karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 12:31:22

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-07-24 17:42:54 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n toimikunta katsoi lausuntoluonnoksessaan, ettei se voinut määritellä lisätyn ja vapaan sokerin saannille turvallista ylärajaa, jota pienempi saanti ei aiheuttaisi terveysongelmia. Mitä vähemmän, sitä parempi.

Food Navigatorin uutinen:

‘Intake of added and free sugars should be as low as possible’: EFSA confirms sugar consumption a risk factor in chronic diseases


EFSA:n tiedote

Safety of dietary sugars: draft opinion open for public consultation

Lainaa:
Draft conclusions
The requester countries specifically asked if it would be possible to set a science-based cut-off point―called a ‘tolerable upper intake level’ (UL) for nutrients―for total dietary sugars, below which consumption would not cause health problems. Having screened over 30,000 publications our scientists provisionally concluded it is not possible to set such a threshold. (See our ‘EFSA explains’ summary for an explanation of this outcome.)

Nevertheless, the opinion confirms, with associated degrees of certainty, various links between the intake of different categories of sugars and the risk of developing chronic metabolic diseases and dental caries. This information is intended to assist EU Member States in setting goals for populations and/or recommendations for individuals in their country.

The draft opinion includes an EU-wide intake model for estimating dietary sugars consumption country by country, and a more detailed picture of the main categories of food contributing to intake of sugars in the diet.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-07-25 00:59:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Tärkkelys muuten lisää tuoreen tutkimuksen mukaan diabetesriskiä, toisin kuin sokeri. https://sci-hub.se/10.3945/ajcn.2010.29620

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-07-25 07:27:20 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Yksittäisissä tutkimuksissa on saatu erilaisia tuloksia, mutta jos puhutaan vain diabeteksesta, niin EFSA:n tutkijat päätyivät laajan tutkimuskatsauksensa perusteella sellaisiin tuloksiin, että lisätty ja vapaa sokeri (jälkimmäinen viittaa mm. hunajassa ja siirapissa olevaan sokeriin), sokerilla makeutetut juomat ja tuoremehut nostavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkijoiden johtopäätökset infogrammeina:

https://www.efsa.europa.eu/en/infograph ... ary-sugars

Lisätty ja vapaa sokeri liittyi riskiin sairastua lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, maksasairauteen ja verenpainetautiin. Liittyi myös korkeaan "pahaan kolesteroliin". Nostavat myös raskausdiabeteksen riskiä.

Fruktoosi liittyi riskiin sairastua sv-tauteihin ja kihtiin.

Sokerilla makeutetut juomat liittyivät liittyivät riskiin sairastua lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, maksasairauteen, verenpainetautiin, sv-tauteihin ja kihtiin. Liittyivät myös korkeaan "pahaan kolesteroliin".

Täystuoremehut liittyivät riskiin sairastua lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja kihtiin.

Se on sitten kokonaan toinen juttu missä määrin tärkkelys liittyy metabolisten sairauksien riskiin - kuten se liittyi vanhan karpun linkkaamassa tutkimuksessa diabetesriskiin. EFSA:n toimikunnan toimeksianto käsitti vain sokerin terveysvaikutusten selvittämisen.

Yksi näkökulma sokerin ja tärkkelyksen vertailuun t2d:n riskin nostajana:

https://twitter.com/ProfTimNoakes/statu ... 59786?s=20


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-07-25 13:53:04 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Peter Treants twiittasi:

Lainaa:

Peter Treants
@sneakypete52
·
23. heinäk.
It only took till 2021 for the epiphany of logic.
All sugar in any form is bad for all humans.
Just like seed oils and processed carbohydrates.
2 million years of evolution back that statement up.
Source: PubMed.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-07-25 15:01:35 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Nutrition Insightin uutinen:

https://m.nutritioninsight.com/news/lim ... inion.html


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-08-03 15:34:13 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Oletteko nähneet tästä uutisia muissa medioissa kuin Food Navigatorissa ja Nutrition Insightissa? Minä en.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-08-16 13:14:32 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Ann Fernholm: Ny EU-rapport: ”Konsumtionen av tillsatt socker bör vara så låg som möjligt”

Sokeriteollisuuden lobbaajien ei saa antaa vesittää tätä, Ann Fernholm kirjoittaa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-08-17 18:08:34 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Ann Fernholm on käynyt mielenkiintoista kirjeenvaihtoa Ruotsin Elintarvikeviraston kanssa:

Livsmedelsverket svar om socker och godis: orsakerna till övervikt är komplexa


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-08-18 11:00:01 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Se, ettei EFSA ole aikaisemmin saanut aikaiseksi näin asiallista kannanottoa kuin mitä ketjun avausviestin paperissa ehdotetaan, johtuu siitä, että sen aikaisemmalla asiantuntijapaneelilla oli vahvat sidonnaisuudet sokeriteollisuuteen:

EU-panelens kopplingar till sockerindustrin

Saapa nähdä saako nytkään. Paperi on lausuntokierroksella ja teollisuuden lobbaus ankaraa. Mutta onpahan tieteellinen totuus tällä kertaa päässyt ainakin ehdotukseen asti.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-11-03 07:42:40 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Amerikan sydänliitto AHA päätyi uusissa elintapasuosituksissaan samaan johtopäätökseen kuin EFSA:n asiantuntijat: se kehottaa MINIMOIMAAN lisättyä sokeria sisältävien juomien ja ruokien juomisen ja syömisen.

viewtopic.php?p=2422644#p2422644

Voidaan sanoa, että vihdoin vallitsee konsensus siitä, että lisätyn sokerin saanti on MINIMOITAVA. Aika monta vuosikymmentä sokeritoimiala tämän konsensuksen aikaansaamista onnistui viivyttämään.

Pure, White and Deadly -kirjan kirjoittajan John Yudkinin elämä pilattiin, mutta lopulta voitto on postuumisti hänen.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)