Huomenta
voi veljet nytkö se jo alkoi
Dietary fats and prevention of type 2 diabetes
Ari kirjoitti:
aikoinaan suosittelin oikein rypsiöljyä lusikoimaan, sitä ihan pyysin julkisesti anteeksi. olen ollut kai jos muistan oikein 11 vuotta öljytön.
sinä varmaan muistat 70- ja 80-lukujen suositukset, moni asia on muuttunut.
ravitsemustieteessä ei ole läheskään viimeistä sanaa sanottu, asiat muuttuu vielä. oikeastaan ollaan vasta olettamuksista ja luuloista päästy eroon, nyt ollaan vasta tilanteessa, että sanotaan että ehkä voi joku aiheuttaa sitä ja tätä. nyt ravitsemustiede on uusissa lähtökuopissa. nyt halutaan oikeaa tietoa eikä mitään meta-analyyseja.
sen takia monet ravitsemusprofessorit eivät enää puhu mitään kun pelkäävät, että joutuvat vielä perumaan puheitaan.
geenitieto tulee antamaan meille enemmän yksilöllisiä ohjeita, nyt ruokavaliosuositukset ovat liki kaikille samat.
mutta nyt pyörii netissä paljon valhetta ja olettamuksia, kun vanhat ravitsemusterapeutit eivät myönnä olleensa väärässä.
Ohoo näitä olen pohtinut ennenkin ja muulloinkin
tätä minä meinaan:
Lainaa:
ravitsemustieteessä ei ole läheskään viimeistä sanaa sanottu, asiat muuttuu vielä. oikeastaan ollaan vasta olettamuksista ja luuloista päästy eroon, nyt ollaan vasta tilanteessa, että sanotaan että ehkä voi joku aiheuttaa sitä ja tätä. nyt ravitsemustiede on uusissa lähtökuopissa. nyt halutaan oikeaa tietoa eikä mitään meta-analyyseja.
ASIAT MUUTTUU VIELÄ !!!
mikä rasva se olikaan sitä pahinta tai hyvää tai neutraalia ja millä määrillä syötynä ja pakkaa sekoittaa vielä kokonaiskalorit?
Peter on avanut uuden keskustelun (2 päivää sitten), pitkän hiljaisolon ja pohdinnan jälkeen, hänkin jo pohtii kantaansa... pitääkö sitä jopa muuttaa? ainakin joiltakin osin.
Lainaa:
Over the past six months or so I've spent a lot of time thinking about all sorts of things.
I cannot explain these via the F:N ratio of the lipids so they then challenge my whole hypothesis. I guess the first possibility is that I am simply incorrect so should abandon my pet ideas. Possible, but not easy.
http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2022/11/coconut-oil-and-obesity.htmlonko kaikki ihan niin kuin me ollaan täällä karppilassa luultu
tämä ois Laatikaiselle ja Tapani Kiminkiselle 1000 taalan paikka.
saturated fatty acids = SFA
trans fatty acids = TFA
Lainaa:
5. Conclusions
Available data from controlled intervention studies suggest beneficial effects on insulin sensitivity when SFA and TFA are replaced with MUFA or PUFA. Outcomes from observational studies using serum biomarkers of dietary fat intake or dietary questionnaires are consistent with those from controlled studies of insulin sensitivity; both suggest that replacing SFA and TFA with PUFA will lower the risk of type 2 diabetes. More controlled long-term studies with sufficient power are needed to identify the optimal dietary FA composition to reduce risk of type 2 diabetes.
Improving fat quality should be considered part of a dietary lifestyle strategy to prevent or manage type 2 diabetes. In practice, replacing fats from red meats and butter with non-hydrogenated vegetable oils and margarines rich in MUFA and/or PUFA should be encouraged to improve insulin sensitivity and reduce diabetes risk. Such dietary fat composition also lowers cardiovascular risk by reducing the serum LDL/HDL ratio and triacylglycerols [33, 34].
Besides plant-based oils, nuts and seeds are also excellent sources of both MUFA and PUFA. There is stronger evidence for a potential protective effect from n-6 fatty acids (i.e., those rich in linoleic acid) than for n-3 fatty acids, but more research is needed. Few data are available on the effects of dietary fat quality in individuals with diabetes, and the optimal proportion of SFA, MUFA, and PUFA remains uncertain. Future studies are needed to investigate the interaction between dietary fat quantity and quality with regard to insulin action and metabolic control.
lähde:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2654180/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4511588/voi pojat ja tytöt eikö voin syönti olekaan niin hyväksi kun on meille luuloteltu,
sitä voi vain miettiä kun lukee ed. olevat linkit ihan kokonaan. sillä mm. tuo ncbi linkki polkee suohon omega-3 hyödyt.
SUOSITTELEN LUKU HETKEÄ, SILLÄ ITSE PETER ON TUON NCBI LINKIN ANTANUT.
edelleen lisätutkimusta tarvitaan...
no nyt ainakin näillä tiedoilla, trans rasvat ja hydratyt rasvat, hydratut margariinit tai hydratut öljyt ovat todella pahaksi. samoin kuin soijaöljykin, eikä taida auringonkukkaöljykään hyväksi olla.
arvaa missä öljyssä ravintola ja pika ruuat valmistetaan
asiasta lisäjuttua, millä rasva makro määrällä lihoo parhaiten
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30392-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413118303929%3Fshowall%3Dtruese on 50-60% rasvamakroilla.
tiedoksi: se on "sininen suklaa" makroilla, kyllä elintarviketeollisuus tietää millä rasva koostumuksella ruuat maistuu parhaalta.
proteiini ja sokeri ei olekkaan niin paha lihottamaan, ainakaan hiirillä ja rotilla. ihmisillä asia mutkistuu, kertoo tutkimus.
oletko ikinä miettinyt toisinpäin. onko fruktoosista mitään todellista hyötyä käyttää sitä? niin kaikki tämän karppilasien takaa katsottuna.
no joo kyllä siitä on hyötyä, ilman muuta. kertoo tutkimus alla.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991323/Lainaa:
Ruokavalion rasvan saanti ja sen yhteys metabolisen oireyhtymän valittujen komponenttien riskiin Etelä-Intian maaseudulla.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on arvioida ruokavalion rasvan saantia ja analysoida sen yhteyttä MS-taudin valittujen komponenttien riskiin Tamil Nadun osavaltion maaseutuväestön keskuudessa.
Tulokset: Vatsalihavuuden, verenpainetaudin ja heikentyneen paastoglukoosin esiintyvyys oli merkittävästi suurempi rasvan saannin korkeimmalla viidenneksellä (33%, P < 0,001; 39%, P = 0,04 ja 23,3%, P = 0,003). Suurin rasvan saanti liittyi myös merkitsevästi vatsalihavuuden (P < 0,001), verenpainetaudin (P = 0,04) ja paastoglukoosin heikentymisen (P = 0,01) riskiin. Auringonkukkaöljy pääasiallisena ruokaöljynä liittyi merkittävästi näiden MS-komponenttien suurempaan riskiin (P trendille <0,001) verrattuna perinteisiin öljyihin ja palmoleiiniin.
Päätelmät: Suurempi ravintorasva liittyi merkittävästi MS-taudin komponenttien riskiin, ja auringonkukkaöljyn käyttö pääasiallisena ruokaöljynä lisäsi metabolista riskiä Etelä-Intian maaseudulla.
lähde:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904468/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12816776/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17644620/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11522694/Lainaa:
Ei ole selvää, mitkä maitotuotteiden komponentit vaikuttavat havaittuun hyötyyn. Vahvempi yhteys vähärasvaisiin tai rasvattomiin maitotuotteisiin viittaa siihen, että maitorasvalla ei todennäköisesti ole itsenäisiä suojaavia vaikutuksia diabetesta vastaan.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2654180/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11966382/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15166803/
_________________
Mukana yli 18 vuotta.Minun ennen ja jälkeen kuvat.HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.