karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-05-31 21:33:09

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 29 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2020-04-05 08:17:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4219
Pronssikaudella Suomessa oli kotieläiminä nauta sekä lampaita ja vuohia. Viljelystä ei vielä voi puhua.
Rautakaudella tulee sika, hevonen ja ehkä kanakin mukaan. Naudan merkitys vetoeläimenä säilyi pitkään vielä hevosaikakaudellakin. (Kaski)viljely alkaa. Ohra oli viljoista pääosassa, harvemmin vehnää ja ruista. Nauris tietysti ja kuitukasvina pellava. Sirppejä laitettiin naisten hauta-antimiksi, joten viljely oli ilmeisesti naisten työtä. Pyyntikulttuuri oli tärkeässä osassa vielä pitkään. Rannikolla pitää muistaa myös hylkeenpyynti koko esihistoriallisella ajalla. Ja mitäs niistä tehtiinkään sesonkikautena? Keitettiin rasvat talteen.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-04-18 11:00:50 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20855
Timo Kuuselan arvio Ursulan suosituksista:

Lainaa:
Että näin...
Lisänneekö ikäihmisten & MetS-oireisten korona-vastustuskykyä? Eppäilen, kuten kirjoittajan aikaisempiakin ohjeistuksia - ihan oireiden (lihavuus, sv-taudit, verenpainetauti, rasvamaksa, Alzheimer ym. ym.) tilastokehityksen perusteella kuluneiden 4-5 vuosikymmenen aikana.


Ursula kirjoitteli Lääkärilehdessä näin:

Lainaa:
Ikääntyneille ruokasuositus tutkimusnäytön pohjalta
Ursula Schwab

Ursula Schwab
Ikääntyneiden ruokasuositus on uudistettu täysin (1). Tärkeimpänä tavoitteena on turvata ja edistää ikääntyvien ja ikääntyneiden ravitsemustilaa, fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä hyvinvointia.

Suosituksen keskiössä on terveyttä edistävä ruokavalio, joka vaikuttaa olennaisesti sekä ikääntyneen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn että kroonisten sairauksien sekundaariseen ehkäisyyn. Kliiniset näkökulmat perustuvat viimeisimpään tutkimusnäyttöön – ravitsemussuositusten tapaan.

Ruokavalion tehostamista tulee harkita hyvin herkästi.

Laadukkaiden ruokapalvelujen järjestämisestä annetaan ohjeet sekä kotona asuvia että ympärivuorokautisessa hoidossa olevia varten. Tältä osin suositus perustuu lainsäädäntöön ja hyviksi havaittuihin käytäntöihin. Se on tarkoitettu ikääntyneiden ravitsemushoidosta ja ruokailusta vastaaville ja päättäville sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Suosituksessa korostetaan aterioiden täysipainoisuutta riippumatta siitä, miten ikääntyneen ruokailu on järjestetty. Jokaiseen ateriaan, välipalat mukaan lukien, tulisi sisältyä proteiinin lähde. Pääateriat koostetaan ns. 1/3-lautasmallin mukaan: proteiinin lähteelle (kala, liha, siipikarja, kasviproteiinin lähde), kasviksille ja lisäkkeelle (peruna, viljalisäke, pasta) varataan kolmasosa kullekin. Aterioita ei tule tarjota liian tiheästi, eikä yöpaaston pidä kestää yli 11:tä tuntia.

Proteiinin tarve on ikääntyneellä hieman suurempi kuin työikäisillä: 1,2–1,4 g/painokilo (2,3). Rasvan laatuun tulee kiinnittää huomiota, kuten nuoremmillakin, samoin kuin ruokavalion monipuolisuuteen yleisemmin. On kiistattomasti osoitettu, että suositusten mukainen ruokavalio – rasvojen ja hiilihydraattien lähteiden laatu huomioiden – on yhteydessä toimintakykyyn sekä pienempään sarkopenian ja gerastenian riskiin (4–6). Suositusten mukainen ruokavalio on toimintakyvyn kannalta erittäin tärkeä tässä haavoittuvassa ikäryhmässä.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-04-19 10:52:12 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20855
Yhteiskuntamme on ruokapolitiikallaan antanut suurelle osalle vanhuksista metabolisen oireyhtymän, joka tekee mm. koronan vaaralliseksi. Tämä on juurisyy sen takana, että vanhusten hoivakodeissa on tapahtunut niin paljon koronakuolemia. (Toinen syy on se, ettei yhteiskunta huolehtinut hoitajien maskien ja muiden suojavarusteiden riittävästä saannista eikä riittävästä testauksesta.)
Mikä muuttuu uusissa ikääntyneiden ruokasuosituksissa? Ei mikään.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-04-19 11:07:12 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42811
Paikkakunta: AlwaysComingHome
^^ ... ja kolmas on se, että tilanteesta ei edes Suomessa ole aina kerrottu ajoissa, niin että sairastuneet vanhukset pääsevat tartuttamaan muutkin,
oleilemalla samoissa tiloissa pitkään, sen sijaan että heidät olisi ajoissa siirretty sairastamaan muualle.
Tämä ei tartu taviksiinkaan marketissa, vaan pitkissä yhteissessioissa, tiesi jo THL kertoa joku päivä sitten.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-05-17 16:04:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4219
Siitä sitten toteuttamaan uudistettuja suosituksia
Karjalainen: Tehohoidossa olevilla koronapotilailla on 26-kertainen kuolemanriski, jos he ovat vajaaravittuja – professori hyvin huolissaan vanhuksista
Lainaa:
Vajaaravitsemus heikentää vakavasti koronatoipumista, kertoo Karjalainen. Ravitsemusterapian professorin mukaan etenkin iäkkäiden ravitsemukseen pitää kiinnittää huomioita.

Noin joka viidennellä covid-19-tautiin sairastuneella on vatsavaivoja ja ripulia, ja oireet voivat olla hyvinkin rajuja ja tehdä potilaasta voimattoman. Kausi-influenssaan ei liity näin usein vatsaoireita, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä sanomalehti Karjalaiselle.

Covid-19-tauti ilmenee Schwabin mukaan eri ihmisillä hyvin eri lailla, ja professori onkin äärimmäisen huolestunut ikääntyneistä. Heidän ravitsemustilansa on Suomessa heikko etenkin hoivakodeissa, sillä huonokuntoiset muistisairaat saattavat kieltäytyä syömästä.

– Kansainvälisen tutkimuksen mukaan kuolleisuusriski on tehohoidossa näillä potilailla 26-kertainen, jos potilas on hoitoon joutuessaan vajaaravittu, professori sanoo Karjalaiselle.

Sairaudesta toipuvien ja ikäihmisten lisäksi ihan kaikkien olisi nyt hyvä kiinnittää huomiota ruokavalioonsa, koska sillä on iso merkitys vastustuskyvylle, Schwab kertoo lehden haastattelussa.

– Terveellisesti syöminen vähentää todennäköisyyttä sairastua ylipäätään infektioihin tai sairastaa ne rajuina.

Alkuperäinen artikkeli on maksumuurin takana
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... tem/250752

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-05-17 16:35:45 
Poissa
kukkahattukarppi
kukkahattukarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-10-30 22:39:49
Viestit: 14157
Paikkakunta: Jämtland
Korona virushan lisääntyy vatsassa ja jätevesistäkin voidaan ennustaa tartuntoja. Mitenkähän ne happosalpaajat vaikuttavat, happamuushan suojaa bakteereilta ja viruksilta, niitä ns vatsansuojalääkkeitähän ei pitäisi käyttää jatkuvasti, nehän myös vaikeuttavat esimerkiksi B12 imeytymistä. Mutta Schwab ei varmaan siihen ota kantaa.

_________________
Karppausta v 2008 keväästä Heikkilän ketoruokavalion ja Annikan LCHF tyyliin.
LCHF ruokavalio(kin) toimii vain jos sitä noudattaa.
Don’t worry too much about old age; it doesn’t last that long.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-05-17 17:19:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42811
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Lainaa:
– Terveellisesti syöminen vähentää todennäköisyyttä sairastua ylipäätään infektioihin tai sairastaa ne rajuina.

Ja vahingossa Ursula tuli lausuneeksi ihan tosijutun.
Ei tosin varmaan tarkoittanut sitä mitä tuossa pitäisi ajatella, jos haluaa infektioherkkyyttä vähentää.
Silti: niukahkoilla hiilareilla ja niukalla omegakuutosella (aka niukalla insuliinierityksellä ja tulehdusta lisäävän PUFAn rajoituksella)
infektiot toden totta saa ehkäistyä ja laimennettua.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-05-17 20:10:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4219
Ehkä hän ajatteli jotain muuta. No näitäkään "vanhainkodissa" tuskin nähdään.

Kuva

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-05-17 20:21:51 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42811
Paikkakunta: AlwaysComingHome
^^ Näyttääpä vanhalta vain hiukan yli viisikymppiseksi. Vaikka ei kai sitä voi noilla eväillä ihmetellä?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 29 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)