Lainaa:
Teoreettinen kysymys: mitä sanotte (liemessä keittyneestä) kananrasvasta? Mark Sisson sanoo tuolla, että heittäisi sen menemään, pilallisen pufan, eli on ihan eri linjoilla kuin meidän mummi ja jokanaisen niksikirja. Teoreettinen siksi, että suurin osa mun syömästä kananrasvasta tulee nopsasti paahdetusta kanan nahasta.
Ja niinikään teoreettisesti pähkäiltynä:
IMO, omega3/6 suhde tai kuutosen määrä ei ole se ainoa asia noissa rasvoissa. Tuoreus eli kunnollisina pysyneet rasvamolekyylit ja rasvan mukana tulevien muiden yhdisteiden kunnollisuus (lue tuoreus, imeytyvyys, määrä) saattaa olla paljon tärkeämpi juttu kuin mitä karppikirjallisuudesta voisi käsittää, mutta selittää kyllä hyvin sen, miksi "kaikkiruokainen" ihminen voi tilastollisesti niin huonosti nykyisin syödyllä ja kaikkea muuta kuin tuoreella ruoalla.
Koko pakkaa en edes yritä avata joten tässä vain jotain. Suurin osa omega-kolmosen tutkimuksista on tehty kasvirasvojen valtakaudella eli käsitellyistä rasvoista. Mikä noissa rasvoissa on erilaista verrattuna vaikka siihen kanankoipirasvaan? Paljon.
- Jo se kuutonen on pikkuisen erilaista öljyksi puristetussa rasvassa: jo valmistusprosessi altistaa herkimmat (lue monityydyttämättöät) rasvamolekyylit ilman hapelle. Lisäksi: valmistuksen jälkeen juokseva öljy ei tee suojakalvoa päälleen, vaan periaatteessa sen jokainen molekyyli pääsee öljy-ilma-rajapintaan tervehtimään happea uudestaan niin kauan kuin pullossa riittää tavaraa. (kovetus poistaisi tämän ongelman, mutta siitä ei tarvinne puhua enää tässä,
). Puhumattakaan siitä että muoviin pakatut öljyt pääsevät tervehtimään myös pullonsa ftalaatteja ja bisfenoleita...
- Ja jotta päästäisiin edes noin pitkälle (lue öljyn käyttökelpoisuuteen kuukausien kuluttua puristamisesta) sieltä on poistettu tai muuksi muutettu koko joukko kasvin muita yhdisteitä. Entsyymien sielunelämä on liian monimutkaista tähän, mutta alunperäiset antioksidantit on poistettu ja tilalle laitettu uusia, jonka lisäksi mm se kuuluisa K1-vitamiini (jota on kasveissa ja rypsiöljyssä, siinä missä eläin- ja baskteerikunnasta löytyy K-kakkosia) on jalostusrytäkässä reagoinut ja muuttunut (ainakin kokeellisten tutkimusten mukaan) varsin ikäväksi yhdisteeksi
- ... jonka lisäksi osa kasvirasvojen yhdisteistä, mm ne sterolit, ovat kasvikunnalle välttämättömiä (siinä missä kolesteroli meille, solukalvojen ylläpidossa) mutta eläinkunnalle hankalia, varsinkin jos suolistossa sattuu olemaan vuoto-ongelmaa. Ne eivät todellakaan sovi eläinkuntaisen metaboliaan - eivätkä terveellä ja luontaista ruokaa syövällä yksilöllä koskaan sinne pääsekään, onneksi.
Tuoreiden lihojen ja maitotaloustuotteiden rasvat ovat laadusta riippumatta tuoreita joka ikiseen kasveista eristettyyn rasvaan verrattuna, ellet itse purista päiväittäistä tarvettasi siemenistä. Kovina eli kiinteinä rasvoina ne lisäksi muodostavat suojapinnan ilma-rasva rajalle, niin ettei happi pääse pilaamaan koko rasvaerää edes pidennetyssä käytössä, koska happi ei koskaan "tapaa" kuin kovarasvan ylimmän atomikerroksen (mikä on tosi vähän). Ja eläinperäisissä kotitarvikerasvoissa K2 ja kolesteroli pysyvät kunnollisina ruoanvalmistuksesta syöntiin, siinä missä rasvaliukoiset vitamiinitkin. Ja niissä on koko joukko eläinperäisiä, helposti imeytyviä muitakin yhdisteitä (kollageenista alkaen) joille on käyttöä.
*****
Vaikka kyllähän te sen jo tiedättekin. Siis sen etteivät muna ja munajauhe tai maito ja maitojauhe ole sama asia, vaikka ne samasta lähtivätkin. Miksi ihmeessä siemen ja siitä puristettu öljy tai jauho/hiutale olisivat? Kaikkia näitä on tutkittu ja erot todettu, mutta tuoremuona ei sovi massatuotantoon eikä suurteollisuuteen, joten tämmöisten tutkiminen pyritään yleensä aktiivisesti unohtamaan jo kauan ennen kuin ne on julkaistu. Luonnon oma sokeri mehukattiin jalostettuna, puhdas piltti (steriilivesineen ja tärkkelyksineen) ynnä raisionkeltainen rypsipelto auringonpaisteessa ovat ne mielikuvat, joita kuluttajille tarjotaan. Ja ovathan ne kaikki luonnontuotteita olleetkin. Joskus.
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)