karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:36:31

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 66 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2014-03-10 10:12:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Vihannes on termi, jota käytetään kasvista, jota voidaan käyttää ihmisravintona ja joka ei ole hedelmä, pähkinä, yrtti, mauste tai vilja.

Laajemmassa mielessä vihanneksina pidetään myös juureksia. Suppeammassa mielessä sanalla tarkoitetaan pääasiassa puutarhoissa viljeltyjä kasviksia, joiden maanpäällisiä meheviä osia käytetään ravinnoksi. Syötävä kasvin osa voi olla lehti (esimerkiksi lehtikaali, lehtisalaatti ja pinaatti), varsi (selleri), lehtiruoti (raparperi), muuntuneista lehdistä maan alle muodostunut sipuli tai kukintopohja (esimerkiksi kukkakaali ja parsakaali). Vihanneksiksi luetaan yleensä myös eräät yksivuotisina viljeltyjen ruohomaisten kasvien hedelmät kuten kurkku ja tomaatti sekä tuleentumattomina syötävät palkokasvien siemenet kuten vihreät herneet ja pavut.

Kasviksilla tarkoitetaan syötäviä vihanneksia (mukaan luettuna peruna), sieniä, marjoja, hedelmiä sekä epähedelmiä. Kasvikset voidaan jakaa lehtivihanneksiin, varsikasveihin, kasvishedelmiin, palkokasveihin, sipulikasveihin, kaaleihin, mukulakasveihin, maustevihanneksiin, hedelmiin, marjoihin ja sieniin.

Ruokavaliossa vihannesten, marjojen, hedelmien sekä palkokasvien suositeltava määrä on 400–800 g päivässä. Puolen kilon (kuuden kourallisen) kasvissuositukseen sisältyy kaikki muut kasvikset paitsi peruna. Suomalaiset ravintosuositukset suosittelevat syömään lisäksi päivittäin 2-5 perunaa.

5 ison perunan syöminen päivittäin vähentäisi mukavasti puolen kilon kasviskuormaa, ei taitaisi jäädä tilaa kuin tillinripsaukselle.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 10:54:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Jos vihanneksissa rajoitutaan puutarhakasvatettuihin, eivät paleot käyttäneet ainuttakaan vihannesta :smt026

Puoli kiloa raakaa perunaa päivässä... paljonkohan siitä imeytyisi hiilareita, energiaa tai muuta?
Voisin toki koettaa kun en ole diabeetikko.
Mutta miksi tuhlaisin luonnon antimia noin, kun kerran en usko siihen puoleen kiloonkaan? :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 10:56:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Els: Jos et usko siihen puoleen kiloon (enpä juuri minäkään enää, mikä on suuri helpotus) onko mitään minimimäärää mikä mielestäsi tulisi keskivertona päivässä kasviksia syödä? Vai onko laatu tärkeämpi kuin määrä?

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 11:09:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
:mrgreen: Nuo määritelmät ja muut yritelmät ovat wikipediaa, sitä johon koko maailma uskoo, ei kun joka kaiken maailmassa tietää. En kyllä usko puoleen kiloon minäkään, enkä perunoihinkaan paitti uuteen perunaan. No joo, diabetes on hankala kaveri jopa kasvis- ja vihannespuolella. Ukko, tämä meidän apinamies, kerää jo kovaa kyytiä vuohenputkea ja nokkosta, uusien lumisateiden alta. Sanoisinko että paistetun kaslerpalan hyytyneestä rasvasta ja nokkosvuohenputkisekoituksesta ja muutamasta munasta saa järjellisemmän ja jopa maistuvamman munakkaan kuin rypsiöljyssä paistetusta purkkiparsamunakkaasta kiinankaalisalaatilla vahvistettunakaan.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 11:14:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Toisinsyöjälle:

Varmuuden vuoksi pyrin käyttämään ainakin sen kypsentämättömän kasviskourallisen päivittäin;
sen tarkemmin en ole ajatellut tätä. Tuo menee suolistoflooran iloksi, eikä niistä juuri muuta imeydään, arvaan.
Ja joo, hapatetut lasken tuoreiksi kasviksiksi silloin kun käytän niitä kuumentamatta. Ja sitä olisi raaka perunakin.

Toisaalta, kaikki mehut/soseet kuuluvat imeytymismielessä jalostetuiksi eli kypsien kaltaisiksi tuotteiksi
ja hedelmät/marjat ovat karkkeja ihan ilman mehustustakin, tuoreina ja kuivattuina ja aina.
Käytän kyllä niitäkin, rajallisesti, maun takia. Mutten kuvittele niitä terveellisiksi.

********
Kypsät kasvikunnan tuotteet (ja hedelmät/marjat/smoothiet/mehut/viinakset) lisäävät hiilareita ja kaloreita yms.
Niillä voi täydentää hiilarikuorman haluamakseen, jos on tarve, jos ne maistuvat ja/tai jos kroppa kestää.
Kypsistä kasvi- ja maitoperäisistä jutuista tulee hiilarigrammoja edelleen noin 50.

Minä syön näin siksi ettei tarvitse tehdä aivohiilareita valkuaisista,
joiden kanssa tällä kropalla on ollut ongelmia vauvasta asti.
Muilla on muita rajoitteita tai toiveita; kokeilemalla selviää paljon :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 11:27:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Kiitos Els, 'kypsentämätön kasviskourallinen' kuulostaa aika samalta kuin omatkin rehunsyöntini nykyään ja hapatetut lasken minäkin tuoreiksi. Mutta kummasti se kroppa kuitenkin ehdottomasti sitten vaatii tuon pienen määrän: Ruoka ei vain yksinkertaisesti maistu samalla tavalla, ellei lisukkeena ole sitä pientä määrää salaattia ja/tai hapankaalia.

Muinaisen elävän ravinnon propagandan aiemmin läpitunkemana olen rentoutunut kasvisten syömisen suhteen pikkuhiljaa, enkä enää nykyään ryhdy tarkkailemaan mahdollisia keripukkioireita heti kun en syö jotain valtavaa laaria salaattia per päivä. :D Sitäpaitsi sitä on onneksi kertynyt myös tietoa joka lohduttaa: Tärkeimpinä se että vain ne salaattivihannekset kannattaa syödä raakana ja kaikki muut kypsänä rasvan kanssa, sekä se että kun hiilihydraattimäärä ja sitä myöten insuliinineritys vähenee karppauksen asiosta eivät munuaiset enää päästä liikaa c-vitamiinia pissan mukana pois, joten sen tarve myös vähenee sitä kautta.

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 66 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)