Texmexiä kawalaisittain (oikea nimi lienee nachos-vuoka, noin neljälle)
Varsinaista katuruokaa on tämäkin, ja minun suuhuni maku täsmää texmexiin ihan hyvin, jos kohta raaka-aineet ja niiden suhteet ovat, hmm, hiukan tuunatut. Alkuperäisen ohjeen papujen (tai meksikolaisen papumuhennoksen, joka on sentään reilusti parempi homma)... niin siis papujen sijaan käytän hapatettuja herneitä. Syitä siihen on useampia, ei vähiten maku - tai siipan maha, joka ei papuja juurikaan siedä.
Esivalmistelut viikkoa aikaisemmin:
1. Laita herneet likoon puolen litran lasipurkkiin. Määrä: desi tai puolitoista herneitä ja vettä päälle. Lasipurkki ole pakko, mutta jonkinlainen kansi siinä on hyvä olla, ja lasin läpi näkee helpommin missä mennään. Laita kansi päälle, muttei kiinni vaan vain pölysuojaksi ja jätä herneet työpöydän kulmalle likoamaan ainakin yön yli (voi olla vuorokaudenkin).
2. Kaada vesi pois mutta jätä herneet purkkiin. Laita kansi päälle, taaskin vain pölysuojaksi, ja jätä purkki pöydälle.
3. Seuraavana päivänä huuhtele herneet. Siis kaada niille vettä ja kaada vesi pois. Jätä pöydälle.
4. Seuraavana päivänä katso näkyykö herneissä ituja, eli ovatko heränneet. Jos ei, huuhtele ja toista eilinen.
5. Kun näet idun alkuja, huuhtele herneet ja kaada niiden päälle sen jälkeen vahvaa suolavettä (itse käytin liuosta josta puolet oli kylläistä suolalientä ja puolet ihan vaan vettä). Jätä pöydälle, edelleen kansi pölysuojana. Pienen pientä kuplimista pitäisi alkaa näkyä pian.
6. Yhden tai useamman käymispäivän jälkeen (suolaliemessään, ei vedenvaihtoja enää) nosta jääkaappiin odottamaan ruoanlaittoa. Säilyvät hyvin useamman viikonkin näin. Nyt kannen voi jo sulkeakin.
... ja kun aiot tehdä niistä ruokaa, kaada suolavesi pois ja keittele herneitä niukassa vedessä ja hiljaisella tulella kunnes pehmeitä (tunti riittää hyvin, mutta pitempäänkin saa; ei paha vaikka hiukan soseutuisivat)
Itse ruoka, ainekset:
Chili con carneen:
. Hapatettuja herneitä (kuivana desi tai puolitoista, valmiina pari kolme desiä)
. Puolisen kiloa snellmannin sikanautaa tai muuta hyvänmakuista jauhelihaa
. Ainakin 100g voita
. Sipuleita, tuoreita chilejä tai säilöttyjä pepperoneja, paprikaa, tomaatteja tai tomaattipyreetä, valkosipulia, persiljaa, mitä nyt mieli tekee ja keittiöstä löytyy. Mausteeksi ainakin chiliä, mustaapippuria (muut maun mukaan, ainakin jeera, cayenne ja paprika käy, vaan mikään pakko ei ole käyttää ylimääräisiä)
(... ja näistä tuhti tehdään jauhelihakastike: Kuumaan voihin jauheliha, sen ruskistuttua mukaan rehut ja mausteet ja kypsät herneet liemineen, sitten pienellä lämmöllä hidasta kypsennystä mausteiden kanssa ainakin kaksi tuntia. Maistella voi kunnes maku mieleinen, tämä saa olla tulista - tai mistä nyt itse kukin pitää)
Loput kerrokset:
. Noin 150 grammaa juustoraastetta (käytän Oltsun tilsittiä, muutkin varmaan käyvät, ei tarvitse olla vahvaa)
. Maissilastuja pari kourallista (alle 100g eikä mitään 450 grammaa, kuten yksikin ohje ehdotti)
. Voita
(Ja valmiin ruoan mausteiksi kastikkeet: punainen salsa, avokadotahna ja smetana (/ranskankerma/partaäijä/ryski)
Vuoan rakennus:
. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja voitele sopiva vuoka paksulti voilla. Tai tee valmiit annokset syvälle lautaselle, yksi per syöjä (ja silloin voitele ne vahvasti voilla).
. murusta pohjalle muutama maissilastu, lusikoi sen päälle puolet kuumasta jauhelihasoosista, upota reunoille koristeeksi muutama maissilastu lisää ja ripottele kaiken tuon päälle puolet juustosta.
. Jatka toisella kerroksella: muutama murustettu maissilastu, loput jauhelihasta, reunalastut ja loput juustosta
. Paista uunissa noin 15 min, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä.
Ruoan kypsyessä ehtii vielä hyvin tehdä kastikkeet
Punainen salsa: sekoita keskenään pikkupikkupilkotut kasvikset (sipulia, tomaattia, paprikaa, vahvaa peperonia, vaikka) mausta suolalla, oliiviöljyllä, mustallapippurilla ja mikä nyt kivalta tuntuu, laita tarjoilukippoon
Avokaadotahna: muussaa haarukalla avokaado, lisää ruiskaus tai pari limettimehua (purkista tai puristettuna limetistä, jota jälkimmäistä meillä ei ole juuri koskaan kotona), mausta suolalla ja pippurilla, sekoita, laita tarjoilukippoon
Smetana: laita tarjoilukippoon
Sitten kuuma kulho pöytään, ja sen päälle lusikoidaan salsaa, avokaadoa ja smetanaa. Sottaista ja hyvää