Helsingin Sanomat: THL:n pakastimessa lojui vuosia tieteellinen aarre: aineistolla pystyttiin osoittamaan, miten suoliston bakteerikanta ennustaa kuolleisuuttaLainaa:
Eräillä bakteerien aineenvaihduntatuotteilla on yhteys punaisen lihan syömiseen, joka on tunnetusti terveysriski.
Miten niin muka punaisen lihan syöminen olisi terveysriski.
Harvardin korrelaatiotutkimuksessa havaittu kuolemanriskin
15 prosentin kasvu seuraavan 15 vuoden aikana, kun ihmisellä on suolessaan tavallista runsaammin tiettyjä enterobakteereita, on mitättömän pieni.
Noiden enterobakteereiden runsaus voi aiheutua muustakin kuin punaisen lihan syönnistä. Lisäksi kun otetaan huomioon, että korrelaatio ei todista kausaliteettia, voidaan todeta, että hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.
Voihan vide tuota Hesarin agendajournalismia. Niin, ja THL:n oman hännän nostamista. Perin vähäisiksi ovat jääneet todelliset hyödyt Finriskiin syydetyistä isoista rahoista. Finriskin kustannuksista ja hyödyistä tarvittaisiin puolueeton ulkopuolinen auditointi.
Tähän kakkatutkimukseen meni lisää suomalaista tutkimusrahaa:
Lainaa:
This research was supported in part by grants from the Finnish Foundation for Cardiovascular Research, the Emil Aaltonen Foundation, the Paavo Nurmi Foundation, the Urmas Pekkala Foundation, the Finnish Medical Foundation, the Academy of Finland (295741, 307127 to L.L.; 321351 to T.N.), UTUGS graduate school (to V.L.), and the National Institutes of Health (R01ES027595 to M.J., K01DK116917 to J.D.W., R01HL134168, R01HL131532, R01HL143227, and R01HL142983 to S.C.).