IL:n Heljän juttu:
Uudet ohjeet syömiseen julki: 3 nyrkkisääntöä, joilla pidät kehon ja mielen kunnossa eläkeiässäLainaa:
Uudet ikääntyvien ja ikääntyneiden ravitsemussuositukset on juuri julkaistu. Uudet ravitsemussuositukset korostavat, että ruoka ei ole vain ruokaa, vaan siihen liittyy paljon muutakin. Yhä useampi meistä elää yhä pitempään ja nimenomaan omassa kodissaan.
Uuden suosituksen laatineen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, professori Ursula Schwab kiteytti Iltalehden pyynnöstä suosituksen pääajatukset kolmeen kohtaan.
Seuraavat kolme kohtaa ovat sellaiselle seniorille, joka asuu kotonaan.
1. Pyri syömään joka päivää aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.
2. Syö monipuolisesti.
Suosi kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita, kasviöljyä, pehmeää leipärasvaa, kalaa, lihaa, siipikarjaa, palkokasveja.
3. Suosi janojuomana vettä.
– On tärkeää syödä monipuolisesti, Schwab korostaa.
Syö pehmeää rasvaa
Riittävä proteiinin saanti ja oikeanlainen rasva ovat ikääntyneillä Schwabin mukaan keskeisiä asioita muun muassa lihaskunnon ylläpidon kannalta.
Proteiinia saadaan, kun lounaalla ja päivällisellä syödään lihaa, kalaa, siipikarjaa ja/tai palkokasveja.
Aamiaisella, välipalalla ja iltapalalla saadaan proteiineja jostain maitotuotteesta.
Schwab muistuttaa rasvan laadun merkityksestä. Kannattaa suosia pehmeitä kasvirasvoja.
– Leivälle sydänmerkkikriteerit täyttävä rasvainen, eli yli 60 prosenttinen leipärasva, salaattiin öljy tai öljykastike, ruoanvalmistukseen öljy tai pullomargariini, Schwab listaa.
Maitovalmisteissa kannattaa suosia rasvattomia tai vähärasvaisia tuotteita.
– Voita ja voita sisältäviä tuotteita vain harvoin, Schwab linjaa.
Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä kannattaa syödä noin kaksi ruokalusikallista päivässä.
1. Lisää näitä
Kasviksia, erityisesti juureksia
Palkokasveja eli herneitä, papuja ja linssejä
Marjat, hedelmät
Kalat ja muut merenelävät
Pähkinät ja siemenet
2. Vaihda näitä toisiin
Vaihda vaaleat viljavalmisteet täysjyvävalmisteisiin.
Vaihda voi ja voita sisältävät levitteet kasviöljyihin ja kasviöljypohjaisiin levitteisiin.
Vaihda rasvaiset maitovalmisteet vähärasvaisiin tai rasvattomiin.
3. Vähennä näiden syömistä
Lihavalmisteet ja liha
Lisättyä sokeria sisältävät juomat ja ruoat
Suola
Alkoholijuomat (alkoholia vain yksi annos päivässä)
Ymmärrys hoi, Heljä!
http://www.julkari.fi/handle/10024/139415