Tri Timo sai tuloksethttp://www.vhh-terveysravinto.fi/keskus ... 265#p49265Lainaa:
TULOSTE:
Muotoilu jämpti ja hyvin suunniteltu. Automaattista konejärkitulostusta epäilen vaan en tiedä. Tuloste jakautuu kahteen osaan
I Aineenvaihduntaprofiilisi
1. Kolesterolitasapaino
2. Sydäntautiriski
3. Diabetesriski
4. Matala-asteinen tulehdus
5. Insuliiniresistenssi
Henkilökohtainen riskiarvio sijoitetaan kelta-viher kuvioon, jossa sitä verrataan isojen aineistojen havaintoihin. Selkeää. Lisänä on selitysteksti, jonka uskottavuus heijastelee päivän virallista terveyskäsitystä.
II Yksityiskohtaiset mittaustulokset:
1. Glukoosi ja kreatiniini
2. Matala-asteinen tulehdus
3. Tavanomaiset rasva-arvot
4. Apolipoproteiinit (Apo-suhde määritetty)
5. Ysityiskohtaiset rasva-arvot
6. Rasvahapot
7. Aminohapot
Yksityiskohtaisemmissa mittaustuloksissa henkilökohtainen tulos on sijoitettu kuvioon, jossa Gaussin käyrän tapainen käppyrä kuvaa tilannetta suurissa aineistossa. Sen lisäksi ”kulmanuolilla” on merkitty se se kelta-viher skaalan suositusalue, johon nykytietämyksen mukaan olisi hyvä päästä/pyrkiä.
Oma tilanteeni heijastelee noin kolmen viikon provokaatiota suositus ruokavaliota noudattaen (yhtenä iltana täysi pitsa, pari pakkausta täysjyväistä ja runsaskuituista ”varrasleipää”). Tällä onnistuin yhtenä aamuna saavuttamaan käsittämättömät 9 mmol/l paastoarvon ja samoin 1,5 - 2 tunnin arvon ruokailun jälkeen.
Rietastelua seuraa paluu tavanomaiseen keto-ravitsemukseen ja remissioon. Tarkoitus on käynnistää tuoreesti hankitun Ketonix mittalaitteet ja sokerimittauksen välinen keskinäisen riippuvuuden tarkastelu.
Oma tilanteeni ei ole huono mm rasvaprofiilin osalta noin 19 vuoden ketoravitsemuksen jälkeen, kun monenlaista patologiaakin on koettu varsin nuorella iällä (52v.). Tähän melko kypsään ikään mennessä (hiinä ja hiinä 80v., pari kuukautta puuttuu) en pariin kuluneeseen vuosikymmeneen ole statiinipilleriä kielelle asetellut enkä paljon muutakaan.
Mitä toivoisin lisää:
1. Kun kerran glukoosin paastoarvo kerrotaan, pitäisin tosi hyödyllisenä myös ”pitkän sokerin” (HbA1c) tulostamista. Se kertoo kohotessaan siirtymisen prediabeteksesta kunnon sokeritautiseksi, mutta sen ennustearvoa komplikaatioita odoteltaessa on mainio.
2. Omega-3 - ja omega-6- vieläpä kertatyydyttymättömät rasvahapot on mitattu (huom. oliiviöljyn ja läskin rakastajat) vaan ei puhettakaan tyydyttymättömistä rasvahapoista. Huhua on pitkään levitetty, että ne tukkivat verisuonet. Saisi mielestäni niihinkin puuttua ihan numeroarvoilla.
Muutakin on mielessä. Kehittämisvaraa aina on!
En tähän ikään mennessä ole vastaavaa tavannut aineenvaihduntasairasta (MetS) tutkittaessa. Ei näy edes epävarmuutta herättäviä tähtikuvioita havaintojen perässä!
On ilo saada suositella Nightingalen tutkimusta mitä lämpöisimmin vaikka ei heti täydellinen olisikaan!
Ja sitä odotellessa, kun ns. virallinen lääketiede kärsii ns. paskahalvauksesta ja alkaa vastustaa uutuutta apinan raivolla. Ei kai sentään?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.