1. Minulla ei ole mitään ongelmia syödä maksaa vähintäin kerran viikossa. Eikä Kwasniewskilla suosituksissaan. Enkä valitettavasti osaa hermostua Juhanan tai muidenkaan suomalaisten ravitsemusneuvojien ohjeista, niin että tässä asiassa minusta ei taida olla sinulle apua. Sen verran nyt kuitenkin vihjaan, että JK'n suositukset eivät ole missään muodossa muutenkaan heidän suositustensa mukaisia (vaikka näistä saakin hivenet täyteen paljon virallisterveelistä tehokkaammin, jopa vaikka söisi sellaisia massakasvatettuja elukoita; sokeri, vilja ja tyhjäksi jalostettu kasviöljy pääkalorilähteinä eliminoivat hivenet virallisterveellisestä yllättävän tehokkaasti).
2. Jopa teollisuustuotetusta massaelikosta, massamaitorasvatuotteesta ja massamunista saa niitä Kwasniewskin kaipaamia hiveniä paljon enemmän kuin kasvipuolen ruoasta. Kaveri itse sanoo yhdessä sivulauseessa, että soija on erinomainen elintarvike - sian lihotukseen. Mistä muualta löytyy K2-MK4sta, koliinia, seleeniä, B12'sta, CLAta tms.
3. Lihaslihan lisäksi eläinkunnan valkuaislähteinä tulee äkkiä mieleen nahka ja nahallinen liha (eli nahan valkuainen läskien lisäksi), luullinen liha (ja sen jänteet, rustot ja muut ei-lihakset, rasvan ohella), luuydin, läski lihanrippeineen, keltuaiset, kerma, kananmunat, juusto, rasvainen jogurtti, munuaiset, veri, sydän - puhumattakaan kaikista ne ei-niin-priimoista teuraan osta, joita tulee syötyä mm laatumakkaroissa. Jos olisi omat elukat, niin listalle voisi lisätä tappaiskeiton ainekset (keuhkot, aivot, jen) ynnä päät, kaulat, sorkat, hännät, koivet ja sen semmoiset. - Ja onhan JK'n listassa mukana vielä rasvainen kala ynnä tavisliha rasvaisena versiona (mieluiten sikaa). Siis liha sellaisessa muodossa jossa rasvaa ei ole poistettu ennen myyntiä vaan se näkyy reilusti muuallakin kuin vain tuoteselosteessa; niitäkin löytää vielä kaupasta kun vähän kaivelee; halvimmillaan kastikelihana, rasvaisena sikanautana ja kasslerina - tai kalleimmillaan omaan rasvaansa säilöttyinä ranskalaisina ankankoipina, tuoreena ankanfileenä, tai espanjalaisena mustana kinkkuna, josta tosin pitää pyytää vuolemaan ne palat rasvan kanssa (se tulee kokonaisena jalkana ja maksaa lihatiskin vastaleikattuina siivuina yli 100€ kilo, mutta hinta on noin paha osittain siksi, että suomalaisille kuluttajille siitä vuollaan vain lihasosaa ja sen pintaläskirasva heitetään *nyyh* pois, kun eihän kukaan halua sellaista...). - Ja siis tuon listan tavallisemmilla valkuaislähteillä meillä elellään. Luomua ovat munat (makusyistä) melkein aina ja lihat sikäli mikäli sellaista löytyy; maitotuotteet tulee valikoitua merkin eikä luomuuden mukaan. Tappaiskeittoa, keuhkoja ja montaa muutakin asiaa en ole kokeillut, mutta verta, maksaa, kanansiipiä, häntiä, kamaraa ja siannahkaa löytyy kaupunkilaisillekin.
JK'n suosituslistan valkuaispuolelta on ollut täällä joskus esilläkin: keltuaisia, luuydintä, kermaa, munia, sisäelimiä, teuraan rasvaisimmat osat, juustoa... Verrattuna nk normiruokaan noista kaikista saa paljon hiveniä jopa vaikka valkuaisen määrä sinänsä jäisi JK'n suosituksiin eli vain grammaan per painokilo. Ja aina voi katsoa ympärilleen; parempilaatuista lihaa, munia ja varmaan maitotuotteitakin sentään vielä tuotetaan, Suomessakin. Ja kun etsii nimenomaan niitä rasvaisempia tuotteita, hintakaan ei yleensä hirvitä. Sen verran rasvapelkoisen kansan keskellä elämme tällä hetkellä että muulla kuin lihaslihalla ei ole oikein kysyntää, vaikka jokainen elikko niitä tuottaakin, sen priiman ohella.
/Ja AM jatkoi väliin ihan samaa :)
_________________ Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla. We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)
|