Hesarissa väitettiin mielipidesivulla 10.6. seuraavaa:
- Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi ilmastolle.
- Liha ja maitotuotteiden vähentäminen on välttämätöntä ilmaston muutoksen torjumiseksi.
- Kasvikset ja kasviproteiini ovat lihaa ilmastoystävällisempiä.
- Lihankulutuksen vähentäminen on tehokas tapa pienentää ilmastopäästöjä.
- Lihan ja maitotuotteiden kulutuksen korvaaminen ainakin osittain kasvispainotteisemmalla ruokavaliolla vähentää merkittävästi kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä.
Yhteenvetona edellisestä voitaneen todeta, että WWF:ää ja Suomen ympäristökeskusta edustaneet kirjoittajat esittivät kirjoituksessaan viisi kertaa saman väittämän, joka kuului yksinkertaistettuna "Maidon ja lihan korvaaminen kasviperäisellä ravinnolla vähentää merkittävästi sekä ravinnon että koko kulutuksen aiheuttamia ilmastopäästöjä".
Koska toinen kirjoittajista oli ammatiltaan tutkija, voisi kuvitella, että kirjoituksessa olisi myös perusteltu esitetyt väitteet. Perusteluja esitettiin kuitenkin vain oli yksi ainoa. Sen mukaan lihan ja maitotuotteiden osuus suomalaisten ruokavalion ilmastovaikutuksista on yhteensä 65 %. (Lihan osuus 45 ja maidon 20 %.)
No voi hyvät hyssykät sentään!
Ei tarvitse olla edes tutkija, jotta voi ymmärtää, että oleellista tässä ei ole se, kuinka paljon liha ja maito tuottavat päästöjä, vaan se, kuinka paljon niiden korvikkeet tulisivat tuottamaan päästöjä.
Muistelen, että ainakin broileri ja tofu aiheuttavat molemmat yhtä paljon päästöjä. Nyhtökauran päästötiedot lienevät salaisia, koska niitä ei löydy mistään, kuten ei härkiksenkään päästöjä. (Haiskahtaa siltä, että ne eivät ole ehkä kovinkaan vähäpäästöistä ruokaa.)
Viimeinen väite jäi kokonaan vaille perusteluja. Kysytään siis googlelta:
- Maatalous aiheutti vuonna 2017 12 % Suomen ilmastopäästöistä.
- Elintarvikkeet muodostivat 15 % kotitalouksien kulutuksen aiheuttamista ilmastopäästöistä.
Eli ei lihan ja maidon osittainen korvaaminen kasvikunnan tuotteilla voi sittenkään vähentää kovin merkittävästi kulutuksen päästöjä.