Yksittäisissä tutkimuksissa on saatu erilaisia tuloksia, mutta jos puhutaan vain diabeteksesta, niin EFSA:n tutkijat päätyivät laajan tutkimuskatsauksensa perusteella sellaisiin tuloksiin, että lisätty ja vapaa sokeri (jälkimmäinen viittaa mm. hunajassa ja siirapissa olevaan sokeriin), sokerilla makeutetut juomat ja tuoremehut nostavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Tutkijoiden johtopäätökset infogrammeina:
https://www.efsa.europa.eu/en/infograph ... ary-sugarsLisätty ja vapaa sokeri liittyi riskiin sairastua lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, maksasairauteen ja verenpainetautiin. Liittyi myös korkeaan "pahaan kolesteroliin". Nostavat myös raskausdiabeteksen riskiä.
Fruktoosi liittyi riskiin sairastua sv-tauteihin ja kihtiin.
Sokerilla makeutetut juomat liittyivät liittyivät riskiin sairastua lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, maksasairauteen, verenpainetautiin, sv-tauteihin ja kihtiin. Liittyivät myös korkeaan "pahaan kolesteroliin".
Täystuoremehut liittyivät riskiin sairastua lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja kihtiin.
Se on sitten kokonaan toinen juttu missä määrin tärkkelys liittyy metabolisten sairauksien riskiin - kuten se liittyi vanhan karpun linkkaamassa tutkimuksessa diabetesriskiin. EFSA:n toimikunnan toimeksianto käsitti vain sokerin terveysvaikutusten selvittämisen.
Yksi näkökulma sokerin ja tärkkelyksen vertailuun t2d:n riskin nostajana:
https://twitter.com/ProfTimNoakes/statu ... 59786?s=20