Maltilla rasvaa, jos ette halua sairastua rasvamaksaan ja diabetekseen. Leppoisaa perjantaita.
Lainaa:
Hannele Yki-Järvisen tutkimusryhmä teki pilottitutkimuksen, jossa kymmenen tervettä suomalaisnaista oli kaksi viikkoa ”pitsadieetillä”, toisin sanoen he söivät ruokaa, jonka rasvaprosentti oli 56. Kaikille kehittyi rasvamaksa. Iloinen uutinen on se, että kun ruokavalion rasvamäärä pudotettiin 16 prosenttiin, maksa tuli taas kuntoon.
Suomalaistutkimus osoitti, että maksan rasvapitoisuudella ja kovan, tyydyttyneen rasvan osuudella päivän kokonaisenergiansaannista on selvä yhteys. Mitä suurempi osa tutkimukseen osallistuneiden päivän energiansaannista tuli rasvasta, ja mitä suurempi osa siitä oli kovaa rasvaa, sitä enemmän heidän maksansa rasvoittuivat.
Lainaa:
Rasvan kertyminen maksaan heikentää insuliiniherkkyyttä eli insuliinin kykyä vähentää maksan sokerintuotantoa, minkä seurauksena verensokeri nousee. Siitä puolestaan seuraa, että haima lisää insuliinineritystä ja veren insuliinipitoisuus kohoaa. Maksan rasvoittuminen liittyy siis insuliiniresistenssiin. Jos haima ei jaksa tässä tilanteessa erittää insuliinia riittävästi, syntyy tyypin 2 diabetes.
Lainaa:
Vaikka lihavuus on tärkeä rasvamaksalle altistava tekijä, se ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi joillekin kehittyy alkoholinkäytöstä riippumaton rasvamaksa. Myös normaalipainoisilla maksaan voi kertyä rasvaa, ja heilläkin maksan rasvaisuus liittyy insuliiniresistenssin määrään.
Linkki