestävyyskunto, painonlaskua ja viisi tai useampia sairauksia.

Erityisesti vähäinen punaisen lihan ja teollisesti jalostettujen lihatuotteiden käyttö, vähäinen suolan saanti ja kohtuus alkoholin käytössä liittyivät parempaan kuntoon. Myös kasvisten ja terveellisten rasvojen suosiminen oli hyväksi, tulokset osoittivat.
Vaikuttaa fyysiseen toimintakykyyn

Tuloksiin on voinut ruokavalion lisäksi vaikuttaa muutkin seikat, mutta tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että ruokavalio vaikuttaa fyysiseen toimintakykyyn vielä eläkeiässäkin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

https://academic.oup.com/ajcn/advance-a ... m=fulltext
Lainaa:
Conclusions
Adherence to a healthy diet, as defined by the AMED, DASH, and AHEI-2010 scores, was associated with reduced risk of frailty in older women.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-24 09:31:35 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93463
Äääääh! ](*,)

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-24 09:57:46 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
No mutta tottakai. Ihan samalla tavalla kuin väestötutkimus ensin kertoi että hormoonihoito vähensi rintasyöpää.
Kunnes kävikin ilmi oikeasssa interventio-WHELlissä, että hormoonihoidot lisäsivät sitä syöpää, ja vielä todella paljon, noin 100%
mutta että muut muuttujat (koulutus, elintaso ja muutekin normien kunnioitus) muuttivat kaiken, väestötutkimuksessa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-24 17:55:37 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 918
Paikkakunta: Rannikko
Lainaa:
mutta tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia

Kuulostaa hienolta, mutta ei kerrota miten. Taitaa olla kyseessä tietokoneilla tehtävästä datan seulonnasta, kunnes saadaan haluttu lopputulos ja kas, uusi tutkimus on valmis. Menee mediassa läpi kuin häkä.

Eikö tällaisten vanhojen tutkimusten uudelleen seulomisessa ole kyse tutkimushuijauksesta? Eikö tutkimuksen tulos ole se mitä alkuperäisessä tutkimuksen asettamisessa haettiin ja mikä tulos saatiin? Muunlaiset myöhemmät vedätykset datasta eivät täytä kunnon tutkimuksen kriteerejä?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-28 01:46:28 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
Minä olen ruvennut funtsimaan, että makkaran kuolleisuutta lisäävä vaikutus saattaa olla osin tilastoharha. Koska ainakin siinä tutkimuksessa. johon itse perehdyin, ei tuloksista siivottu pois tulojen vaikutusta kuolleisuuteen, vaikka tuloilla on oikeasti itsenäistä terveysvaikutusta, joka ei siis liity ihmisen elintapoihin. Ja sehän onkin ihan järkeenkäypää, koska suurituloisilla on paremmat mahdollisuudet saada nopeaa ja hyvää hoitoa sairauksiinsa. Suuret tulot vähentävät myös stressiä ja turvattomuuden tunnetta, jotka ovat sydän- ja verisuonisairauksien suurimpia riskitekijöitä.

Pointtinani siis lähinnä se, että makkarahan on paljon halvempaa kuin liha, minkä vuoksi pienituloiset syövät sitä enemmän kuin (tavallista) lihaa. Eli jos tutkittaisiin jauhelihan ja kokolihan syöntiä, saatettaisiin saada sellainen "tieteellinen tulos", että kokoliha on terveellisempää kuin siitä jauhettava jauheliha. :lol: :lol:

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-28 09:02:20 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2014-02-07 20:02:51
Viestit: 494
Makkara, joka on valmistettu poistamalla lihan omaa rasvaa ja laimentamalla lihapitoisuus lisäämällä siihen hiilareita, saa jäädä kauppaan.
Makkara, jossa rasvaisen lihan lisänä on kamaraa ja sisäelimiä, on terveys- ja ekoteko.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-28 12:41:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
vanha karppu kirjoitti:
Minä olen ruvennut funtsimaan, että makkaran kuolleisuutta lisäävä vaikutus saattaa olla osin tilastoharha.

Tunnetaan nimellä "healthy user bias"

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-28 17:25:46 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2014-11-18 15:11:06
Viestit: 72
Olen ajatellut samaa kuin vanha karppu. Koska makkarassahan nitriitit on ainoa edes teoreettisesti epäterveellinen juttu. En oikein ymmärrä miksi typpiyhdiste pinaatissa hyvä, makkarassa paha.

Makkaran hiilaritkin on perunajauhoa, eli resistenttiä tärkkelystä, eli hyväksi suolistobakteereille.

Tämä on hauska linkki aiheesta: todetaan että lisäaineiden nitriitit on häviävän pieni määrä muusta ruoasta tulevaan, mutta älkää nyt kumminkaan syökö sitä makkaraaa.
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/e ... triitista/

_________________
Everything you have ever been told is wrong.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-29 00:50:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
Minä en enää ole kyllä yhtään varma siitäkään, että suoliston suuri bakteeripitoisuus edistäisi terveyttä. En muista törmänneeni yhteenkään tutkimukseen, joka todistaisi sen.

Eikös paskan määrä korreloi suoraan sen kanssa, kuinka paljon suolessa on bakteereita? Minä ainakin paskon hirveitä määriä löysää puuroa, jos käytän paljon maitotuotteita. Olen kuitenkin törmännyt tutkimukseen, jonka mukaan kiinteä uloste edistää terveyttä eikä löysä. Oleellista on kait se, ettei bakteerikanta ole liian yksipuolinen, eikä se että bakteereita pitäisi olla paljon. Mitä enemmän bakteereita suolessa, sitä enemmän niitä voi päätyä myös verenkiertoon, eikö?

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-03-29 07:12:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Suolistosymbioottien aka mikrobikannan suhteen tärkeintä ei ole määrä vaan laatu eli oikeat lajikkeet. Terve bakteerikanta on hiukan niinkuin luonnonniitty, jossa sadat eri kasvit ovat läytäneet oman paikkansa yhteisössä ja joka selviää niin kuivista kuin sateisistakin kesistä (ja tähän vertailukohdaksi vaikkapa analogiana antibiooteilla ja suositussapuskalla ruokitusta hehtaaripelto, joka kasvaa sitä ja samaa; paljon tulee mutta vain jos kastelu ja lisäravinteet ja ötökkäsuojelu hoidetaan jonkun muun toimesta).

Terveessä suolistossa on kuulemma noin 400 eri bakteerilajia ja ne toimivat kimpassa.
Lisälukemista vaikka täältä: http://coolinginflammation.blogspot.com/

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-11-05 08:14:24 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4872
Matala-asteista tulehdusta lisäävä ruokavalio altistaa sydäntaudeille – nämä ruoat hillitsevät salakavalaa sairastuttajaa
Lainaa:
Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan matala-asteista tulehdusta ruokkivat ruoat voivat lisätä ihmisen sydänriskejä, vaikka muut altistavat tekijät otettaisiin huomioon.

Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimuksen mukaan ruokavalio, jossa on paljon punaista ja prosessoitua lihaa, puhdistettuja viljoja ja sokerisia juomia voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Näiden ruokien on huomattu lisäävän tulehdusta merkittävästi, minkä lisäksi ne voivat johtaa ylipainoon, joka on altistaa matala-asteiselle tulehdukselle.

Sen sijaan runsaasti antioksidantteja ja kuituja sisältävät ruoat – esimerkiksi vihreät lehtivihannekset, keltaiset vihannekset, täysjyvä, kahvi, tee ja viini – auttoivat taistelemaan tulehdusta vastaan.

Erillisen uuden tutkimuksen mukaan myös pähkinät ja etenkin saksanpähkinät voivat vähentää tulehdusta sekä parantaa kolesteroliarvoja ja näin vähentää sydänriskejä. Myös tomaatit, oliiviöljy, hedelmät sekä rasvainen kala auttavat hillitsemään tulehdusta.

Laaja aineisto pitkältä ajalta
Tutkimus perustuu yli 210 000 amerikkalaisen ruokavaliosta kerättyyn aineistoon. Ruokien vaikutusta matala-asteisesta tulehduksesta kertoviin biomarkkereihin arvioitiin aiemman tutkimustiedon perusteella.

Kellään osallistujalla ei tutkimuksen alussa ollut diagnosoitu sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää. 32 vuotta kestäneen seurannan aikana osallistujista lähes 9800 sairastui sepelvaltimotautiin ja vajaa 6200 aivoinfarktiin.

Otettuaan huomioon muut sydän- ja verisuonisairauksille altistavat tekijät (kuten painoindeksin, liikunnan ja sukurasituksen), tulehdusta lisääviä ruokia runsaasti nauttivilla oli 46 prosenttia suurempi sydäntautien riski ja 28 prosenttia suurempi aivoinfarktin riski kuin henkilöillä, jotka söivät tulehdusta vähentäviä ruokia.

Tutkimus ilmestyi Journal of the American College of Cardiology -tiedelehdessä.

Matala-asteinen tulehdus yhdistetty lukuisiin kansantauteihin
Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita.

Tulehdus johtuu erityisesti elintavoista. Tupakointi, ylipaino, unenpuute, liikkumattomuus, stressi ja epäterveellinen ruokavalio ruokkivat matala-asteista tulehdusta. Ihmisen geenit puolestaan määräävät, kuinka helposti elimistö tuottaa CPR-tulehdusproteiinia. Miesten hormoniaineenvaihdunta altistaa naisia enemmän matala-asteiselle tulehdukselle.

Oireettoman matala-asteisen tulehduksen tiedetään liittyvän moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään, syöpään sekä muistisairauksiin.

Matala-asteinen tulehdus on yhdistetty myös kohonneeseen riskiin sairastua koronavirustaudin vakavaan muotoon.

Lähteet: American College of Cardiology, New Atlas, Science Direct, Harvard Gazette

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-11-05 23:34:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1205
Tuo porukka on kyllä täysin harhaista. Haluaisin todella, todella päästä näkemään tuota niiden työn tekemistä. Pureutua siihen niiden ajatusprosessiin. Minä en jaksa mitenkään uskoa, että kymmenet tai sadat tutkijat läpi vuosikymmenten työskentelevät tuolla niin, ettei kukaan uskoisi sitä paskaa, mitä suolletaan, mutta kaikki kuitenkin tekevät hommat ilomielin tutkijan surkealla palkalla.

Kokotekstiä ei Sci-hubista vielä löytynyt, mutta haluaisin kuitenkin tietää, kuinka paljon antioksidanttista kahvia ja viiniä minun pitää juoda, jotta voin jatkaa punaisen lihan syöntiä 10 aterialla viikossa.

On muuten ihan mielettömän tajuttoman uskomatonta tämä juttu. "Keltaiset kasvikset"? Voi hyvä tavaton.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 12 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)